İdam edilen gençlerin mektuplarını okurken gözyaşlarını tutamadı

Başbakan Tayyip Erdoğan, referandum öncesi son grup toplantısında duygusal bir konuşma yaptı. 'Her evet oyu AK Parti'ye değil, milletin geleceğine verilmiş olacak.' diyen Erdoğan...



Başbakan Tayyip Erdoğan, referandum öncesi son grup toplantısında duygusal bir konuşma yaptı. "Her evet oyu AK Parti'ye değil, milletin geleceğine verilmiş olacak." diyen Erdoğan, 12 Eylül darbesinde yaşanan dramları anlatırken gözyaşlarına hâkim olamadı.

Erdoğan, 22 yaşında darağacına götürülen sol görüşlü Necdet Adalı ile onu dengelemek amacıyla asılan 22 yaşındaki ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu'nun hikâyelerini anlattı. Merhum Alparslan Türkeş'in darbeciler ile ilgili sözlerini hatırlattı. Muhsin Yazıcıoğlu'nun cezaevinde yazdığı 'Üşüyorum' şiirini okudu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, referandum öncesi son grup toplantısında oldukça duygusal bir konuşmaya imza attı. Konuşmasını büyük ölçüde anayasa değişikliği üzerine kuran Başbakan, 'tarihî adım' olarak nitelediği referandumun anlamı üzerinde durdu. Bu paketin AK Parti'ye değil, bütün millete ait olduğu noktasının altını çizdi. Verilecek her 'evet' oyunun da AK Parti'ye değil, milletin geleceğine verilmiş olacağını özellikle vurguladı. "Bu paket, Türkiye'nin topyekun ihtiyaç duyduğu, talep ettiği değişimlerin önemli bir kısmını içeren, milletin yıllardır özlem duyduğu bir Türkiye, memleket, millet projesidir. Türkiye'nin aydınlık geleceği, daha ileri bir demokrasi ve daha adil bir hukuk sistemi için herkesi bu büyük değişim hareketine omuz vermeye çağırıyorum.'' diye seslendi. Pakete karşı çıkan CHP, MHP ve BDP'yi eleştirirken de tabanlarını ayrı tuttu, parti yöneticilerine tepki gösterdi. 12 Eylül darbesinin ardından asılan ülkücülerden örnekler verdi. Merhum Alparslan Türkeş'in 12 Eylül darbecileri ve anayasasıyla ilgili sözleri ile merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun cezaevindeyken yazdığı 'Üşüyorum' şiirini okudu. Konuşmanın en çarpıcı anı ise Erdoğan'ın ağladığı bölümdü. 12 Eylül darbesinin zulmüne örnekler veren Başbakan, ilk idamlardan söz etti. 22 yaşında darağacına götürülen sol görüşlü Necdet Adalı ile onu dengelemek amacıyla asılan 22 yaşındaki ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu'nun hikâyelerini anlattı. Şair Nevzat Çelik'in Adalı için yazdığı ve sonraki yıllarda Ahmet Kaya'nın şarkı olarak seslendirdiği 'Şafak Türküsü' dizelerinden bir bölüm okudu. Ardından Pehlivanoğlu'nun son mektubunu okuyan Başbakan, gözyaşlarına hakim olamadı. Sesi titreyince devamını okumakta zorluk çekti, mektuba ara vermek zorunda kaldı. Bu sırada hem milletvekili sıralarından hem de izleyiciler arasından çok sayıda kişinin de ağladığı görüldü. Erdoğan, mektubu, yutkunarak ve sesi titreyerek tamamladı. Konuşmasına Çukurca'da şehit olan askerlere rahmet, ailelerine başsağlığı dilekleri ile başlayan Başbakan, özetle şunları söyledi:
CHP, MHP ve BDP, Midas'ın Kulakları gibi: Anayasa değişikliği paketinin içindeki maddeler, CHP, MHP ve BDP'nin üst yönetimlerinin, milletvekillerinin uykularını kaçırıyor. Bunlar tıpkı 'Midas'ın Kulakları' öyküsünde olduğu gibi yalnız kaldıklarında ya kendi vicdanlarına ya da yakın arkadaşlarına 'bu pakete karşı çıktıkları için büyük rahatsızlık duyduklarını' ifade ediyorlar. Neden 'hayır' dediklerini kendilerine de millete de izah edemiyorlar. Değişikliğe ilişkin tek bir somut gerekçe gösteremiyorlar. Onlar 12 Eylül ile hesaplaşamasa da biz hesaplaşacağız. MHP'li kardeşlerimizden, CHP'ye, BDP'ye gönül vermiş kardeşlerimden 'evet' bekliyorum.
Kürt kökenli vatandaşım da istifade edecek: BDP "Anayasa değişikliği paketinde Kürtlerin lehine olabilecek hiçbir madde yok.'' diyor. O maddelerin hepsinde de benim Kürt kökenli vatandaşlarımın lehine olacak her şey var. Yani 73 milyonun hepsi için eşit, her şey var. Tayyip Erdoğan bu değişiklikten ne kadar istifade ediyorsa, benim Kürt kökenli vatandaşım da o kadar istifade ediyor.
Erdal Eren, Hüseyin Kurumahmutoğlu, Ertuğrul Günay: Erdal Eren. 17 yaşındayken tutuklandı, 13 Aralık 1980'de Ankara Merkez Cezaevi'nde 18 yaşından küçük olmasına rağmen idam edildi. 14 Mayıs 1987'de Hüseyin Kurumahmutoğlu sabah namazını kılarken, başına vurulan dipçik darbesiyle Mamak Cezaevi'nde genç yaşında dünyaya veda etti. Bu zulümlerin, işkencelerin, insanlık dışı uygulamaların en yakın şahitlerinden, mağdurlarından biri de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay. 12 Eylül'de hapisteyken, vefat eden babasının cenazesine katılamadı.
Mustafa'nın 'Allah'tan bulurlar' dediği gün işte 12 Eylül 2010 günüdür: Tam 30 yıl sonra, yine bir 12 Eylül günü, işte bu işkenceler, zulümlerle, bu insanlık dışı uygulamalarla milletçe hesaplaşacağız. Gencecik ölümlerle, zamansız vedalarla, 17 yaşındaki çocukları yağlı urgana taşıyan zihniyetle hesaplaşacağız. Gencecik yaşında haksız bir şekilde idam edilen Mustafa'nın (Pehlivanoğlu) 'Allah'tan bulurlar' dediği gün işte 12 Eylül 2010 günüdür.'


Şafak Türküsü onun için yazıldı
Necdet Adalı, idam sandalyesine çıktığında henüz 22 yaşındaydı. 1977 yılında lise öğrencisiyken, 3 ülkücünün ölümüyle sonuçlanan bir kahvehanenin taranması olayıyla ilgili olarak tutuklandı. Ulucanlar Cezaevi'nde 3 yıl hapis yattı. Suçsuz olduğunun anlaşılacağından o kadar emindi ki bir firar eylemine katılmadı. Kendisini yargılayan mahkeme başkanı Albay Hamdi Sevinç'in suçsuz olduğunu belirtmesine karşın, mahkeme heyeti tarafından suçlu bulundu. Adalı, 8 Ekim 1980'de idam edildi. Nevzat Çelik'in yazdığı ve daha sonra Ahmet Kaya tarafından bestelenen "Şafak Türküsü" şiiri Adalı için kaleme alındı.
Necdet Adalı'ya denge olsun diye darağacına gönderildi
Mustafa Pehlivanoğlu, darbeden sonra idam edilen ilk ülkücü. Balgat'ta 5 kahvehanenin taranmasının ardından gözaltına alındı. 22 yaşındaki Pehlivanoğlu, idam cezasına çarptırıldı. 7 Ekim 1980 tarihinde idamı onaylanan Mustafa Pehlivanoğlu aynı gece, Necdet Adalı'dan birkaç saat sonra, Mamak Cezaevi'nde idam edildi. Ailesi idamı ancak infazdan 3 gün sonra çocuklarını ziyarete geldiklerinde öğrenebildi. İdam kararını veren Sıkıyönetim Mahkemesi Hâkimi Ali Fahir Kayacan anılarında, Pehlivanoğlu'nun asılan solcu Adalı'ya denge olsun diye idam edildiğini belirtti.
Erdoğan, ilk mitingi Bingöl'de yapacak
Başbakan Erdoğan'ın referandum programı belli oldu. İlk ziyaretini, 12 Eylül Anayasası'na yüzde 90 oranında hayır oyu veren Bingöl'e yapacak. Aynı gün Elazığ'a geçecek. 25 Temmuz Pazar günü ise Adıyaman ve Malatya'yı ziyaret edecek. Program, Bursa, Yalova, Balıkesir, Kütahya, Hatay ve Adana ile devam edecek. Toplam 36 ili ziyaret edecek olan Erdoğan, sadece miting yapmayacağını, gece geç saatlere kadar kanaat önderleri ve vatandaşlarla sohbet edeceğini ifade etti.

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile