DENIZ AÇIK - Iç Anadolu Bölgesi'nin batisinda yer alan Balikdami Yaban Hayati Koruma ve Gelistirme Sahasi, dogal güzellikler içinde 286 kus türünü barindiriyor.
Eskisehir'in Sivrihisar ilçe merkezinin 25 kilometre güneyinde bulunan 800 metre rakima sahip Balikdami, Sakarya Nehri'nin bölgede olusturdugu su taskinlari sayesinde pek çok canliya ev sahipligi yapiyor.
Çok sayida küçük gölet ve büyük sazliklardan meydana gelen gizli kalmis doga harikasi, pek çok kus türü için konaklama, beslenme ve üreme olanagi sunuyor.
Uzunbacak, sigir balikçili, gece balikçili, küçük akbalikçili, erguvani balikçil, gri balikçil, ak pelikan, flamingo, kizil sahin, biyikli bastankara, pasbas patka, balaban, kizkusu gibi çok çesitli gruplardan türlerin yasadigi Balikdami'nda dogaseverler için kus gözlem kulesi de bulunuyor.
Birbirinden güzel menderesleriyle kano sporcularinin da kullandigi Balikdami, 1980 yilinda ikinci derece Dogal Sit Alani, 1994'te de Yaban Hayati Koruma Sahasi ilan edildi. Bölge geçen sene Dogal Sit-Nitelikli Dogal Koruma Alani olarak tescillendi.
Bölgede 20 yildir çalismalar yürüten Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dali Ögretim Görevlisi Dr. Muharrem Karakaya, AA muhabirine, Balikdami'nin korunmasi gereken çok önemli "sucul ekosistem" oldugunu söyledi.
Balikdami'nin "su basar çayir ekosistemi" oldugunu belirten Karakaya, "Balik bollugu ve çesitliligi nedeniyle pek çok canli türünü çekiyor. Bu yüzden kuslar da burada bariniyor. Türkiye'de düzenli olarak 366 kus türü görülüyor. Balikdami'nda tespit ettigimiz 286 kus türü var. Balikdami hem jeolojik olusumu hem barindirdigi hayvan çesitliligi anlaminda çok önemli bir bölge. Buranin hem ülke hem de dünya çapinda korunup tanitilmasi gerekiyor." diye konustu.
Karakaya, kus gözlemciligi turizminin dünyada artan bir trende sahip oldugunu vurguladi.
Avrupa kitasinda gözlemlenen kus türü sayisinin 578, Türkiye'de ise 514 oldugunu aktaran Karakaya, "Kitanin neredeyse tamamindaki kus türlerini Türkiye'de gözlemek mümkün ancak ülkemizin bu turizmden aldigi pay, sahip oldugu kus çesitliligine bakarak maalesef paralel degil. Balikdami gibi sulak alanlar kus gözlem turizmine hizmet verebilir." degerlendirmesinde bulundu.
- "Kano sporu ve kus fotografçilari için bulunmaz bir yer"
Büyük Ayi Doga ve Macera Sporlari organizasyonunun kurucusu Hakan Çaliskan da Eskisehir'de çesitli branslarda doga sporlari yaptiklarini belirterek, Balikdami ve çevresinin de faaliyet alanlarindan biri oldugunu anlatti.
Balikdami'nin Iç Anadolu Bölgesi'ndeki önemli sulak alanlardan oldugunu anlatan Çaliskan, "Burasinin turizme kazandirilmasi önemli ancak bunu yaparken dogayi da korumamiz gerekiyor. Buradaki kuslari ve yaban hayvanlarini rahatsiz etmemek çok önemli. Özellikle kano sporu ve kus fotografçilari için bulunmaz bir yer." dedi.
Iç Anadolu'nun Batisinda Gizli Kalmis Bir Kus Cenneti Açiklamasi Balikdami
'Dogal SitNitelikli Dogal Koruma Alani' olarak tescil edilen Eskisehir'in Sivrihisar ilçesindeki Balikdami Yaban Hayati Koruma ve Gelistirme Sahasi, yüzlerce kus türüne konaklama, beslenme ve üreme olanagi sagliyor ESOGÜ Biyoloji Bölümü Ögretim Görevlisi Dr. Muharrem Karakaya: 'Balikdami hem jeolojik olusumu hem barindirdigi hayvan çesitliligi anlaminda çok önemli bir bölge. Buranin hem ülke hem de dünya çapinda korunup tanitilmasi gerekiyor'