İdrar Yolları Enfeksiyonları En Çok Kadınları Etkiliyor

İdrar Yolları Enfeksiyonları En Çok Kadınları Etkiliyor

her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir sağlık sorunu olan idrar yolu enfeksiyonlarının en çok kadınları etkilediği belirtildi.

İdrar yolu enfeksiyonları, her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen önemli bir sağlık sorunu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra, vücutta en sık görülen enfeksiyon olan, idrar yolu enfeksiyonları, kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görülmekte .Her beş kadından biri hayatının herhangi bir döneminde idrar yolu enfeksiyonuna yakalanıyor. Kişilerin yaşam standartlarını düşüren idrar yolu enfeksiyonu, genellikle basit tedavi yöntemleri ile tedavi edilebiliyor.

İdrar yolu enfeksiyonunun mesane ile sınırlı kalmadığı, böbreklere yayıldığı durumlarda ciddi komplikasyonlara neden olabildiğini belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Op. Dr. Cemal Selçuk Ertaş, “İdrar yolu enfeksiyonları mikroorganizmaların idrar kanalı açıklığından girerek çoğalmaları sonucu meydana gelir. Bazı kişilerde idrar yolu enfeksiyonları daha sık görülür. Böbrek taşları, kateter uygulamaları, diyabet ve bağışıklık sisteminin baskılanması idrar yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını arttırır. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır. Bunun en önemli nedenleri arasında ise; kadınlarda üretranın kısa olması, vajina ve bağırsaktaki bakterilerin kolaylıkla buraya bulaşıp ilerleyebilmesidir. Sık sık ve azar azar idrara çıkma, idrar yaparken yanma, kasık ağrısı, kötü kokulu idrar, bulanık idrar, kanlı idrar, ateş ve böğür ağrısı gibi şikayetler görülebilir” dedi.

İdrar yolları enfeksiyonlarının tanı ve tedavisi hakkında da bilgi veren Ertaş, “İdrar yolu enfeksiyonlarının tanısı için bir idrar tetkiki ve idrar kültürü çoğu zaman yeterli olur. Tedavi ise antibiyotiklerle yapılır. Bol sıvı alımı mekanik temizlik yaparak tedavinin etkinliğini arttırır. Kasık bölgesine uygulanacak sıcak kompresler de idrar yaparken duyulan yanma hissini azaltır. Ancak dirençli enfeksiyonlarda farklı testler yapılması da gerekebilir. Tedavi edilmeyen alt idrar yolu enfeksiyonları mesaneden daha yukarılara doğru ilerleyebilir. Böbreklerin de olaya katılması ile hastalık ‘pyelonefrit’ adını alır. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur. Şikayetler çok daha şiddetlidir ve kasık ağrısının yanı sıra yan ağrıları da görülür. Sistit belirtilerine ek olarak ateş, titreme, bulantı ve kusma ortaya çıkar. Müdahale edilmez ise durum kronikleşebilir ve böbrek hasarı hatta böbrek yetmezliği ile sonlanabilir” diye konuştu.

İdrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlaması için de önerilerde bulunan Ertaş, şunları söyledi: “İdrar yolu enfeksiyonu geçiren kadınların yüzde 20’sinde enfeksiyonun tekrar görülüyor. Bol su içmek, idrarı tutmamak, tuvalette genital bölgeyi önden arkaya doğru temizlemek, su dolu küvette banyo yapmak yerine duş almayı tercih etmek, cinsel ilişki öncesinde genital bölgeyi temizlemek, vajinal duş ve sprey kullanmaktan kaçınmak idrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlamasını önleyebilir”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile