Idlib'te 901 Aile Briket Eve Kavustu

Idlib'te 901 Aile Briket Eve Kavustu

Türk Kizilay Genel Müdürü Ibrahim Altan, Kizilay tarafindan Suriye’nin kuzeybatisindaki Idlib’in Keferlusin bölgesinde insasi tamamlanan briket evlerden 901’ine ailelerin yerlestigini belirterek, "Türk Kizilay’i 11 yildir Suriye’nin tamamina 4.16 milyar liralik yardim sevkiyati gerçeklestirdi" dedi.

Suriye’nin kuzeybatisindaki Idlib’de 5 bin 661 briket evin yapimini sürdüren Türk Kizilay, Idlib’de briket ev projesinin ikinci etabi olarak Keferlusin bölgesinde 901 briket evi tamamladi. Türk Kizilay Genel Müdürü Ibrahim Altan, çalismalarinin 11 yildir sürdügünü belirterek, "Hepiniz Kizilay’in 11 yildir Suriye’de neler yaptigini duydunuz, görüyorsunuz, biliyorsunuz. Ayrica 2011 yilindan beri Suriye’nin tamamina 4.16 milyar liralik yardim sevkiyati gerçeklesti. Yine 112 bin çadir kuruldu, 9 hastaneye destek olundu, 32 saglik merkezine destek sürüyor, 9 butik magazamizda giyim malzemeleri dagitiyoruz. 12 tane yetimhane, 5 tane de oyun parki hizmete sunuldu. Kalici hayata geçmek ve güvenli bir ortam olusturmak için briket ev projesi baslatildi. Briket ev projesini 5 noktada baslattik" dedi.



Ögrenciler için okul yapildi

Bugüne kadar 2 bin 461 adet ev teslim ettiklerini ve bu sayiyi 5 bin 661’e tamamlayacaklarini belirten Altan, "Burada hep birlikte 22 derslikli sabahçi-öglenci seklinde bir okul insa ettik. Buradan yaklasik 2 bin ögrenci istifade edecek. Burasi ilkokul ve ortaokul seviyesinde. Baska bir sivil toplum kurulusumuzun destegi ile saglik merkezi kurduk. Temennimiz burada yasayacak olan 5 bin kisinin is bulma konusunda da, onlarin riziklarini kazanmasi noktasinda da desteklerimizi çogaltmak ve destekçilerimizi bu konuda bulmak” ifadelerini kullandi.

"Medeniyet insa ediliyor"

Hatay Vali Yardimcisi Oguzhan Bingöl ise, Idlib’in savas öncesinde yaklasik 800 bin nüfusu oldugunu hatirlatarak, "Bugün 3.2 milyon nüfusu barindirdigini düsünürsek yaptiginiz yatirimlarin ne kadar kiymetli oldugu daha anlamli hale gelecektir. Bugün Türkiye olarak ve Türkiye’nin buradaki temsilcileri olarak STK’larimizin eliyle bir medeniyet insa ediliyor. Bunu Türkiye Cumhuriyeti’nin bir evladi olarak gözlemlemis olmaktan gurur ve onur duyuyorum" diye konustu.



"Buradaki yasam sartlari çok elverisli"

Kizilay tarafindan yaptirilan briket evlere yerlesen Hatice Amar, ”Humus’tan 5 yil önce göç ettik. Türlü yerlerde ve çadirlarda kaldik. Türk Kizilay’indan Allah razi olsun, bize burada ev yapti. Yardim kolileriyle destek sagladi. Çocuklarimiz için okullar yapildi. Türk Kizilay’ina çok çok tesekkür ederiz. Recep Tayyip Erdogan’a da çok tesekkür ederiz. O da bizim hep yanimizda durdu. Zalim Besar’a karsi tavrini her zaman koydu. Yapilan desteklerde kendisinin katkisi oldugu için Recep Tayyip Erdogan’i bas taci ediyoruz” dedi.

Çadirlarda yasam mücadelesi verdiklerini aktaran Mustafa Ismail ise, ”Daha önce çadir kente yakin bir çevrede yasiyorduk. Buraya gelerek yerlestik. Buradaki yasam sartlari çok elverisli. Çadir yasantisina göre yasamimiz daha rahat. Buradaki imkanlar elverisli, huzurlu bir sekilde yasiyoruz” seklinde konustu.



"Kizilay bize briket evler yapti"

Suriye’nin Humus kentinden 4 yil önce güvenli bölgelere geldiklerini belirten Ayse Omar Sebsab, ”Humus’tan 4 yil önce göçtük. Çadir kentlerde yasamimizi sürdürüyorduk. Daha önceleri çadir kentlerde yasiyorduk. Çadir kentlerde yagmur yagmasinda çadirlarimiz su altinda kaliyordu, çocuklarimiz islaniyordu. Çocuklarin elbiseleri sular altinda kaliyordu. Kizilay bize briket evler yapti, sag olsunlar. Briket evler ile çocuklarimiz saglam, rahat bir eve kavustu. Bunun yaninda çocuklarimizin gelecegini hazirlayabilecegimiz bir okulu oldu. Çocuklarimizi okutuyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile