Iç Mekan Tasariminda Bitki Kullanimi Stresi Azaltiyor

Iç Mekan Tasariminda Bitki Kullanimi Stresi Azaltiyor

Yasar Üniversitesi Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü ev sahipliginde, ikinci kez düzenlenen Türkiye’de Modern Iç Mekanlar Sempozyumu çevrim içi ortamda yapildi. Sempozyuma katilan Kingston Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Modern Iç Mekanlar Arastirma Merkezi (MIRC) Direktörü Prof. Penny Sparke, “Iç mekandaki dogal ögelerin ruh halimiz üzerinde dis mekan dogal ögeleri ile ayni etkiye sahip olabiliyor; yani bu ögeler bizi sakinlestirebilir ve günümüzde ‘iyi olma’ olarak nitelendirdigimiz durumu gerçeklestirebilir” dedi.

Yasar Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü ev sahipliginde, Docomomo Türkiye Iç Mekan Komitesi tarafindan ikinci kez düzenlenen Türkiye’de Modern Iç Mekanlar Sempozyumu, çevrim içi ortamda gerçeklestirildi.

Türkiye’de modern iç mekanlar üzerine yürütülen güncel arastirmalar için disiplinler arasi bir paylasim ortami olusturmayi hedefleyen sempozyumda, iç mimarlik alaninda uzman akademisyenler ve arastirmacilar sunum yapti. T13 oturumdan olusan sempozyuma, Kingston Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Modern Iç Mekanlar Arastirma Merkezi (MIRC) Direktörü Prof. Penny Sparke, Lisbon Üniversitesi Yüksek Teknik Enstitüsü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Bárbara Coutinho ve KU Leuven Üniversitesi ile Antwerp Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zsuzsanna Böröcz ana konusmaci olarak katildi.



Pandemide önemi ortaya çikti

Etkinligin açilisinda konusan Yasar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, “Iç mimarlikla ilgili konularda uzman olan arastirmacilari ve akademisyenleri bir araya getiren bu etkinlikte ev sahipligi yapmanin mutlulugunu yasiyoruz. Günümüzde, iç mimarligin önemi pandemi süreci ile birlikte ortaya çikan ihtiyaçlar dogrultusunda daha fazla gündeme geldi. Modern iç mekanin degerinin takdir edilmesi, anlasilmasi ve korunmasini, derinlemesine yapilan arastirmalar ve genis tartismalarla saglamayi hedefleyen bu sempozyum ve çiktilari, kültürel bellegimizi zenginlestirip gelecek kusaklara aktarmamizda önemli bir rol üstlenmektedir” dedi.



Sempozyumda 42 bildiri sunuldu

Yasar Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Meltem Gürel, sempozyum sayesinde arastirmacilarin ve alaninda iz birakan konusmacilarin katkisiyla bilgi alisverisi ve tartisma imkani bulduklarini söyledi.

Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav da, “Sempozyumun iç mimarlik ilgi alanina, özellikle modern iç mimarlik tarihini hedef alarak önemli katkilar sunacagini düsünüyoruz. Sempozyum, arastirmacilarin kendi arastirmalarini paylasip tartisabilecekleri bir alan sunuyor” diye konustu.

Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gülnur Ballice ise “Modern iç mekani farkli yönleriyle paylasmayi ve incelemeyi amaçliyoruz. Toplam 62 bildiri, 11 poster basvurusu aldik. 24 bilim kurulu üyesi tarafindan degerlendirilerek, 42 bildiri ve 10 poster kabul edildi. Bu bildiriler iç mekan tasarimcilari, yazili medya, medya ve sinema, evsellik, kamusal iç mekan gibi konulara ayrildi” seklinde konustu.

Moderatörlügünü Prof. Dr. Meltem Gürel’in yaptigi oturumda, Kingston Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Modern Iç Mekanlar Arastirma Merkezi (MIRC) Direktörü Prof. Penny Sparke, 2021 yilinda basilan son kitabi ‘Nature Inside: Modern Iç Mekanda Bitkiler ve Çiçekler’den bahsederek “Kitabi yazarken en ilginç kesfim; iç mekandaki dogal ögelerin ruh halimiz üzerinde dis mekan dogal ögeleri ile ayni etkiye sahip olabildigiydi; yani bu ögeler bizi sakinlestirebilir ve günümüzde ‘iyi olma’ olarak nitelendirdigimiz durumu gerçeklestirebilir. Anlasilan o ki yesile özlemin giderilmesi, stres seviyelerinde düsüse ve fiziksel sagligin gelismesine yol açti. Bu fikirler 1980’lerin ortasinda sekillenip gelisti. Bir grup psikolog, ofis ortaminda bitkiler ile deney yapmaya giristi. Elde edilen bulgulara dayanarak, ‘ofis iç mekan tasarimina dahil edilen bitkiler ile mesleki tatmin arasinda bir baglanti oldugu’ sonucuna ulasildi. Fiziksel saglik ve iç mekan bitkileri arasindaki baglantilar ise 2009 yilinda Seong Hyn Park ve Richard H. Mattson’in ameliyat olmus kadin hastalarin odalarina getirilen bitki ve çiçeklerin tibbi ve psikolojik etkilerini test etmesiyle dogrulandi. Arastirmacilara göre; odalarinda bitki bulunan hastalarin bulunmayanlara göre hastane yatis sürelerinin kisaldigi, agri kesici ihtiyaçlarinin azaldigi, agri, kaygi ve yorgunluk düzeylerinin düstügü ve daha olumlu duygulara sahip oldugu görüldü” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile