Kayseri'de 18 ay önce Şeker Bayramı'nda kaybolan 3 çocuğun hunharca öldürüldüğünün ortaya çıkması idam cezasını yeniden tartışmaya açtı. BBP Genel Başkanı Topçu idamın geri gelmesini istedi, AK Partili Kuzu destek verdi, CHP'liler bu talebe tepki gösterdi MHP ise hükümet cezayı geri getirirse destekleriz dedi.
BBP LİDERİ: İDAM GERİ GELSİN
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, ahlaki, ekonomik ve bölücü teröre bulaşanlar için idamın geri getirilmesini istedi. Topçu, “Meclise sesleniyoruz; idamı kaldırdınız. Bu vahşet ortamını ellerinizle hazırladınız, AB denilen hayal tünelinden çıkamadınız. Canınız sıkıldıkça referanduma gidiyorsunuz. İdamın geri getirilmesini de millete sorun” dedi.
AK PARTİLİ BURHAN KUZU: İDAMA KARŞI DEĞİLİM
Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Burhan Kuzu, şahsi olarak idam cezasına karşı olmadığını açıkladı ve yasalarda idam cezasının olmasını her zaman savunduğunu belirtti.
Kuzu, “Bunlar bir kenarda durur ama uygularsın ama uygulamazsın. O başka bir şey. Çok sınırlı da olsa... Ama AB sürecinde sınırı da kabul etmiyor. Dolayısıyla Türkiye Birlik içinde olmak istiyorsa, bu yoldan geçmek durumunda. Şahsi kanaatimi sorarsanız, idam cezasının olmasını her zaman savundum. İdam edilmeyi savunmadım, o başka bir şey. Ama bir kenarda dursun diye her zaman söyledim. Hukukçu olarak verdiğim beyanat tonlarca, yazdığım yazılar çok sayıda bu konuda. Ama benim şahsi kanaatimle olan bir şey değil. Toplumsal tatmin bazen gerektiriyor. Ama yaygın uygulaması doğru olmaz. Çok dikkatli, çok hassas bir konu. Yeniden gelme şansı yok.”
Kuzu, Ak Parti döneminde af yasası çıkmayacağını savunarak, “Bizim dönemimizde af çıkmaz. Bu dönem, başka dönem. Ak Parti olduğu sürece af çıkmaz” dedi.
PROF. ÖZBUDUN: BİREY OLARAK SÖYLERSEM BU İNSANLARIN YAŞAMA HAKKI YOKTUR
Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ergun Özbudun, 'İdam cezası geri gelmeli mi gelmemeli mi' sorusunun “Çok zor bir soru” olduğunu söyledi.
Özbudun, idamın Avrupa Komisyonu üyesi 47 ülkede tamamen kalktığını, Türkiye’de de 2001 yılı Anayasa Değişikliği ile kaldırıldığını anımsattı ve geri gelmesi durumunda Türkiye’nin Avrupa standartlarından uzaklaşmış olacağını vurguladı. Ancak Özbudun, “Birey olarak soruyorsanız, hukukçu olarak değil, Ergun Özbudun olarak soruyorsanız, vahşice cinayet işleyenlerin infazını haksız bulmam. Böyle insanların yaşamaya hakkı yoktur. Vicdanım en ağır şekilde cezalandırılmalarından yana” dedi.
Özbudun, “Bu birey olarak görüşlerim. Ama getirmenin ciddi sakıncaları olur. İdamı tekrar getirmenin ehven-i şer olduğu kanısındayım” diye konuştu.
DESTEKLERİZ
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Hükümet cezayı geri getirirse destekleriz" dedi.
TBMM BAŞKANI ŞAHİN: İDAMIN GERİ GELMESİ ZOR
MEclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Failler yaşamamalı diye insanın içinden geçiyor ama idamın geri gelmesi zor'' yorumunda bulundu.
CHP'Lİ TEKİN: TARTIŞMAK DEMOKRASİ AYIBI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise, idam cezasını tartışmanın demokrasi ayıbı olacağını söyledi.
CHP'Lİ ARITMAN: KARŞIYIM
CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman, en bir hekim olarak, sosyal demokrat olarak her şekilde öldürmeye karşıyım. Çocuk tecavüzlerinde ağırlaştırılmış hapis cezası verilmeli. İnsan öldürmeye karşıyım. İdam cezasının yanında olamam. Çocuk tecavüzlerine karşı en ağır ceza verilmeli.” diye konuştu.
CHP'Lİ ERSİN: ABARTILI TALEP
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, idam cezası tartışmalarına şöyle dedi:
“İdam cezasını Türkiye bütün çağdaş ülkelerde olduğu gibi sisteminden çıkardı. Ceza sisteminde idam cezası yok. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası var. Dolayısıyla suç işleyen kişilerin suçun mahiyeti ne olursa olsun kısasa kısas anlayışını 21. yüzyılda söz konusu olmadığı çağdaş ülkeler tarafından kabul ediliyor. Ağır ceza vermek doğrudur. Çocuklara yönelik işlenen suçlarda cezaların ağırlaştırılması doğrudur. İdam cezası uygulanmamalı. Abartmamalı ve sulandırmayalım. İdam cezası istemek sulandırmaktır. Olmayacak şeylerle kamuoyunu meşgul etmeye gerek yok.”
CHP'Lİ SEVİGEN: KATLİAM KATLİAMLA ÖRTÜLMEZ
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de, “İdam cezası uygulanmamalı. İdam cezası başka bir katliam, bir katliamı diğer katliamla örtemeyiz. İdam cezası uygulanmamalı. O da bir katliam. Ne farkı var. Bu tartışmalar faydalı tartışma değil. Ailelere de acı veriyor. Cezalar ağırlaştırılmalı” şeklinde konuştu.
BDP'Lİ KAPLAN: İDAMI TARTIŞMAK 'İYİ NİYETLİ' DEĞİL
BDP'nin hukukçu vekillerinden Hasip Kaplan, 21. yüzyılda idam cezasının geri gelsin mi gelmesin mi tartışmasını talihsiz buldu. Ağırlaştırılmış müebbet gibi bir mekanizma varken, idamı tartışmaya açmanın 'iyi niyetli' olmadığını söyledi.
Şırnak Milletvekili Kaplan, idamın çocuklar üzerinden siyası alana aktarılmak istenen bir konu olduğunu belirtirken, "Bugün çocuklar der. Yarın büyüklere yönelik vahşice öldürmeler der. Bu lokal bir suç üzerdinden idamı geri getirmeye çalışmaktır. Türkiye idam ayıbından kurtulmuşken, bu akan suyu geriye doğru akıtmak istemekdir" dedi.
HUKUKÇU PROF. HASAN İŞGÜZAR: ADLİ HATA YAPILDIĞINDA TELAFİSİ YOK
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hasan İşgüzar, ölüm cezasına karşı olmanın tek gerekçesinin adli hata yapıldığında telafisinin mümkün olmaması olduğunu söyledi. İşgüzar, “Yoksa ben de bir kız çocuk babasıyım. Böyle bir durumda değil idam cezası geri gelsin demeyi, zanlıyı kıyma makinesinden geçirmek isterim. Ama adli hata yapıldığında geri dönüşü yok, telafisi mümkün değil. Türkiye’de yargının durumu ortada” dedi.
Türkiye’de idamın uygulandığı dönemde suç oranında azalma olmadığını dikkat çeken İşgüzar, “Aksine idamı gerektiren suçlarda artış olduğunu görüyoruz. Yani idamın suçluyu caydırmakla ilgisi yok. İdamı mağdur ailelerin acısını hafifletmek için isteriz” diye konuştu.
Hasan İşgüzar, idamın geri gelmesi yerine çözüm olarak infaz sisteminin düzeltilmesi gerektiğini işaret etti. Türkiye’de 10 kere müebbet de alsa bir suçlunun, 10 yıldan fazla hapis yatmadığına dikkat çekti. İşgüzar, “Ağca Türkiye’de olsaydı 10 yıl yatmazdı hapiste. 20 yıl cezası olan 6-7 yılda çıkıyor. Ya indirimlerle ya da aflarla çıkıyor. Oysa müebbet alan ya da 20-30 yıl ceza alan gerçekten bu kadar içerde kalacağını bilse idama gerek kalmaz” dedi.
İşgüzar, “Hırsızlık, kapkaç, adam öldürme, tecavüz gibi suçlardan hüküm giyenlerin af kapsamına girmeyeceğine dair anayasa değişikliği yaparsınız. Ama 70 yıldır kimse yapmıyor, belki bir gün ben de girerim düşüncesiyle.”
Suçluyu azaltmada eğitimin de önemine dikkat çeken İşgüzar, karakola şikayete giden kadının ‘kocandır döver de’ diyerek evine gönderildiğini, hakimlerin çocuğa tecavüz edenlere ‘ama o da istedi’ diyerek indirim uyguladığını anımsattı.
BBP'DEN 'İDAM CEZASI GERİ GELSİN' DİYE İMZA KAMPANYASI
Bu arada BBP Genel Başkanı Topçu, bugün Abdi İpekçi Parkında partisinin Ankara İl Başkanlığınca “idam yasasının geri getirilebilmesi için” başlatılan olan imza kampanyasına katıldı.
İdam cezası tartışmalarıyla birlikte “bazı elitlerin, tuzu kuruların feryat etmeye başladıklarını, insan hakları savunuculuğuna soyunduklarını savunan Topçu, “Çağdaş hukuktan bahsediliyor. Millet idamın geri gelmesini istedikçe bu elit grup hemen diyor ki 'bunlar hezeyandır'. Ama şu bir gerçektir ki 5 yaşındaki Bedrettin'in hırpalanmış bedenini sabah çöpçüler Haliç Köprüsü'nde buldukları günden bu tarafa çocuklarımız cinsel istismara tabi tutularak öldürülüyor. Çocuklarımız ya üvey anne vaya üvey baba elinde katlediliyor. Neticede ortada bir şey var ki devlet geleceğimize sahip çıkamıyor” diye konuştu.
Topçu, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun her zaman yasalarda idam cezasının olmasını savunduğu yönünde açıklama yaptığının anımsatılması üzerine, “Tebrik ediyorum Burhan hocayı, olması gereken budur, insan fıtratına, vicdanına uygun olan budur” dedi.
İdam cezası geri getirilmeli mi?
Kayseri'de 3 çocuğun vahşice öldürülmesinin ardından başlayan idam tartışmaları siyasileri ikiye böldü.