Bakan Güler üniversitelerde çıkan olaylarla ilgili olarak, “Üniversiteleri çatışma ortamı haline getirmek isteyenlere asla izin vermeyeceğiz” dedi.
Bakan Güler, Budapeşte Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı kapsamında Swissotel'de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, öğrenci olaylarıyla ilgili bir soru üzerine 2013 yılında geçtiğimiz yıla göre öğrenci olaylarında bir hareketlenme gözlendiğini ifade ederek, “Bunun sebepleri arasında belki çözüm sürecinin algılanmasına ilişkin konular, kutlama günleri, anma günleri veya belirli günlerde belirli grupların bu konuyu üstlenmesi veya yorumlayış biçimleri veya üniversitelerde karşıt görüşlü grupların legal, illegal, marjinal veya illegal örgütlerin amaçları doğrultusunda faaliyet gösteren bir takım kuruluşların, platformların faaliyetlerini gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.
Şu ana kadar 35 ilde irili ufaklı 109 eylem gerçekleştiğini ve 261 öğrencinin gözaltına alındığını anlatan Bakan Güler, “Bunların 13’ü tutuklandı. Çeşitli şekillerde 27 kişinin yaralandığını tespit ettik. Bunlarla ilgili olarak bir kurusıkı tabanca, 4 el yapımı patlayıcı, birçok bıçak, sopa ele geçirildi. Bilim yuvalarının, üniversite gibi eğitim birimlerini çatışma ortamı haline getirmek isteyenlere asla izin verilmesi mümkün değildir” dedi.
Bakan Güler, Türkiye’de 170 üniversitede 4 milyon 112 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü, bu olaylara karışan öğrenci sayısının da 3 bini geçmediğini vurguladı. “Belli gruplar bu olayları maalesef tırmandırmaya çalışmaktadır” diyen Güler, “Rektörlüklerin izinleri doğrultusunda polisimiz her türlü önlemi dikkatli şekilde almaktadır. Bu konuda herhangi bir taviz söz konusu değildir” diye konuştu.
Dicle Üniversitesi’ndeki olaylarda polisin bir grubu koruduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Bakan Güler, “Orada hakimiyeti sağlamak, bu konuda kendisini her olayın sahibiymiş gibi takdim etmek isteyen veya bu konuda kendilerini yetkili gibi göstermeye çalışan grupların çekişmeleri söz konusudur. Polisin, grupların arasında bir tercihte bulunması söz konusu değildir. Polis kimden, nerede, hangi bölgede, hangi zamanda gelirse gelsin şiddete yönelik hareketleri önlemekle mükelleftir. Bunun süreçle de bir ilgisi yoktur. Çözüm süreci olsa da olmasa da güvenlik güçlerinin terörle mücadeledeki görevleri her zaman geçerlidir. Silahın, şiddetin bulunduğu veya kanunların ihlal edildiği bir ortamda polisin, jandarmanın veya diğer kolluk kuvvetlerinin görevlerini yerine getirmeleri esastır. Dicle’deki olaylar kontrol altına alınmıştır” dedi.
Güler, çözüm sürecinin getirdiği olumlu havayı provoke etmek isteyen veya bu alanda huzur ve emniyeti bozmak isteyen hiç kimseye izin ve fırsat verilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanıp kutlanmayacağı yönündeki bir soru üzerine de, “Bugün itibariyle bir başvuruda bulunuldu Kadıköy İskele Meydanı’nda etkinlik düzenlemek için. TÜRK-İş’in 1 Mayıs’ta Taksim’de etkinlik yapmak için başvurusu var. Taksim’de şu anda yayalaştırma projesi var. Alanda şu anda fiziki eksikler var. Orada geniş katılımlı bir kutlama yapılması için gerekli önlemleri alabilecek bir ortam şu anda yeterli değil. Yani yeterli önlemleri alabilecek bir fiziki ortam mevcut değil. Hem yürüyüş kollarının alana girmesi, hem de alandan dağılması veya herhangi bir kargaşa ortamında ani dağılma yapılması halinde sağlıklı şekilde alanın boşaltılmasına ilişkin bir ortam yok. Biz bütün bunları sendika yetkileriyle görüşeceğiz” dedi.
1 Mayıs’ta Kazancı Yokuşu’na çiçek bırakılması, saygı duruşunda bulunulması gibi etkinliklerin yapılabileceğini belirten Güler, “1 Mayıs’ta sendikalar, ilgili kuruluşlar sendika yöneticileriyle, mensuplarıyla basın açıklaması, Kazancı Yokuşu’na çiçek bırakılması, saygı duruşunda bulunulması ve basın açıklaması gibi etkinlikler yapabilir. Ama biz onlara hem yürüyüş, hem de toplantı için başka alanları önereceğiz. Bu yıl Taksim alanındaki o fiziki eksiklerin ve alınacak önlemlerin sağlıklı olarak uygulanması için bir orta yol bulunacaktır” şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanı Güler: “Taksim’deki Fiziki Ortam 1 Mayıs İçin Uygun Değil”
İçişleri Bakanı Muammer Güler, yayalaştırma çalışmaları nedeniyle Taksim Meydanı’nın fiziki şartlarının 1 Mayıs’ın kutlanmasına uygun olmadığını belirterek, sendikalara başka alanların gösterileceğini söyledi.