İbnülemin Mahmud Kemal İnal'ın Hayatını Kitap Oldu

Yazar Dursun Gürlek, uzun çalışmalar sonucu yakın tarihte yaşayan ve dünya çapında tanınan İbnülemin Mahmud Kemal İnal'ın hayatını kitap haline getirdi.

Çemberlitaş Köprülü Medresesi'nde yer alan Kubbealtı Akademisi'nde düzenlenen konferansta konuşan Gürlek, İbnülemin Mahmud Kemal İnal'ın, Cumhuriyet devrinde yaşayan gerçek bir Osmanlı efendisi olduğunu söyledi.

Bu nedenle kitabına "Cumhuriyet Devrinde Bir Osmanlı Efendisi, İbnülemin Mahmud Kemal İnal" adını verdiğini aktaran Gürlek, "İbnülemin, fikir, edebiyat ve musiki meclisine çevirdiği konağında, yakından tanıdığı seçkin şahsiyetlere yönelik titiz çalışmasıyla oluşturduğu değerli biyografilerle sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada tanınan değerli bir yazar, tarihçi, edebiyat tarihçisi ve mutasavvıftır." dedi.

Gürlek, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Yayınları tarafından basımı yapılan kitabı hakkında bilgi vererek, şöyle devam etti:

"Gerçek bir kitabiyat alimi olan Mahmud Kemal, yaşadığı döneme hayat veren şahsiyetleri sonraki kuşaklara aktaran önemli çalışmalarını okuyan Batılı oryantalistler tarafından 'ölüleri dirilten adam' olarak anılıyor. Ömrü boyunca yazan, düşünen Mahmud Kemal İnal'ın hizmetle geçen yaşamında verdiği eserler arasında 37 Osmanlı sadrazamı içeren 14 ciltlik 'Osmanlı devrinde son Sadrazamlar', 574 ayrı şairi tanıttığı 4 ciltlik 'Son asır Türk şairleri' ve daha pek çok gazete yazıları, şiir ve romanları yer alıyor. Mahmut Kemal, vefatından önce hayatı boyunca topladığı yazı ve levha koleksiyonunu ise kitap ve vesikalarını İstanbul Üniversitesi'ne bağışlıyor."

İbnülemin Mahmud Kemal İnal'ın sadece bir biyografi alimi olmadığını vurgulayan Gürlek, "O aynı zamanda edebiyatçı ve şairdir, musikiye karşı büyük bir ilgi duymaktadır. Diğer bir özelliği de sohbet şeyhi oluşudur." diye konuştu.

- "Avrupa'da yaşamış olsaydı, adına bir müze kurulurdu"

Kitabının üç bölümden oluştuğuna dikkati çeken yazar Gürlek, "Birinci bölümü, üstadın temiz, dürüst ve o nispette çileli maceralı hayat hikayesine ayırdım. İkinci bölümde, ilim alemine yadigar bıraktığı eserlerini ve üçüncü bölümde ise vefatından sonra basında çıkan yazılarına yer verdim." bilgisini kitapseverlerle paylaştı.

Gürlek, şunları kaydetti:

"İşin üzüntü veren yanı şu ki böylesine büyük bir alim, kıymetli bir tarihçi gerekli ilgiyi maalesef yeterince görmedi. Aziz dostu ve hürmetkarı olarak tanımlayabileceğimiz merhum Hüseyin Vassaf efendinin İbnülemin hayattayken yazdığı 'Kemalü'l-Kemal'i bir yana bırakırsak, hakkında dört dörtlük bir biyografi yazılmadı. Halbuki böyle bir zat Avrupa'da yaşamış olsaydı hakkında ciltlerce kitaplar yazılır, hayatı filmlere konu olur hatta adına bir müze bile kurulurdu. Biz, bırakalım onun adına bir müze kurmayı, müzeye benzeyen konağını bile ölümünden sonra yıkma gafletini gösterdik."

Konferanstan sonra okuyucularının sorularını yanıtlayan Gürlek, kitaplarını imzaladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile