İçeri Çumra'da misafirperverlik geleneği bir asırdır yaşatılıyor

Konya'nın İçeri Çumra beldesinde düğünlerde misafirlik geleneği yaklaşık 100 yıldır yaşatılıyor. Beldedeki düğünlere uzak yerlerden gelenlerin ağırlan

Konya'nın İçeri Çumra beldesinde düğünlerde misafirlik geleneği yaklaşık 100 yıldır yaşatılıyor. Beldedeki düğünlere uzak yerlerden gelenlerin ağırlanması ve yemek ikram edilmesiyle doğan asırlık gelenek, yeni kuşaklar tarafından da sürdürülüyor.

Beldede adetlere göre, her düğün öncesi cuma günü ciğer, cumartesi günü tirit ve pazar günü de etli pilav yemeği pişirilerek düğüne gelen misafirlere ikram ediliyor. Çevre köy, belde ve ilçelerde böyle bir adet olmamasına rağmen, İçeri Çumralılar atalarından kalan âdeti yaşatmaya devam ediyor.

İçeri Çumra Belediye Başkanı Mehmet Kınalı, misafirlik geleneğinin kendilerine atalarından kaldığını söyledi. Geleneğin düğün sahibinin masraflarını artırdığına dikkat çeken Başkan Kınalı, geleneğin amacının uzak yerlerden düğüne gelen misafirlerin ağırlanması olduğunu belirtti.

Kınalı, "Önceden düğüne uzaktan gelen misafirlere çarşamba günü 'acılı' denilen bir yemek ikram edilerek düğün çarşambadan başlardı. Çünkü ulaşım imkânları bu kadar gelişmiş değildi. Şimdi ise Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna insan 24 saatte gidebiliyor.'' dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile