TBMM İçişleri Komisyonu, dün ve bugünkü yaklaşık 10 saatlik mesaisinde, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 8 maddesini kabul etti.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Osman Güneş, düzenlemeyle kolluk kuvvetlerine belirli şartlarda, belirli süre ve belirli suçlara münhasır olmak üzere gözaltına alma yetkisi verildiğini söyledi.
Polisin gözaltına alma yetkisinin gelişmiş Avrupa ülkelerinin hemen hemen hepsinde bulunduğunu, bunun da en az 24 saat olduğunu belirten Güneş, "Polisin herhangi bir şekilde, sokaktan geçen bir vatandaşı, suç işlediğini düşündüğü bir vatandaşı, kaşını gözünü beğenmediği vatandaşı gözaltına alması diye bir şey söz konusu olmayacak, suç üstü hali olacak. Suçüstü halinin ne olduğu da bellidir. Suçüstü halinin dışında polisin böyle bir yetkiyi kullanması söz konusu değildir" bilgisini verdi.
Osman Güneş, gözaltı yetkisinin, sadece kanunla belirlenen, kamu düzeni açısından fevkalade önemli olan belirli suçlarda ve suçüstü halinde söz konusu olabileceğini kaydederek, "Her polis memurunun gözaltına alma yetkisi olmayacak, sadece mülki amirin belirlediği kolluk kuvvetlerinin olabilecek. Tabii ki yakalama yetkisi var ama her polis gözaltına alma yetkisini kullanamayacak" diye konuştu.
-"Kolluk görevlilerinin işlemleri, denetim altında"-
Kolluk görevlilerinin keyfi davranması endişesinin dile getirildiğini söyleyen Güneş, bunun dikkat edilmesi gereken bir konu olduğuna işaret etti. Güneş, kolluk görevlilerinin tüm işlemlerinin hem adli mercilerin, savcıların denetimi altında hem de mülki amirlerinin, sıralı amirlerin denetimi altında olduğunu bildirdi.
Güneş, "Bu düzenleme ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır. Uygulamada, kamu düzeninin tesisi bakımından etkili olacaktır" değerlendirmesini yaptı.
"Kolluk kuvvetlerinin gözaltına alma sırasında yanlış yapabileceği" ile ilgili endişenin dile getirilmesi üzerine Güneş, şunları söyledi:
"Diyelim, kolluk kuvveti gözaltında yanlış yaptı, bu doğrudan savcıların tahkikat yapacağı, soruşturacağı bir konudur. Bu noktada mülki idarenin, valinin yetkisi, sadece gözaltına alma yetkisini vermeden ibarettir. Bu yetkinin kime karşı nasıl kullanılacağı kolluk kuvvetinin görevidir. Kolluk görevlisi suçüstü haline rastlar ve yakalama yaparsa hemen amiri ile irtibat kuracak, konuyu anlatacak ve onun talimatına göre hareket edecek."
Tasarının görüşmelerine yarın 9. maddeden devam edilecek.
'İç Güvenlik Paketi' Tbmm İçişleri Komisyonu'nda
İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, "Polisin sokaktan geçen bir vatandaşı, kaşını gözünü beğenmediği vatandaşı gözaltına alması diye bir şey söz konusu olmayacak, suçüstü hali olacak" dedi.