IEÜ Güzelbahçe Yerleskesi Mimari Proje Tasarim Yarismasi Sonuçlandi

Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Egitim ve Saglik Vakfinin, kente dünya çapinda, çevreci ve son teknolojiye sahip bir yerleske kazandirmak hedefiyle baslattigi ‘Güzelbahçe Yerleskesi Mimari Proje Tasarim Yarismasi’ sonuçlandi. 19 kisilik jürinin, Türkiye genelinden 52 proje arasinda titizlikle yaptigi inceleme neticesinde, baskanligini Mimar Kerim Miskavi’nin yaptigi proje birinci seçildi.

Yaklasik 10 bin ögrencisi, 20 bin mezunu ve 800’ü askin akademisyeniyle Türkiye’nin önde gelen yüksekögretim kurumlari arasinda yer alan Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ)’nin kurucusu olan Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Egitim ve Saglik Vakfi, kente dünya standartlarinda bir yerleske kazandirmak için geçtigimiz ekim ayinda harekete geçti. Çevreci, sürdürülebilir, yenilikçi, ekonomik ve modern bir egitim üssünü Güzelbahçe’de hayata geçirmeyi hedefleyen vakif, yerleske tasariminin ulusal, tek asamali bir yarismayla belirlenmesine karar verdi.

Yarisma sartlarinin olusturulmasi ve jürinin netlestirilmesinin ardindan 10 Mart 2022 tarihinde yarismanin ilk duyurusu yapildi. Basvurular 7 Haziran’a kadar devam etti. Türkiye genelinde 52 proje, yarisma jürisi tarafindan 3 asamada degerlendirildi. Uzmanlarin görüsleri sonucunda, Mimar Kerim Miskavi’nin ekip basi oldugu, Yüksek Mimar Elif Sarpasar, Yüksek Mimar Sehir Plancisi Sabriye Derya Yüce ve Peyzaj Mimari Cansu Güreser’e ait proje, birincilige layik görüldü.

Toplam 14 kisiden olusan çalisma grubunun hazirladigi proje büyük begeni topladi.

IZTO Egitim ve Saglik Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener, IEÜ’de gerçeklesen 2021 Yili Olagan Mütevelli Heyet Toplantisinda, yerleskeye iliskin detaylari paylasti.

Yeni yerleskenin sadece Izmir degil Türkiye için de büyük önem tasidigini belirten Baskan Özgener, “Göreve geldigimizde üniversitemiz için yeni bir vizyondan söz etmis, ülkemizde üniversite egitiminin geldigi noktayi dikkate aldigimizda ‘farklilasmamiz’ gerektigini belirtmistik. Egitimi her unsuruyla bir bütün olarak görüyor, ögrencilerimizin hem sosyal yasamda hem de kültür ve spor alaninda güçlü bireyler olarak yetismesini istiyoruz. Rakamlari inceledigimizde ögrencilerimizin ve velilerimizin gözünde bu hedeflere ulastigimizi görüyoruz. Üniversitemiz ‘dinamizmiyle ve yenilikçi durusuyla’ farklilasiyor ve bu ögrencilerimiz tarafindan net bir sekilde algilaniyor. Tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek, iyi ve donanimli bir yerleske alani ile ögrencilerimize ve akademisyenlerimize yepyeni ufuklar açmayi hedefliyoruz” dedi.



Ödül töreni 1 Temmuz’da

Izmir Ekonomi Üniversitesi Güzelbahçe Yerleskesi Yarismasi ile ilgili süreci mütevelli heyet ile paylasan Özgener, sözlerini söyle sürdürdü:

“Yarismaya olan ilgiden dolayi da ayrica çok memnun oldugumuzu ifade etmek isterim. 1 Temmuz Cuma günü düzenlenecek ödül töreninde projelerimiz sergilenecek ve dereceye giren projelere ödüllerini hep birlikte takdim edecegiz. Yarisma sürecinde emegi geçen herkese tek tek tesekkür etmek istiyorum.”

"Yerleskemiz Türkiye’ye örnek olacak"

IEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Askar, hem ögrenciler hem de egitimciler için tarihi bir gün yasandigini ifade ederek, “Güzelbahçe yerleskesi, üzerine uzun süredir çalistigimiz, hepimizi heyecanlandiran bir proje. Kisa sürede önemli bir asama kaydederek yerleskenin temelinin atilmasi için son asamaya geldik. Yerleskemiz, akademik ve sosyal açidan ögrencilerimize birçok firsat sunacak. Üniversitemizin Türkiye genelinde elde ettigi basarilara yenilerinin eklenmesine zemin hazirlayacak. Bizler; akademik egitim kadar, gençlerimizin sosyal yönden kendilerini gelistirmelerini, ders disindaki zamanlarini en verimli sekilde geçirmelerini de çok önemsiyoruz. Sosyal donati alanlariyla fark olusturacak kampüsümüz, bu açidan da Türkiye’ye örnek olacak. Üniversitemizde okuyan gençlerimiz, böylesine degerli bir yerleskede olmanin ayricaligini hissedecek” dedi.



"Uzman isimlerin görüsü alindi"

Yarisma sürecinin tüm akademik birimlerle baglanti kurulup uzmanlarin görüsleri alinarak yürütüldügünü söyleyen IEÜ Güzelbahçe Yerleskesi Yarismasi Jüri Baskani, Içmimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ergül, “Yarisma sartnamesinin mimarlar odasinin yarismalar yönetmeligine uygun bir biçimde hazirlanmasi, yarismacilarin bu yarismaya güven duymasini ve ilgi görmesini sagladi. Asli jüri üyeleri, yedek jüri üyeleri ve danismanlar ile birlikte çok güçlü bir ekip ortaya çikti. Kurum titizlikle kendini geri çekerek bagimsiz ve nitelikli bir karar çikmasi için daha çok uzmanlardan olusan bir danisma kurulu olusturdu. Jüri üyelerimizle seri sekilde toplantilar yaptik. Arazi incelemesinin ardindan, bir üniversite yapisinda ne gibi hassasiyetlerimizin ön planda olmasi gerektigini belirledik. Her yerde rastladigimiz bir üniversite yapisi beklemiyorduk, o nedenle adina ‘kampüs’ degil ‘yerleske’ diyoruz. Ilk elemede yaklasik 30 proje elenir biz ancak 3 proje eleyebildik. Elemeler kiran kirana geçti. Ortaya çikan sonuç hepimiz için mutluluk verici. Projenin mezunlariyla birlikte yasamaya devam eden, çok konusulan ve model olan, zaman içinde kendini saglamlastiracak bir yerleske olacagini rahatlikla söyleyebilirim” diye konustu.

Projesi birincilik ödülüne layik görülen Mimar Kerim Miskavi ise “Projemizin birincilik ödülüne layik görülmesi bizim için çok kiymetli. Izmir Ekonomi Üniversitesinin yarisma ilanini gördügümüzde çok heyecanlandik. Güncel, sürdürülebilir, ayni zamanda bulundugu tabiata, araziye sadik, oraya ait bir yerleske hayali bizi çok heveslendirdi. Bu hayali hayata geçirmek kolay olmayan bir süreçti. 2 buçuk ay boyunca ekibimizle çok yönlü bir çalisma yaptik. Hem kentsel, hem mimari, hem de açik alanlar açisindan böyle nitelikli bir yerleske vizyonunu nasil gerçeklestirebilecegimiz konusunda uzun uzun düsündük, fikir ürettik. Ortaya çikan projenin, hayal edilen yerleske ile ayni dogrultuda olmasi bizim için büyük bir gurur kaynagi. Bundan sonra atilacak adimlar için çok heyecanliyiz. İçel’de dogup büyüdügüm için Akdeniz cografyasina asinayim. Bu proje ile hem Izmir hem de Güzelbahçe’yi daha da derinden tanima imkani buldum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile