İbrahimi Açıklaması

BM Suriye Özel Temsilcisi Lahdar el İbrahimi, Cenevre-2’nin dün başlayan ikinci turunda, taraflar arasındaki barış müzakerelerinin pek ilerleme kaydetmediğini söyledi.


BM Özel Temsilcisi İbrahimi, Suriye hükümeti ve muhalefeti ile bugün yaptığı toplantılar sonrasında gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Bu haftanın başlangıcının konferansın ilk haftası gibi zahmetli olduğunu belirten İbrahimi, taraflar arasında yapılan müzakerelerde bugün de pek bir ilerleme kaydedilemediğini dile getirerek, bundan dolayı memnuniyetsizlik duyduğunu ifade etti.

İbrahimi, ilerleme kaydedilebilmesi için iki tarafın iş birliği yapması gerektiğine vurgu yaptı. Hafta sonu taraflara, görüşmelerde ele alınacak iki konuyu belirten bir not gönderdiğini söyleyen İbrahimi, ancak bu konuların taraflar arasında anlaşmazlıklara ve görüşmelerin ertelenmesine sebep olduğunu ifade ederek, “Buraya gelmeden önce iki tarafa da gönderdiğim not, taraflar arasındaki bu anlaşmazlıklara da değiniyordu. Ve iki ana konu olan vahşet ile terörizm konuları doğrultusunda konuşulması tavsiyesinde bulunuyordu. Çünkü Suriye halkı bunların bitmesini istiyor. Fakat ülkeyi düzenlemek için anlaşma sağlanmadan bunlar nasıl sona erecek?” dedi.

Müzakerelerde şimdiye kadar elde edilen en büyük başarının Humus konusu olduğunu dile getiren BM Özel Temsilcisi, ancak bunun gerçekleşmesi için de 6 ay boyunca çalışıldığını yine de kentten yalnızca birkaç yüz insanın çıkarılabildiğini ve çok az gıdanın kente gönderilebildiğini ifade etti.

İbrahimi ayrıca müzakerelere ilişkin hazırlayacağı raporu birkaç hafta içerisinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Güvenlik Konseyi’ne göndermeyi planladığını söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile