İçeride yeni dışarıda eski Türkiye

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün Yıldız Teknik Üniversitesi'nin (YTÜ) akademik yıl açılışına katıldı. Gül,...


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün Yıldız Teknik Üniversitesi'nin (YTÜ) akademik yıl açılışına katıldı. Gül, YTÜ'ye geldiği sırada bir kız bir de erkek öğrenci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Roman açılımını anlattığı sırada yaptıkları protesto sonrası tutuklanan iki öğrenciye destek verdi.
"Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz'a özgürlük" yazan ve tutuklu iki öğrencinin eylem sırasında açtıkları pankartla çekilmiş fotoğrafı bulunan afişi taşıyan öğrenciler polisler tarafından gözaltına alındı.
Yaklaşık 20-25 kişilik bir grup ise, Gül'ün üniversiteye gelişini protesto etti. Güvenlik görevlileri, törenin yapıldığı Oditoryum'un önüne gelmesine izin vermediği protestocu grubu, üniversitenin yan tarafına yönlendirdi. Öğrenciler, burada oturarak, Cumhurbaşkanı Gül üniversiteden çıkıncaya kadar oturmaya devam etti.
Üniversitelerin bilgi ve teknoloji üretmesi gerektiğini ancak bu konuda "ne yazık ki" uzun bir durgunluk dönemi yaşandığını söyleyen?Gül, şöyle devam etti: "Çünkü, üniversitelerimiz enerjilerini ve önceliklerini başka konulara çok sarf ettiler ve bu ortam, bu iklim oluşmadığı için bu konularda çok başarılı olamadık. Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki üniversiteler kendi asli görevleri ve önceliklerinin ne olduğunun farkına vardılar ve büyük bir yarış içine girdiler.3

'GELECEK PARLAK'
Türkiye'nin çok büyük bir değişim ve çok büyük bir hamle içerisinde olduğunu kaydeden Gül, "Bazen, kendi problemlerimiz ve meselelerimizle boğuşurken, Türkiye'nin geldiği noktayı ihmal ediyoruz ve göremeyebiliyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin geleceğinin çok daha parlak olacağının açıkça görüldüğünü vurgulayan Gül, "Şuna Cumhurbaşkanı olarak açıkça inanıyorum; Türkiye 10-15 sene sonra bugünkünden çok daha farklı olacaktır" dedi.

YÖK adaletine göre?halay suç olabilir
Üniversitelerdeki türban yasağını, İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği, "Türbanlı öğrenciyi dersten çıkartmayın, hakkında tutanak düzenleyin" formülü ile aşmaya çalışan, bu tavrına da "özgürlükleri" gerekçe gösteren YÖK'ün Disiplin Yönetmeliği halen 12 Eylül'ün izlerini taşıyor.  1985 tarihli YÖK Disiplin Yönetmeliği'ndeki hükümler, YÖK'ün "özgürlükler" söylemi ile bağdaşmayacak hükümler barındırıyor.
Yakın zamanda verilen bazı disiplin cezaları şunlar:
* Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde elini kız arkadaşının omzuna atan öğrenci hakkında, "toplum içinde hoş karşılanmayacak vaziyette bulunduğu" gerekçesiyle soruşturma açıldı.
* Tartışmaların odağındaki İstanbul Üniversitesi'nde, yeni öğretim yılının ilk haftasında 11 öğrenciye "uzaklaştırma" cezası verildi. Ceza gerekçeleri arasında, "Gençlik AKP'yi Taksim'de uyarıyor" afişi, TEKEL direnişi ile ilgili bildiri, rektörü protesto gibi eylemler bulunuyor.
* İstanbul Üniversitesi'nde, geçtiğimiz yıllarda da, "Şüpheli şekilde karnını tutup okuldan çıkma", "halay çekme", "içeri ekmek ve ayran sokma" gibi gerekçelerle öğrencilere çeşitli cezalar verildi. 
* Türkiye genelinde, birçok üniversitede, marş söyleyerek halay çeken öğrencilere, "ideolojik halay" gerekçesiyle disiplin cezaları verildi.
* TEKEL eylemine katılan, Ankara'daki üniversitelerde okuyan öğrenciler hakkında soruşturmalar açıldı. Hacettepe Üniversitesi, 20 öğrenciyi siyasi faaliyet yapmakla suçlayarak, ailelerine mektup gönderdi. Üniversite, soruşturduğu 70 öğrenciden yedisine birer dönem, iki öğrenciye birer yıl uzaklaştırma cezası verdi. Son sınıftaki bir öğrenci okuldan atıldı. 
* ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi'nde ulaşım zamlarını protesto eden 157 öğrenciye soruşturma açıldı. 
* Balıkesir'de yemek zamlarını protesto için "yemek yememe" eylemi düzenleyen öğrenciler soruşturmaya hedef oldu. 

Türban takan da zorda
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın 8 Mart'ta İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği ve türbana özgürlük sağlayacağı iddia edilen yazı da türbanlı öğrencileri zorda bırakabilecek. YÖK Disiplin Yönetmeliği'ne göre, ceza almasına neden olan eylemi tekrarlayan öğrenciye bir üst kademedeki cezanın verilmesi gerekiyor. Disiplin Yönetmeliği'nde kılık kıyafet konusunda açık hüküm bulunmuyor ancak üniversite yönetimleri, türban takan öğrencilere, öğrencilik sıfatına yakışmayan harekette bulunduğu için ceza verebiliyor.
Özcan'ın yazısı uyarınca, derse giren ve hakkında birden fazla tutanak düzenlenen öğrencilere, üniversite yönetiminin kararıyla, sırasıyla disiplin cezaları verilebilecek. Bu durumda, YÖK'ün talimatını uygulayan öğrenci, okuldan çıkartılmakla bile karşı karşıya gelebilecek. Uzmanlar, bu durumun ancak anayasa değişikliği ile aşılabileceğine işaret ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile