İçişleri Bakanlığı'ndan Çok Dilli Tabelaya Soruşturma

İçişleri Bakanlığı Diyarbakır'ın merkez Sur Belediyesi'nin meclis kararıyla kent girişine astığı Türkçe, Kürtçe, İbranice ve Ermenice “Şehrimize hoş geldiniz” tabelası hakkında soruşturma başlatırken, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise soruşturmaya tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında belediyeye gönderilen yazıda, “Belediyeniz tarafından Diyarbakır-Silvan karayolunun 14'üncü kilometresinde bulunan yere üzerinde Türkçe, Kürtçe ve İbranice, Ermenice “Şehrimize hoş geldiniz” yazısı olan levhanın konulduğu ve bu suretle ilgili yasalara aykırı davranıldığı” denilerek, Belediye Başkanı Demirbaş'tan savunma istendi. Mülkiye Müfetişleri ayrıca, belediyeden levhanın ne zaman konulduğu, konulması için hangi mercinin karar verdiği ve Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) bu konuda kararının olup olmadığını da sordu.

İçişleri Bakanlığı Sur Belediye'nin 1.5 yıl önce diktiği, çok dilli, 'Şehrimize hoş geldiniz' tabelalarına soruşturma açarken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 1.5 yıl önce Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın diktiği ve köy adlarını Türkçe-Kürtçe gösteren tabelalar ile ilgili soruşturmada takipsizlik kararı vermişti. Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, soruşturmaya tepki göstererek, öncelikle kentin kendi kimlikleri ile buluşması gerektiğini düşündüklerini belirterek, Diyarbakır'ın çok kültürlü, çok kimlikli ve çok inançlı bir kent olduğunu söyledi.

Kentin değişik girişlerine, Türkçe, Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri, Süryanice, Arapça, Ermenice ve İngilizce, “Hoş geldiniz” tabelaları astıklarını belirten Demirbaş, şöyle konuştu: "Bu tabelayı yaklaşık 1,5 yıl önce diktik. 1,5 yıl sonra soruşturmaya uğraması yine Kürtçe ile ilgili Ermenice, Süryanice yaptığımız çalışmaların soruşturmaya ve dava konusu olması bence düşündürücüdür. Kürtçe Seçmeli dersin verilmeye hazırlandığı bir dönemde Kürtçe tabelaya yasak getirilmesi düşündürücüdür. Sur Belediye Meclisi'nden alınan ve çok dilli belediyecilik hizmeti kapsamında iş yerine Türkçe'nin dışında başka isimli tabela asan esnafa ruhsat ve işlemlerde yüzde 50 indirimi getiren karara da soruşturma açtı. Bizim açtığımız Ermenice kurs, Kürtçe Kreş’te davalık oldu. Bizim hükümetten beklentimiz ve talebimiz bir an önce yasal düzenlemeleri yaparak bu çelişkiyi ortadan kaldırmasıdır. Ama şu an görünen şudur, Kürtçe devlete serbest, halka yasak” diye sitem etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile