'Iftarda Hizli Yemek, Mide Sagligini Olumsuz Etkileyebilir'

'Iftarda Hizli Yemek, Mide Sagligini Olumsuz Etkileyebilir'

Ramazan ayinda mide sagligina dikkat edilmesi gerektigini belirten Genel Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Nihat Polat, “Iftari agir yemeklerle degil, hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerle açmaya özen gösterin. Çorba, hurma, zeytin gibi hafif atistirmaliklarla baslayabilirsiniz. Yemekleri yavas yiyerek sindirim sistemine yardimci olmalisiniz. Hizli yemek tüketmek mide rahatsizliklarina yol açabilir” dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Nihat Polat, Ramazan ayinda iftar ve sahur zamani yemege asiri yüklenme, yanlis beslenme gibi durumlar nedeniyle mide rahatsizliklarinin olusabilecegini söyledi.

Opr. Dr. Polat, Ramazan ayinda mide sagligi için alinmasi gereken önlemler hakkinda açiklamalarda bulundu.

“Uzun süreli açlik mide sikayetlerine neden olabilir”

Ramazan ayinda uzun süreli açliktan sonra iftar ve sahur vakitlerinde asiri yemek yemenin ciddi mide ve sindirim sistemi rahatsizliklarina yol açabilecegini belirten Opr. Dr. Polat, “Uzun süreli açlik nedeniyle midede bazi salgilarda azalma olur. Bu durum mideyi daha duyarli hale getirir ve gastrit, ülser, reflü gibi mide rahatsizliklarinin yasanmasina neden olabilir. Bu yüzden mide sikayetleri olanlar ya da geçmiste mide rahatsizligi geçirenler oruç tutmadan önce, mutlaka bir uzmana basvurup, önerileri dikkate almalilar” diye konustu.



“Iftar ve sahur arasinda bol su içmeye özen gösterilmelidir”

Ramazan ayinda dikkatsiz beslenen kisilerde mide yanmasi, gaz, eksime, kabizlik gibi sikayetlerin arttigini ifade eden Polat, “Oruç tutarken gün boyunca vücut susuz kalir, bu da mide rahatsizliklarina neden olabilir. Iftar ve sahur arasinda bol su içmeye özen gösterilmelidir. Iftari agir yemeklerle degil, hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerle açmaya özen gösterin. Çorba, hurma, zeytin gibi hafif atistirmaliklarla baslayabilirsiniz. Yemekleri yavas yiyerek sindirim sistemine yardimci olmalisiniz. Hizli yemek tüketmek mide rahatsizliklarina yol açabilir” seklinde konustu.



“Sahur yapildiktan sonra hemen yatilmamalidir”

Mide sikayetleri olanlarin sahur yapmayi ihmal etmemesi gerektigine deginen Opr. Dr. Polat, “Sahurda yagli yiyeceklerin yenmesi de reflü sikayetini arttiracagindan hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Sahur yapildiktan sonra hemen yatilmamalidir. Reflüsü olanlar yüksek yastikta ya da yatak basuçlarini kaldirarak yatmaya özen göstermelidir. Ölçülü davranildigi ve hekim önerileri dinlenildigi takdirde mide rahatsizligi olanlar oruç tutarak saglikli bir Ramazan ayi geçirebilecektir. Eger sürekli olarak mide rahatsizliklari yasiyorsaniz veya mevcut bir rahatsizlik varsa, bir doktora danisarak uygun tedaviyi almalisiniz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile