Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, paylaşım ekonomisinin günümüzde özellikle şehir içi yolcu taşımacılık hizmeti verilmesi noktasında tüm dünyada yaygınlık kazandığını belirterek, "Türkiye'de özellikle son birkaç aydır konuyla ilgili olarak, piyasaya hakim bir firmanın uygulamaları ile klasik anlamda taksi hizmeti verenler arasında çeşitli sorunların yaşandığını üzüntüyle görmekteyiz. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünya ölçeğinde ortaya çıkan bu güncel tartışmayı, paylaşım ekonomisinin genel kazançları ve riskleriyle birlikte değerlendirmek gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
Tüfenkci, Uluslararası Tüketici Koruma ve Uygulama Ağı'nın (ICPEN) Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı ve Bahar Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın önemli dönüşümler yaşadığını ifade etti.
Bir yandan bilgi iletişim teknolojileri ile makinelerin birbirine bağlı çalıştığı yeni bir sanayi modelinin "Endüstri 4.0" adıyla yaygınlaştığını bir yandan da dijital ekonomi ile onun getirdiği ticari uygulama biçimlerinin tüm ülkeleri ve insanları etkisi altına aldığını belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Böyle bir dönüşüm iklimi içerisinde, ekonomik olarak zarara uğrama ihtimaline ve sağlık ve güvenlik risklerine en açık olan kesim hiç kuşkusuz tüketicilerdir. Zira hayatları boyunca on binlerce mal ve hizmet satın almakta, on binlerce reklama maruz kalmaktalar. Dijital ekonominin getirdiği ticari ilişki biçimleri de tüketiciler için her şeyi biraz daha karmaşık hale getiriyor. Teknolojik dönüşüm, hem tüketici sorunlarını artırıyor hem de çözüme yönelik imkanlar ve araçlar sunuyor. Tüketici sorunlarının çözümü, aynı zamanda, tüm dünyada konuyla ilgili olarak çalışan kamu kurumları arasında iş birliğini de zorunlu hale getiriyor. Büyük bir çoğunluğu sınır ötesi hale gelen tüketici sorunları karşısında tüketici politikasında küresel bir yönetişim anlayışının sağlanması, diğer bir deyişle iş birliği ve dayanışmanın kurumsal hale getirilmesi büyük bir önem taşımaktadır."
Tüfenkci, Türkiye'nin tüketici sorunlarının çözümü, kamu idareleri arasındaki iş birliği, diyalog ve dayanışmanın artması için çalışan ICPEN'e büyük önem verdiğini dile getirerek, 2010 yılında Türkiye'nin üye olduğu bu ağın gelişmesi ve güçlenmesi için sorumluluk üstlendiğini kaydetti. Tüfenkci, ICPEN Dönem Başkanı sıfatıyla geçen temmuz ayından bu yana yoğun bir çalışma temposu içerisinde çalışıp kuruluşu daha yetkin bir noktaya taşımaya gayret ettiklerini, bu gayretlerinin de hala devam ettiğini bildirdi.
- "Yeni bir hukuki sistemin varlığı bir zorunluluk"
Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin, başkanlık dönemine 3 yeni çalışma grubu kurarak başladığını, bu çalışma gruplarının "Sosyal Medya Yoluyla Reklamcılık", "Tüketici Sorunlarının Tazmini ve Kamu İdarelerinin İşlevi" ve "Tüketici Hukuku Ortak Dijital Terminolojisi" olduğunu bildirdi.
Bu grupların çalışmalarında önemli bir merhale katettiklerini ve bu çalışmalardan bazılarının sonuçlarını önümüzdeki 3 gün içinde analiz edeceklerini, bunların yanı sıra ICPEN'in önceki dönem başkanlıklarınca oluşturulmuş diğer çalışma gruplarının da faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğünü ifade eden Tüfenkci, etkinliğin içeriğine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bugün ICPEN'in geleceği üzerinde fikir alışverişinde bulunacağız. Yarın ve bir sonraki gün ise internet karaborsası olarak da bilinen ikincil biletleme uygulamaları, dijital ekonomide sözleşme hüküm ve koşulları, sosyal medyada sorumlu reklamcılık, sınır ötesi tüketici sorunları çözüm mekanizmamız econsumer.gov'daki güncel gelişmeler gibi önemli konuları tartışacağız. Ayrıca, ICPEN Türkiye Başkanlığı'nın üzerinde durduğu, paylaşım ekonomisi adı verilen uygulamalara değinmek istiyorum. Paylaşım ekonomisi, klasik tüketici-satıcı ilişkisinin dışında cereyan eden ve hizmet sunan tarafın her zaman tacir olmayabildiği yeni ticari ilişki biçimlerini tanımlamaktadır.
Paylaşım ekonomisi, günümüzde özellikle şehir içi yolcu taşımacılık hizmeti verilmesi noktasında tüm dünyada yaygınlık kazandı. Bu hizmeti verenlerin bazılarının esnaf ya da tacir olmadığını da görüyoruz. Türkiye'de özellikle son birkaç aydır konuyla ilgili olarak, piyasaya hakim bir firmanın uygulamaları ile klasik anlamda taksi hizmeti verenler arasında çeşitli sorunların yaşandığını üzüntüyle görmekteyiz. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünya ölçeğinde ortaya çıkan bu güncel tartışmayı, paylaşım ekonomisinin genel kazançları ve riskleriyle birlikte değerlendirmek gerektiğini düşünüyoruz."
Tüfenkci, bu yıl ICPEN'de konunun ayrıntılı biçimde tartışıldığını ve çözüm üretilmesi için konsensüs sağlanmaya çalışıldığını, OECD ve Avrupa Komisyonu'nun da konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.
Tüfenkci, "Konuyla ilgili olarak hepimizin temel amacı, ortak bir akılla paylaşım ekonomisi uygulamalarındaki tüketici risklerini ve kamu düzenini bozucu diğer riskleri ortadan kaldırmaktır. Tüketicinin, paylaşım ekonomisi uygulamalarıyla mali açıdan zarar görmesini önleyecek yeni bir hukuki sistemin varlığı bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. ICPEN'in Türkiye Başkanlığı dönemi sonunda hazırlayacağı genel raporda, bu konuya yer verilecek. ICPEN, bu önemli sorunun sistemdeki tüm aktörleri memnun edecek şekilde çözümlenmesi noktasında sorumluluk üstlenecektir." ifadelerini kullandı.
(Sürecek)
ICPEN Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı Ve Bahar Konferansı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: (1) 'Paylaşım ekonomisi, günümüzde özellikle şehir içi yolcu taşımacılık hizmeti verilmesi noktasında tüm dünyada yaygınlık kazandı' 'Türkiye'de özellikle son birkaç aydır konuyla ilgili olarak, piyasaya hakim bir firmanın uygulamaları ile klasik anlamda taksi hizmeti verenler arasında çeşitli sorunların yaşandığını üzüntüyle görmekteyiz' 'Sadece Türkiye'de değil, tüm dünya ölçeğinde ortaya çıkan bu güncel tartışmayı, paylaşım ekonomisinin genel kazançları ve riskleriyle birlikte değerlendirmek gerektiğini düşünüyoruz'.