İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, maddi kazanç sağlanmaksızın kurallar çerçevesinde sadece spor ve dinlenme amacıyla iç sular ve denizlerde yapılan balıkçılık turizmi etkinliğinin ''amatör balıkçılık'' diye tanımlandığı hatırlatıldı.
Amatör balıkçının doğa dostu olması, doğanın korunması ve devamlılığın sağlanmasına, avlandığı bölgedeki hayvan ve bitkilere, bunların yaşama ve üreme ortamlarına gerekli özeni göstermesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
''İlimizde 15 Mart-15 Haziran'da sazan, kadife, şiraz, yayın, tatlı su kefali, 15 Mart-30 Nisan'da sudak ve tatlı su levreği, 15 Aralık-31 Mart'ta turna balığı, 1 Ekim-31 Mart'ta alabalık avı yasaktır. Sazan balıklarında asgari boy limiti 40 santimetre olup, bir amatör balıkçı en fazla 10 sazan yakalayabilir. Gökkuşağı alabalığının amatör avcılığında asgari boy limiti olmayıp, bir amatör balıkçı en fazla 10 gökkuşağı alabalığı avlayabilir. İsrail sazanının amatör avcılığında zaman, adet, yer sınırlaması olmayıp, amatör avcılığı dönem boyu serbesttir. İlimizde Altıntaş Çalköy Göleti, avlanmanın tamamen yasak olduğu iç sularımızdan olup, bu gölette yıl boyu su ürünleri avcılığı yasaktır. Domaniç ilçesinde, Pazar alanı ve Karıncalısu derelerinde kısmen av yasağı bulunmaktadır.''
Açıklamada, amatör avcılığın esaslarına uyulmaması durumunda 253 lira para cezası verildiği ve elde edilen su ürünlerine el konulduğu, ihlalin kullanımına izin verilmeyen avlanma araçlarıyla yapılması halinde cezanın 426 lira, kullanımına izin verilmeyen avlanma araçlarıyla avlanmaya kapalı bir alanda veya av yasağı döneminde yapılmışsa 857 lira olarak uygulandığı duyuruldu .
İç Sulardaki Av Yasağına Uymayanlar Cezalandırılacak
Kütahya'daki iç sularda av yasağına uymayanlara idari para cezaları verileceği bildirildi.