İç Fuarlara Katılan Firmalara Destek

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sönmez: 'Yeni dönemde yurt içinde belirli büyüklüğe ulaşmış fuarları da kapsama kattık. Bunların da desteklenmesi söz konusu. İç fuarlarda 30 bin liraya kadar destek veriyoruz, yüzde 50 oranında' 'Firmalarımız elektronik ticaret sitelerine üye oldukları takdirde, üyelik bedellerinin yüzde 80'ini Ekonomi Bakanlığı olarak biz karşılıyoruz'

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez, "Yeni dönemde yurt içinde belirli büyüklüğe ulaşmış fuarları da kapsama kattık. Bunların da desteklenmesi söz konusu. İç fuarlarda 30 bin liraya kadar destek veriyoruz, yüzde 50 oranında." dedi.

Sönmez, İhracat Genel Müdürü Volkan Ağar ve beraberindeki heyet, Sivas'taki firma temsilcileri ile bir araya gelerek, Bakanlık tarafından verilen hizmet ve destekleri anlattı.

Ziyaretlerin ardından Sivas Ticaret ve Sanayi Odasında "Yatırım Teşvikleri ve İhracatta Devlet Yardımları" toplantısı gerçekleştirildi.

Sönmez burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomi bakımından iyi ülkeler arasında olduğunu belirterek, "2002-2016 döneminde yıllık yüzde 5,7 büyümüş durumdayız." ifadesini kullandı.

İhracat desteklerinin en önemli konularından biri olduğunu vurgulayan Sönmez, her yelpazedeki ihracata ve ihracatçıya destek sağladıklarını söyledi.

Sönmez, yeni projeler de tasarladıklarını dile getirerek şunları kaydetti:

"Yerelden ve firmalarımızdan destek gelirse Ekonomi Bakanlığı olarak özellikle demir yolu ve demir yoluyla ilgili sanayi çerçevesinde TÜDEMSAŞ öncülüğünde bir proje, yine mobilya konusunda faaliyet gösteren firmalarımızın oluşturacağı yeni bir grupla bir proje oluşturabileceğiz. Biz elimizden geleni elbette sağlarız ama gerekli şart sizlerin ilgisi ve projenin içinde yer alma noktasındaki istekliliğinizdir. Bu proje kapsamında yer alan firmalarımızın yapacakları faaliyetlerde karşılaştıkları giderlerin yüzde 70'ini devlet olarak bizlerin karşılayacağını söylemek isterim."

Firmaları hangi konularda desteklediklerini de anlatan Sönmez, şöyle devam etti:

"Firmalar için tasarım ve marka kısmı gündemde. Artık sattıkları ürünün birim fiyatının artırılması noktasında çalışma gerekir. Bu da markalaşma ve tasarımdan geçiyor. E-ticaret de önemli. Artık bir de dijital dünya, elektronik ticaret var ve değeri gittikçe artan bir mecra. Firmalarımız elektronik ticaret sitelerine üye oldukları takdirde, üyelik bedellerinin yüzde 80'ini Ekonomi Bakanlığı olarak biz karşılıyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi, diğer ihracatçı birlikler ve ticaret sanayi odaları gibi işbirlikçi kuruluşlar üzerinden toplam 5 proje kapsamında bugüne kadar 3 bin 800 civarında firmamızı üye yaptık. Yıl sonu hedefimiz de 10 bin. Çok hızlı bir şekilde gidiyoruz, süreci ilerleyen projeler var. Yıl sonu itibarıyla da 10 bin ihracatçı firmamızı üye yapmış olacağız. Toplamda Türkiye'de şu anda 67-68 bin aralığında ihracatçı firma sayımız var. Bu anlamda 6'da ya da 7'de birinin üye olduğunu söyleyebiliriz."

Sönmez, firmalara yurt dışı fuar desteği verildiğini de hatırlatarak "Yeni dönemde yurt içinde belirli büyüklüğe ulaşmış fuarları da kapsama kattık. Bunların da desteklenmesi söz konusu. İç fuarlarda 30 bin liraya kadar destek veriyoruz, yüzde 50 oranında." diye konuştu.

Vali Davut Gül de toplantının ve ziyaretlerin Sivas'a bir değer katacağını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Soru ve cevap bölümüyle devam eden toplantıya, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Belediye Başkanı Sami Aydın ve iş adamları katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile