İbn-İ Sina'nın Eserinin 880 Yıllık Nüshası Restore Edildi

11. yüzyılda yaşŸamışŸ ünlü İslam dünyasının yetişŸtirdiğŸi ünlü hekim ve filozof İbn-i Sina'nın, yüzlerce yıl tıp dünyasında okutulan önemli çalışŸması "El-Kanun Fi't Tıbb"ın en eski nüshalarından biri olduğŸu belirlenen el yazması eserin, Konya Yazma Eserler Bölge MüdürlüğŸünce restorasyonu yapıldı.

Batıda "Avicenna" olarak anılan İbn-i Sina'nın 14 ciltlik eserinin 2. cildinin nüshası olduğŸu tespit edilen kitap, bir koleksiyonda adeta taşŸlaşŸmışŸ ve sayfaları tahrip olmuşŸ şŸekilde bulunduktan sonra, üç aylık titiz bir çalışŸma ile restore edilerek bilim dünyasına kazandırıldı.

şžeyh Edebali ǜniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm BaşŸkanı Prof. Dr. Mustafa Koç, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, "El-Kanun Fi't-Tıbb"ın (Tıbbın Kanunu) bilim dünyasında çok büyük tesiri olduğŸunu, İbn-i Sina'nın vefatından sonra eserin hem batı hem de doğŸuda sayısız tercüme ve özetinin kaleme alındığŸını söyledi.

- "18. yüzyıla kadar Avrupa'da tıbbın ana referansı oldu"

İbn-i Sina'nın, başŸta tıp olmak üzere birçok dalda kendisinden önceki çalışŸmaları cem edip, son derece detaylı bir eseri bilim dünyasına kazandırdığŸına işŸaret eden Koç, şŸöyle devam etti:

"DoğŸu ve batı iki taraftan, bu metni anlamaya, sadece nazari olarak değŸil ameli olarak da tatbik etmeye çalışŸtı. 18. yüzyıla kadar Avrupa'da tıbbın ana referansı bu eser oldu. LJünkü İbn-i Sina üzerinden pek çok şŸeyi anlamlandırmaya başŸladılar. Bilim dünyası alt üst olmuşŸtu. DoğŸudan gelen bir eser, her şŸeyi ama her şŸeyi ihata etmişŸti. DoğŸuda da İran, Arap ve Türk dünyasında, kendisinden sonra yazılan bütün eserler referansını artık bu çalışŸmadan alır olmuşŸtu."

- "İki asır sonra nüshalar çoğŸalmaya başŸlıyor"

Eserin, Osmanlı döneminde yapılan ilk tercümesinin bugün Nuruosmaniye Kütüphanesi'nde yer aldığŸını anlatan Koç, 3. Mustafa döneminde tercüme edilmeden önce bilim dünyasının, bu kıymetli eserden el yordamıyla faydalandığŸını dile getirdi.

Koç, El-Kanun Fi't Tıbb'ın ilk nüshalarının, İbni Sina'nın ölümünden ancak iki asır sonrasına tarihlenen çalışŸmalar olduğŸunu belirterek, şŸunları kaydetti:

"Bu durum eserin daha önce herhangi bir çalışŸmasının yapılmadığŸını göstermiyor ama şŸarkın hikayesini biliyoruz; sürekli göç ve istilalar, birçok eserin kaybolduğŸu, telaşŸeli asırlar. Bu sebeple ilk dönem nüshalara erişŸemedik. İki asır sonra nüshalar çoğŸalmaya başŸlıyor. Bilhassa Arapça nüshaları bütün dünya kütüphanelerine yayılmışŸ. DoğŸu Türkistan'dan, Avrupa'ya, Endülüs'e kadar. Bu durum da mütemadiyen eserden istifade edildiğŸini gösteriyor."

- "Gayet başŸarılı şŸekilde restore edilmişŸ"

Necmettin Erbakan ǜniversitesi İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan da El-Kanun Fi't Tıbb'ı bir koleksiyonda taşŸlaşŸmışŸ ve kurtçuklar tarafından sayfaları yenilmek üzereyken, Konya Yazma Eserler Kütüphanesi'ne teslim edilmesinin, bilim dünyası için büyük hizmet olduğŸunu vurguladı.

"Konya Yazma Eserler MüdürlüğŸü, Süleymaniye'den sonra en önemli restorasyon merkezimizdir" diyen Arıtan, sözlerini şŸöyle sürdürdü:

"Kitabın kapağŸına baktığŸımız zaman, gözle seçilemeyecek kadar incelikte yazıldığŸını görüyoruz. Büyüteçle okumaya çalışŸtık. YıpranmışŸ olan kapağŸı gayet başŸarılı şŸekilde restore edilmişŸ. ǜzerindeki imzayı 'Hasbiyallah' diye okuyabildik. Selçuklu dönemi cildi. Ustalar kitabın üzerine 12 milimetrelik bir yuvarlak içerisine imza atmışŸlar. Tıb bilimi açısından çok önemli bir eser."

Konya Yazma Eserler MüdürlüğŸü'nden yapılan açıklamada, restore edilen çalışŸmanın, İbn-i SinÇ¢ EbÇ» AlÇ® el-Hüseyin b. Abdullah'ın (980-1037) "El-Kanun Fit-Tıbb" adlı Arapça eserinin 2. cildinin, Abdurrahman b. Yesevi tarafından hicri 529 (miladi 1135) zilhiccesinde Muhammediye Medresesinde, nesih hatla yazılan nüshası olduğŸu bildirildi. 180 varak ve 25 satırdan oluşŸtuğŸu belirtilen eserin söz başŸlarının kırmızı mürekkeple yazıldığŸı, bazı bölümlerinin aşŸırı tahribat nedeniyle okunamadığŸı belirtildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile