Içkın bitkisinin Siirt’te yaygın olarak yüksek kesimlerde yetiştiğini belirten Emrah, her yıl baharın gelmesiyle Siirt bölgesinde tonlarca yayla muzu olarak tabir edilen bitkinin piyasada satıldığını, geçen yıl yapılan bilimsel araştırma, bu ürüne olan tüketimi artıracağını söyledi.
Önümüzdeki haftalarda bu ürünün dağlık alanlarda toplanmaya başlanacağını ve Avrupa Birliği’ne bir proje sunmayı planladıklarını aktaran Emrah, "Işkın dondurma başta olmak üzere birçok üründe kullanılmaya başlandı. Siirt bölgesinde yetişen Siirt fıstığı başta olmak üzere çitlembik olarak tabir edilen ’menengiç’, ’sumak’, yayla muzu ’ışkın’ ve Pervari Çemekare yaylasında yetişen ’sirike’ peynir otunun doğal yollarla yetişen ürünler olduğundan birçok hastalıklara iyi geliyor. Ancak bölgede yaşanan olaylar yüzünden pekte dikkatleri bu bölgeye çekemedik. Ta ki ABD’nin Atlanta Üniversitesi’nin yayla muzunun kanser bağlı hücreleri yok ettiği yönünde yaptığı bilimsel araştırma sonucuna ulaşıncaya kadar. Siirt’in 56 ürünü ile ilgili çok kapsamlı bir araştırmalarımız var. Özellikle Işkın ve Menengiç ürününe yönelik Avrupa Birliği’ne bir proje sunmayı amaçlıyoruz" dedi.
'Içkın' Bitkisine İlgi Artıyor
Siirt 56 Ürününü Araştırma Geliştirme Tanıtım ve Rehberlik Derneği Başkanı Vehip Emrah, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetişen “Içkın” bitkisine, yapılan bir araştırmada kansere iyi gelmesinin tespit edilmesi ile birlikte rağbetin artacağını söyledi.