İct Summit Now Bilişim Zirvesi

Vodafone Türkiye sponsorluğunda üçüncü kez düzenlenen ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi'nde bilişim ve teknoloji dünyasının profesyonelleri, gün boyu süren paneller ve sunumlarda bir araya geldi.

Avrupa, Asya ve Afrika bölgesinin teknolojik rotasını tayin eden Bilişim Zirvesi'nin ikinci gününde düzenlenen "Rekabet ve İşbirliği, Yasal Düzenlemeler, Yeni Bakış Açıları" panelinde, bilişim sektörüne yön veren isimler Türkiye'de mobil iletişimde rekabetin geliştirilmesi için belirlenecek stratejik yol haritasını masaya yatırdı.

Zirvenin ikinci gününe Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel'in katılımıyla, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Muhterem Çöl'ün moderatörlüğünde gerçekleşen panelde bilgi ve iletişim teknolojilerinde sağlıklı rekabet ve sürdürülebilir büyüme için atılması gereken somut adımlar değerlendirildi.

Mobil iletişimde Türkiye 2023 hedeflerine erişmek için ortak akılla bir yol haritası hazırlanmasının gerektiğini belirten Süel, mobil iletişimin tüm endüstrileri yatay keserek ekonomiyi kalkındıran bir platforma dönüştürdüğünü, mobil penetrasyondaki her yüzde 10'luk artışın, gelişmekte olan ülkelerin GSYİH'sinde yüzde 1,5'lik bir artış getirdiğini aktardı.

Türkiye açısından bilgi ve iletişim teknolojilerinin yarattığı ekonomik çarpan etkisinin 1,8 olarak hesaplandığını belirten Süel, şunları kaydetti:

"Bu kalkınma platformunu sürdürülebilir kılabilmemiz için, bizi geleceğe taşıyacak olan mobil iletişim sektörünün dinamizmine uygun, sürdürülebilir ve öngörülebilir yatırım ikliminin şart olduğunu düşünüyoruz. Ancak, büyümenin önünde bazı engeller bulunmaktadır: Telekomünikasyon sektöründeki vergilerin yüksekliği, özellikle de yüzde 25'lik Özel İletişim Vergisi karlılığı, büyümeyi ve dolayısıyla yatırım iştahını azaltıyor. Artan maliyetler, günün sonunda tüketicinin hizmetlere daha uygun fiyatlarla ulaşmasının önünü kesiyor. Bu nedenle, özel iletişim vergisinde yeni bir düzenleme bekliyoruz.

Ayrıca mobil iletişim sektörünün büyümesinde kilit rol oynayan akıllı cihaz penetrasyonunun artışı için gümrük ve özel tüketim vergilerinin düzenlenmesini, yurt dışındaki cihaz fiyatlarının yakalanmasını arzu ediyoruz. Vodafone Türkiye olarak, piyasada etkin rekabet ortamında atılacak her adımı destekliyoruz. Bugün şebeke içi ve şebeke dışı fiyatlar arasındaki orantısızlık ve dengesizliğin önemli bir piyasa aksaklığı ve rekabet engeli olduğunu düşünüyoruz. Başka bir operatöre geçme özgürlüğünü kısıtlayan şebeke içi ve şebeke dışı fiyatlar arasındaki farkın da tamamen kalkmasını ve sıfıra inmesini arzu ediyoruz."

Süel, Vodafone Türkiye olarak şebekelerini abonelerin lehine güçlendirdiklerini ifade ederek, geleceğe de yatırım yaptıklarını ve BTK'nın 4G için bir yol haritasını hazırladığını açıkladı.

Bunu çok olumlu bir gelişme olarak gördüklerini, 4G konusunda global çapta çok önemli bir bilgi birikimi ve deneyimlerini olduğunun altını çizen Süel, Vodafone Grubu içinde şu an 11 ülkede 4G hizmeti verdiklerini, 4G'nin Türkiye'de etkin bir şekilde verilebilmesi için uygun şartların sağlanmasının bir ön koşul olarak gördüklerini ve bunlardan en önemlisinin tüm operatörlerin yüksek kapasiteli fiber transmisyon ağının varlığı olduğunu bildirdi.

Süel, fiberin etkin bir şekilde kullanılması için her operatörün ayrı ayrı sabit şebeke yatırımı yapması yerine, mevcut yatırımlara erişim ile transmisyonun sağlanması gerektiğini düşündüklerini ve 4G'ye geçmek için önce bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılıp uygun yatırım şartlarının sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile