Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve bu yıl 40'ıncısı düzenlenen sempozyuma ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Polonya gibi çeşitli ülkelerden 500’e yakın bilim insanı katıldı.
Dünya genelindeki beş büyük antik kent kazısının tek destekçisi olan İÇDAŞ AŞ, 1978'den bu yana düzenlenen Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumuna da destek oldu.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, İÇDAŞ’ın tarihe verdiği destek için teşekkür ettiğini belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe de şirketin dünya mirasına yaptığı büyük katkıya vurgu yaparak, İÇDAŞ’a teşekkür etti.
Acer ve Kocameşe, İÇDAŞ Halkla İlişkiler Müdürü Şerif Mutlu’ya bilim alanına katkıları için teşekkür plaketi takdim etti.
Şerif Mutlu, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önde gelen ağır sanayi kuruluşu olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyledi.
Sadece sanayi alanında üretmenin ötesinde ülkenin tarihi mirasına da sahip çıkmayı görev bildiklerini ifade eden Mutlu, "Çanakkale’deki dünyanın en önemli 5 antik kent kazısına destek oluyoruz. Arkeoloji alanındaki sosyal sorumluluk uygulamalarımızla toplumsal bilincin de oluşmasına destek oluyoruz. Şimdi Çanakkale’deki dünyada benzeri olmayan bu arkeoloji seminerinde bizim de desteğimizin olmasından gurur duyuyoruz." dedi.
ÇOMÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan ise 1978 yılından beri kesintisiz devam eden sempozyumun dünyada bir benzerinin olmadığına dikkat çekerek katılımcı sayısı ve kesintisiz olarak devam eden bir sempozyum olması açısından sempozyumun "Milli Bir Proje" olduğunu vurguladı.
Arslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi desteği ve izni ile devam eden Türkiye’deki kazı ve yüzey araştırması çalışmalarını gerçekleştiren araştırmacıların da bu sempozyuma katılmalarının ve bu araştırmaların araştırmacılar tarafından bir arada tartışılmasının sempozyumu önemli kıldığını belirterek, 5 gün boyunca, 5 ayrı salonda yapılan sempozyuma katkı sunan ve dinleyici olarak katılan kişilerle birlikte yaklaşık bin 500 kişinin sempozyum kapsamında Çanakkale’ye geldiğini sözlerine ekledi.
İÇDAŞ'tan Tarih Ve Arkeolojiye Destek
Türkiye'nin önemli ağır sanayi kuruluşlarından İÇDAŞ AŞ, dünyanın en uzun süreli sempozyumları arasında yer alan ve çok sayıda bilim insanını bir araya toplayan "40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu"na destek verdi.