İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin Açıklaması

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ''İç güvenlik birimlerimiz, polisimiz, jandarmamız, aldıkları eğitimlerle hukuka bağlılık ve insan haklarına saygı konusunda büyük bir seviye ve hassasiyet kazandılar. Kolluk hizmetlerinin sunumunda üzerinde hassasiyetle durduğumuz işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans politikasıyla işkence suçu artık ülke gündeminden düşürüldü'' dedi.

Polis Akademisi Başkanlığı'nın Gölbaşı'ndaki kampüsünde gerçekleşen Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi 2012-2013 akademik yılı açılış töreninde konuşan Bakan Şahin, güvenlik kavramının insanlık tarihi kadar eski olduğunu ve toplumun en temel ihtiyaçlarından biri olarak değerlendirildiğini söyledi.

''Yaşanan döneme göre bireyin ve toplumun güvenliğiyle devletin güvenliği birbirlerine tercih edilir olmuştur'' diyen Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Genelde demokrasi ve hukuk devledi anlayışının ön planda olduğu günümüze kadar devletin güvenliği esas olmuş, bireyin güvenliğiyle hak ve özgürlükleri ikinci planda kalmıştır. Demokrasinin gelişmesiyle birlikte bireyin güvenliği ve insan hakları önem kazanmaya, buna bağlı olarak güvenlik anlayışı ve modelleri değişmeye başlamıştır.''

Güvenlik sektörünün bu yeni anlayışa göre yeniden yapılandırıldığını belirten Şahin, demokratik devletlerin meşru güç kullanma aracı olan polisi, devletin zorlayıcı gücü olarak değil insan haklarını ve hukuk düzenini koruyan bir mekanizma olarak gördüğünü vurguladı.

İnsanlığın binlerce yılda ulaşabildiği bu çağdaş uygarlık düzeyinde, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları kavramlarının temel evrensel değerler olarak öne çıktığına işaret eden Şahin, ''Demokrasinin temeli olarak kabul edilen hukuk devleti ilkesi, devletin hukuka bağlılığını, hukukun üstünlüğünü ve temel hak ve özgürlüklerin korunmasını gerektirir. Vatandaşlarımızın bütün hak ve özgürlüklerini hukuk sistemi içinde rahatça kullanabilmesi için öncelikle en temel hak olan yaşama hakkının güvence altında olması şarttır. Çünkü can güvenliği ve kişi dokunulmazlığının korunması tüm hak ve özgürlüklerin en temel unsurudur'' diye konuştu.

Temel hak ve özgürlüklerin her demokratik devlette olduğu gibi Türkiye'de de anayasal güvence altına alındığını belirten Şahin, AK Parti hükümeti dönemindeki anayasa değişikleriyle temel hak ve özgürlüklerin önündeki kısıtlama ve engellerin kaldırıldığını, hak ve özgürlüklerin altyapısının sağlamlaştırıldığını bildirdi.

-İnsan hakları-

İç güvenlikten sorumlu bakanlık olarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusuna büyük önem verdiklerini vurgulayan Şahin, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlarken temel hak ve özgürlüklerini güven içinde kullanmalarına imkan tanıyacak ortamı oluşturmak için yoğun bir çaba harcadıklarını belirtti.

Şahin, ''İç güvenlik birimlerimiz, polisimiz, jandarmamız, aldıkları eğitimlerle hukuka bağlılık ve insan haklarına saygı konusunda büyük bir seviye ve hassasiyet kazandılar. Kolluk hizmetlerinin sunumunda üzerinde hassasiyetle durduğumuz işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans politikasıyla işkence suçu artık ülke gündeminden düşürüldü'' dedi.

Bakan Şahin, polis ve jandarmanın bütün karakolları, merkezleri, nezarethaneleri ve gözaltı merkezlerini yeni anlayışla, tekrar gözden geçirip yeniden düzenlediğini belirterek, insan hakları konusunda ulaşılan seviyenin korunması konusunda iç güvenlik birimlerinin üzerine düşen sorumluluğu bundan sonra da göstereceğine ve sağduyulu bir yaklaşım sergileyeceklerine gönülden inandığını kaydetti.

-Suçla mücadele-

Bakanlık olarak uyguladıkları güvenlik politikalarının en önemli unsurlarından birinin de suçla mücadele olduğunu dile getiren Şahin, ''Bu mücadelede başarılı olmak için suçun işlenmeden önlenmesi, polis ve jandarmanın soruşturma kapasitesinin arttırılması, toplumsal katılım ve desteğin sağlanması büyük önem taşıyor'' dedi.

Bakan Şahin, güvenlik birimlerinin suçla mücadele anlayışını yeniden tanımlayarak, stratejilerini daha suç oluşmadan önünün alınması yönünde geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Polis Akademisi'nin kurulduğu günden bu yana sürekli kendini yenilediğini ve geliştirdiğini dile getiren Şahin, bakanlık olarak Polis Akademisi'ni çok önemsediklerini ve her anlamda tam donanımlı bir eğitim kurumu olması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini bildirdi.

Şahin, şunları kaydetti:

''Bugün akademi güvenlik alanında bilimsel çalışmalar yapan ve güvenlik stratejileri üreten modern bir üniversite konumuna ulaştı. Son yıllarda akademimizin başarılı çalışmaları sayesinde emniyet teşkilatımızda hem eğitim kalitesinin hem de insan kalitesinin arttığını memnuniyetle gözlüyoruz. İnsan ve eğitim kalitesindeki bu artış, güvenlik hizmetlerinde doğrudan kalite artışına ve bu sayede halk nezdinde teşkilatın itibarının yükselmesine neden oluyor. Poliste son dönemde görülen bu olumlu değişimi devamlı kılabilmek için zihniyet değişimini de sağlamak gerekmektedir. Çünkü mevzuatı değiştirmekle, kuralları ve malzemeleri yenilemekle muvaffak olamayız. Bu nedenle polisin eğitimine gereken önem verilmeli, özellikle hizmet içi eğitimler formaliteden çıkarılarak, personelin zihnen yenilenmesine ve motivasyonun sağlanmasına hizmet eder hale getirilmelidir.''

Öğrencilere de seslenen Şahin, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin ve demokratik kazanımların emanetçisi olduğunuzu asla aklınızdan çıkarmayın. Her birinizin hukuka bağlı, insan haklarına saygılı, mesleki ve etik değerleri benimsemiş birer akademili olarak kendinizi yetiştirmenizi temenni ediyorum'' diye konuştu.

-''Atatürk'ün talimatıyla kuruldu''-

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar da sözlerine Bingöl'de şehit olan polis ve askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve yaralılara şifa dileyerek başladı.

Emniyet teşkilatı olarak bugüne kadar kaydettikleri mesafeyi, kazandıkları ivmeyi gurur kaynağı olarak gördüklerini dile getiren Kılıçlar, bu ivmeyi daha ileri götürmeye çalışan, yeni hedeflere, değişime ve gelişime açık personel yetiştirmeye kararlı olduklarını söyledi.

Kılıçlar, ''Tohum saç, bitmezse toprak utansın mısrasında ifade edildiği gibi hiç bitmeyen bir azimle insan yetiştirme gayretindeyiz. Bu gayretimizin karşılıksız kalmadığını görüyor, yolumuza aynı inanç ve kararlılıkla devam ediyoruz'' dedi.

Akademinin 1937'de Polis Enstitüsü adıyla Atatürk'ün talimatıyla kurulduğunu belirten Kılıçlar, bugün 15 ülkeden geleceğin emniyet amirlerinin bu okulda yetiştirildiğini bildirdi.

Kılıçlar, ''Biliyoruz ki polisin görevleri gün geçtikçe artmakta ve zorlaşmaktadır. Her türlü teknolojiyi kullanan çağdaş bilimi her şeyin üzerinde tutan, kaba kuvvetin değil aklın ve bilimin öncülüğünü yapan, bilinçli bir polis teşkilatı olma yolunda ilerlemeye devam ediyoruz'' diye konuştu.

Polis Akademisi Başkanı Remzi Fındıklı da polisliğin fedakarlık gerektiren bir meslek olduğunu belirterek, ''Bu mesleğin temelinde vatandaşın canı ve malı için gerekirse kendi canını gözünü kırpmadan feda etme özverisi vardır'' dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Şahin, başarılı öğrencilere hediyeler verdi.

Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Şafak'ın ilk dersiyle akademide yeni eğitim yılı başladı.

Muhabir: Serdar Açıl

Yayıncı: Eda Ay
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile