'Iftarda Çorba Içmek Sindirimi Kolaylastirir'

'Iftarda Çorba Içmek Sindirimi Kolaylastirir'

Iftarda bir bardak su ile oruç açildiktan sonra çorba ile devam edilmesi önerisinde bulunan Uzman Diyetisyen Misra Beste Köleoglu, “Çorba, iftarda mideyi yormadan besin alimini saglarken sindirimi de kolaylastirir. Çorba sonrasinda, 10-15 dakikalik bir moladan sonra kompleks karbonhidrat, protein ve sebzelerden olusan bir ana ögün tercih edilmelidir” dedi.



Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Misra Beste Köleoglu, Ramazan’da iftarda ve sahurda beslenmede dikkat edilmesi gerekenler konusunda açiklamalarda bulundu.

“Kizartma ve asiri yagli besinlerden uzak durulmali”

Iftarda saglikli ve dengeli beslenmeye dikkat etmenin önemli bir faktör oldugunu söyleyen Uzm. Dyt. Köleoglu, “Tercih edilmesi gereken besinler daha çok et, tavuk, balik ve yumurta gibi protein kaynaklari; tam tahilli ekmek, bulgur gibi kompleks karbonhidratlar, lifli gidalar ve sebzelerdir. Kizartmalar, asiri yagli, sekerli ve çok tuzlu besinlerden uzak durulmalidir” diye konustu.



“Tatliyi ana yemegin ardindan tüketmeyin”

Iftara hafif besinlerle baslamanin en saglikli seçenek oldugunu dile getiren Uzm. Dyt. Köleoglu, “Bir bardak su ile iftar açildiktan sonra çorba ile devam edilmelidir. Çorba, mideyi yormadan besin alimini saglarken sindirimi de kolaylastirir. Çorba sonrasi 10-15 dakikalik bir moladan sonra kompleks karbonhidrat, protein ve sebzelerden olusan bir ana ögün tercih edilmelidir. Tatliyi ana yemegin hemen ardindan tüketmek, kan sekerinin ani yükselmesine ve düsmesine neden olurken açlik ve yorgunluk hissine yol açabilir. Bu yüzden porsiyon kontrolüne dikkat edilerek ana yemekten 1-2 saat sonrasinda tüketilmeli ve serbetli tatlilar yerine sütlü tatlilar veya kuru meyveler tercih edilmelidir” dedi.

“Iftar sonrasi tatli yerine meyve tercih edilebilir”

Iftardan birkaç saat sonra nelere dikkat edilmesi gerektigini anlatan Uzm. Dyt. Köleoglu, “Iftar yemegi sonrasi çok fazla tüketimden kaçinip, yavas yavas besinleri sindirmek mühimdir. Tatli yerine ara ögün olarak meyve, yogurt veya daha hafif saglikli atistirmaliklar tercih edilmelidir. Su tüketimi de bu süreçte ihmal edilmemelidir” açiklamasinda bulundu.

“Sahurdan sonra hemen yatilmamali”

Sahurdan hemen sonra yatilmasinin mide sorunlarina neden olabilecegine dikkat çeken Uzm. Dyt. Köleoglu, “Sahur sonrasinda hemen yatmak mide problemlerine yol açabilir ve uyku kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden sahur sonrasi mümkünse bir süre ayakta veya oturarak vakit geçirmelidir” dedi.



Tok tutan besinler

Ramazan ayinda sik tercih edebilecegimiz tok tutan besinleri belirten Uzm. Dyt. Köleoglu, “Saglikli yaglar, lif ve protein içeren gidalar daha çok tokluk hissi olusturmaktadir. Tam tahilli ekmek, yogurt, findik, badem, ceviz, baklagiller ve sebzeler bu besinlere örnek olarak gösterilebilir” dedi.



“Sahur ögünü aksatilmamali”

Uzm. Dyt. Köleoglu, Ramazan ayinda saglikli beslenmek için su uyarilarda bulundu:

“Sahur ögününü atlamamali, tok tutucu ve lifli besinler tüketmelisiniz. Iftar ve sahurda dengeli beslenmeye özen göstermeli, farkli besin gruplarindan yeterli miktarda almaya dikkat etmelisiniz. Oruç süresince sivi alimina dikkat edilmeli, mutlaka iftar ve sahur arasinda yeterli miktarda su içilmelidir. Asiri yagli, sekerli ve tuzlu besinlerden kaçilmali, saglikli yaglar ve kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Iftarda yemekleri hizli yemekten kaçilmali, sindirim sisteminizi zorlamayacak sekilde yavasça yemeginizi tüketmelisiniz. Iftar ile sahur arasinda açlik hissederseniz, hafif ve saglikli ara ögünler tüketebilirsiniz. Oruç tutarken asiri fiziksel aktiviteden kaçinilmali, iftar sonrasi hafif egzersizler yapilmalidir. Iftar ve sahurda besin gruplarini dengeli bir sekilde tüketmeli, protein, karbonhidrat, yag, vitamin ve mineral ihtiyacinizi mutlaka karsilamalisiniz.”

“Sik yapilan beslenme yanlislari”

Uzm. Dyt. Köleoglu, “Ramazan ayinda sik yapilan beslenme yanlislariyla ilgili su bilgileri paylasti:

Asiriya kaçmak: Iftarda ve sahurda asiri yemek tüketimi sindirimi zorlastirir ve kilo artisina neden olabilir. Dengeli ve porsiyon kontrolüne mutlaka özen gösterilmelidir.

Yeterli su tüketmemek: Oruç tutarken vücudumuz susuz kalir. Iftar ile sahur arasinda yeterli miktarda su içmek oldukça önemlidir.

Saglikli atistirmaliklar: Iftar ve sahur arasinda sagliksiz atistirmaliklar tüketmek, kan sekerinde ani yükselis ve düsüslere neden olabilir. Bunun yerine saglikli atistirmaliklar tercih edilmelidir.

Dengesiz beslenme: Iftarda tek tip besinlerle beslenmek yerine protein, karbonhidrat, yag ve lif dengesine dikkat etmek önemlidir.

Sahuru atlamak: Sahurun atlamak, gün boyunca enerji düsüklügüne ve daha fazla yeme istegine yol açabilir. Bu yüzden sahur yaparak saglikli bir sekilde beslenmek önemlidir. ”

Iftar ve sahur menüsü

Uzm. Dyt. Köleoglu, iftarda ve sahurda tercih edebilecegimiz yemek menülerini söyle paylasti:

“Iftar için: Çorba (sebzeli veya mercimek çorbasi), izgara tavuk veya balik, bulgur pilavi, yogurt, yesil salata.

Sahur için: 1 adet haslanmis yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalik gibi sebzeler, 1-2 adet ceviz veya 5-10 adet badem.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile