'IDEF 2017 / 13. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı' Tanıtım Toplantısı

Milli Savunma Bakanı Işık: 'Türkiye Cumhuriyeti olarak bir taraftan barışın, huzurun, istikrarın yayılması için gayret ederken, diğer taraftan da barışın, huzurun, istikrarın kalıcı olması için caydırıcı gücümüzü arttırmanın gayreti içindeyiz' 'Türkiye bugün artık silah üreten, teknoloji geliştiren, yeni teknolojileri kendi savunma sanayisine adapte eden, uygulayan bir ülke haline geldi'.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 'Türkiye Cumhuriyeti olarak bir taraftan barışın, huzurun, istikrarın yayılması için gayret ederken, diğer taraftan da barışın, huzurun, istikrarın kalıcı olması için caydırıcı gücümüzü arttırmanın gayreti içindeyiz.' dedi.

Işık, bir otelde düzenlenen 'IDEF 2017 / 13. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı' tanıtım toplantısında, Türkiye'nin temel prensibini Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' sözüyle çok veciz şekilde ifade ettiğini belirtti.

Türkiye'nin, bölgesinde huzur ve istikrarı isteyen, huzurun ve istikrarın yayılması için çalışan, gayret eden bir ülke olduğuna işaret eden Işık, bu anlayışın bugüne kadar hiç değişmediğini, bundan sonra da değişmeyeceğini söyledi.

Bakan Işık, Suriye ve Irak'ta önemli gelişmeler yaşandığını anımsatarak, 'Biz bütün bu gelişmeler içerisinde en temel öncelik olarak, Suriye'nin ve Irak'ın toprak bütünlüğünü, egemenlik haklarını ve istikrarını istiyoruz. Bütün çalışmalarımız, bütün gayretimiz bölgenin ve bu ülkelerin özellikle istikrarıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar hiç kimsenin bir karış toprağında gözü olmadı, inanıyorum ki bundan sonra da prensip devam edecek.' ifadelerini kullandı.

Ziya Paşa'nın, 'Hazır ol cenge ister isen sulh-u salah' sözlerini hatırlatan Işık, 'Eğer bölgende barış, huzur, istikrar istiyorsan, o zaman her daim savaşa da hazır olmak zorundasın.' diye konuştu.

Harbe hazır olmayan ordu ile barışı korumanın mümkün olmadığını dile getiren Işık, şöyle konuştu:

'Barışı korumanın en önemli yolu, her daim cenge hazır olan bir ordu. Bu açıdan da Türkiye Cumhuriyeti olarak bir taraftan barışın, huzurun, istikrarın yayılması için gayret ederken, diğer taraftan da barışın, huzurun, istikrarın kalıcı olması için caydırıcı gücümüzü arttırmanın gayreti içindeyiz. Onun için Türk Silahlı Kuvvetlerimizin harbe hazırlık düzeyini, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin insan kaynağını her geçen gün arttırmanın, geliştirmenin gayreti içerisindeyiz.'

- 'NATO'nun en güçlü ordularından biri'

Bakan Işık, Türkiye'nin, dünyanın en iyi eğitimli ve NATO'nun en güçlü ordularından birine sahip olduğunu, bununla birlikte nitelikli insan kaynağını çok gelişmiş teknolojilerle donatarak ordunun caydırıcı gücünü en üst seviyeye çıkarmaya gayret ettiklerini bildirdi.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın Türkiye için dönüm noktası olduğunu anlatan Işık, 'O dönemde yaşadığımız olaylar, milli savunma sanayinin Türkiye için ne kadar önemli ve gerekli olduğunu ortaya koydu. O günden bugüne kadar çok büyük gayret sarf ettik. Özellikle 2002 yılında AK Parti iktidarı ile birlikte bu alanda yeni ve önemli sıçramalar yaptık. Bugün Türkiye sadece silah alan, kullanan, tüketen bir ülke değil. Türkiye bugün artık silah üreten, teknoloji geliştiren, yeni teknolojileri kendi savunma sanayisine adapte eden, uygulayan bir ülke haline geldi.' değerlendirmesinde bulundu.

Fikri Işık, Türkiye'nin kendi piyade tüfeğinden, insansız hava aracına, gemisinden, uydusuna pek çok savunma sanayi ürününü üreten bir konumda olduğunu anlattı.

Kritik teknolojilerin daha da yoğunlaştığı bir döneme girildiğine dikkati çeken Işık, 'Bunları yaparken bir taraftan ürettiğimiz ürünlerin bütün dünyaya tanıtılması ve satılması için gayret gösteriyoruz. Diğer taraftan teknolojiyi birlikte geliştirmek için bütün uluslararası firmalarla, kuruluşlarla çalışmanın gayreti içerisindeyiz. Türkiye bu konuda açıktır, teknolojiyi birlikte geliştirme, bu alanda birlikte çalışma konusunda başta NATO ülkeleri olmak üzere bütün dünyaya açıktır.' dedi.

Bakan Işık, 'İstiyoruz ki dünya bir barış gezegeni olsun ama bunun için bunu hiçbir zaman tehdit edecek insanlar da meydanı boş bulmasın. Bu açıdan 2017 fuarını gerçekten önemsiyoruz.' şeklinde konuştu.

Fuarda, TSK Güçlendirme Vakfı şirketlerinin ürettiği silahlar ile TSK'ya hizmet veren özel sektör firmaları ve dünyada bu sektörde önde gelen firmaların ürünlerinin sergileneceğine belirten Işık, burada yeni anlaşmalar imzalanacağına, yeni işbirliklerinin hayata geçirileceğine inandığını söyledi.

- 100 ülkeden 300 makam davet edildi

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Genel Müdürü Orhan Akbaş da 2017 yılında 30. kuruluş yıl dönümünü kutlayacak vakfın bağlı ortaklıklarının, 2015 yılı sonu itibarıyla, Türk savunma sanayisinde çalışan sayısının yüzde 43'ünü istihdam ettiğini belirtti.

Akbaş, savunma sanayi ve askeri havacılık alanında uluslararası bir ihtisas fuarı olan IDEF'in, 1993-2015 yıllarında 12 kez başarıyla icra edildiğine işaret ederek, IDEF'in katılımcı sayısı bakımından yükselen başarı grafiğiyle dünyanın beşinci büyük savunma sanayi fuarı olduğunu söyledi.

IDEF'in 13'üncüsünün, 9-12 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşeceğini anlatan Akbaş, fuara, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından 100'den fazla ülkeden 300'den fazla makamın davet edildiğini bildirdi.

Çok sayıda davetlinin yer aldığı toplantıda Bakan Işık, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile de bir süre sohbet etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile