Il Müdürü Saglam, konuyla ilgili yapmis oldugu açiklamada, “Iç sularimizda 01 Nisan 2022 tarihinde baslayan av yasagi dönemi bu yil da 01 Temmuz 2022 tarihi itibariyla sona erdi. Amatör balikçilarin baraj, göl ve akarsularimizda uygulanan boy ve av araçlari yasaklarina uymalari sürdürülebilir avcilik için önem arz etmektedir” dedi.
Ibrahim Saglam, açiklamasinin devaminda, amatör avcilarin uymasi gereken bazi kurallarla ilgili sunlari söyledi:
"Küspeli olta, parakete, sualti tüfegi, zipkin, pinter ve sepet gibi tuzaklarin kullanilmasi yasaktir. Yemlik uzatma agi disinda her türlü agin (tiriviri, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlak sahalarinda bulundurulmasi ve kullanimi yasaktir. Bayiltici, uyusturucu, öldürücü kimyasal maddeler, her türlü patlayici, öldürücü, bayiltici, uyusturucu, uyutucu, uyarici maddeler, karpit, sönmemis kireç, balik otu ve benzerlerinin amatör avcilikta kullanimi ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulmasi da yasaktir. Bir amatör balikçi en fazla 4 olta takimi ile avlanabilir. Olta basina igne sayisi 3 adedi geçemez. Ancak, alabalik avinda iki olta takimindan daha fazla olta takimi kullanilamaz ve her olta takiminda iki igne bulunabilir. Akarsularda her türlü dogal yem kullanilarak alabalik avciligi yasaktir. Sadece yapay yem kullanilarak avcilik yapilabilir.1 km2’den küçük göl ve göletlerde motorlu, motorsuz her türlü tekne ve botla avlanmak yasaktir. Akarsularin, göllerin ve göletlerin yataklari degistirilerek bir kisminin kurutulmasi veya bentlenmesi yöntemi ile avcilik yapilmasi veya izgaralarla balik toplanmasi yasaktir. Içme suyu saglanan alanlara da akaryakit ile çalisan kayik, motor ve benzeri araçlarin kullanilmasi ve su alma noktasina 300 metreden daha yakin yerlerde su ürünleri avciligi yasaktir. Iç su baliklarinda avlanabilir asgari boy ve günlük avlanabilecek miktar bilgileri belirtilen su ürünlerinden daha küçüklerinin ve belirtilen miktardan fazlasinin avlanmalari yasaktir. Unutmamaliyiz ki sürdürülebilir avcilik, baliklarin yasamlarinda en az bir kere üremelerine imkân vermekle saglanir. Kaçak avcilik yaparak günü kurtarmak yerine, av yasaklarina uyarak hep birlikte gelecegimizi kurtaralim.”
Iç Sularda Av Yasagi Sona Erdi
Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, iç sularda avlanma yasaginin 1 Temmuz itibariyla sona erdigini açikladi.