İett İşletmeleri Genel Müdürü Baraçlı Açıklaması

İETT İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, ilk yerli motor üretimi için ''Motor Platformu'' girişimini başlattıklarını ifade ederek ''Teorisi üniversite, üretimini yerli sanayi kuruluşları, uygulamasını ise İETT yapacak'' dedi.

İETT'nin, ülkemizdeki tüm toplu ulaşım kurumlarını ortak bir dil ve anlayış bütünlüğü içinde tek çatı altında buluşturmak ve toplu ulaşım kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin önderliğinde düzenlediği Toplu Ulaşım Haftası basın toplantısıyla başladı.

İstanbul Kongre Merkezi-nde 2 Aralık gününe kadar sürecek olan haftada; sempozyum, fuar, work-shop ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Hafta kapsamında, bu yıl 5. kez düzenlenecek olan 'ulaşım sempozyumu- ise 28-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ana teması ''4E'', olarak belirlenen sempozyumda toplu ulaşımda etkin yönetim ve işletim modelleri konuları ele alınacak.

Ferhat Göçer'inde bir konser vereceği etkinliklerde, İETT'nin 141 yıllık tarihini anlatan defile ve ''Geçmişten Günümüze İETT Fotoğraf Sergisi'' ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

-Basın Toplantısı-

Haftayla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, toplu ulaşımı bir tercih sebebi haline getirmek istediklerini ifade ederek ''Kentin ulaşımını çözebilmek, planlamak, denetlemek ve düzenlemek için 24 saat çalışıyoruz'' dedi.

Baraçlı, toplu ulaşımda 4 faktör olan yol, yolcu, araç ve şoförü hatırlatarak vatandaş memnuniyetine odaklı çalıştıklarını kaydetti.

Toplu ulaşımı bir kültür haline getirmek için çalıştıklarını anlatan Baraçlı, ''Toplu ulaşım, görgü ve nezaket kurallarına dayalı bir hizmet anlayışıdır. İlköğretim okulları için ''Görgü ve Nezaket Kuralları'', İstanbullular içinde ''Toplu Ulaşımda Erişilebilirlik ve Güvenli Yolculuk'' isimli kitapları dağıtmaya başladık. İlköğretim çağında toplu eğitim kültürünü yaygınlaştırmak istiyoruz'' diye konuştu.

-Motor Platformu-

Yerli sanayinin yaygınlaştırılması içinde çalıştıklarını ifade eden Baraçlı, üretici firmalarla beraber ne yapabilirizin ilk adımını attıklarını belirterek ''Motor Platformu'' girişimini başlattıklarını söyledi.

Baraçlı, platformun ilk yerli motor girişimininde başlangıcı olduğunu belirterek ''Aracın ana noktası motordur. Motorun yerli üretiminin yapılabilmesi için bir adım attık. Tabii ki kurum olarak bunun öncülüğünü yapabilirsek, mutlu olacağız'' diye konuştu.

Baraçlı, şöyle devam etti:

''Teorisi üniverite, üretimini yerli sanayi kuruluşları, uygulamasınını ise İETT yapacak. Bizim motor yenileme ünitemizde de bununla ilgili denemeler yapılacak. Yerli otobüs üretim firmaları, aracın ana komplentleri olan aks, şanzıman, motor gibi kısımlarını ithal ediyorlar. Hem maliyetlerini kontrol etmek hem de yerli sanayinini gelişmesi içerisinde arge yaparak yerli sanayiden motor almak istiyorlar. İETT'yi otobüs alırken de, yerli motor için ne yapabilirizi tartıştık. Onlarda 'Olabilir mi-' deyince, ''Motor Platformu'' için girişimleri başladık. İETT bu kapsamda işletmede yaşanan problemleri onlara aktarırken sanayiciler üretim, üniversiteler ise teori kısmıyla ilgili çalışmalar yapacaklar.''

Baraçlı, 141 yıllık bir bilgi birikimi olan İETT'nin hem ilimizde hem ülkemizde hemde dünyada farklılığı ortaya çıkarabilecek inovatif projelerle, daha iyi neler yapabilirizin gayreti içerisinde hareket ettiğini belirtti.

İstanbul'un belli noktalarında yapılan Buslane ile ilgili vatandaşların çok fazla ceza aldıkları yönündeki soruya ise Baraçlı, ''Bu ayrılmış yollar, dünyanın değişik ülkelerinde de var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bizde bunun uygulamalarını başlattık. Bu bir kültürdür. Bu kültüre ulaşabilmek içinde bazı problemler var. Başlangıç için bu tarz problemler olsa da şu an işlettiğimiz iki hatta yolcu memnuniyetimiz üst sırada. Hat üzerinde yüzde 15'lik bir zaman tasarrufu var. Önümüzdeki dönemde bunlarda inşallah azalacak'' şeklinde cevap verdi.

Bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle toplu ulaşıma dikkat çekmek isteyen İETT'nin organizasyonuna, toplu taşımacılık alanında hizmet veren tüm kurum ve otoritelerin yanı sıra büyükşehir ve il belediyeleri, üniversiteler, akademisyenler, deniz, kara, demiryolu ve raylı sistem ulaşımında ürün tedarik eden ve hizmet veren firmalarla, sivil toplum kuruluşları katılacak.

Muhabir: Emrah Güney

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile