Iftarda Içilen Asitli Içecekler Dis Kaybina Neden Olabilir

Iftarda Içilen Asitli Içecekler Dis Kaybina Neden Olabilir

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Dekani Prof. Dr. Batu Can Yaman, özellikle günün ilk ögünü olan iftarda asitli içecek tüketiminin dis kaybina neden olabilecegini söyledi.

Ramazan ayinda içerisinde besin ve sivi tüketiminin olmamasi nedeniyle tükürük akisinin azalmasiyla yasanabilen dis çürümelerine karsi uyaran uzmanlar, sahurda yatmadan önce yemek artiklarinin temizlenmesi için agiz bakiminin çok önemli oldugunu vurguluyor. Sahurdan sonra agiz içinde kalan yemek artiklari gün içerisinde çürümeye evrilirken iftarda içilen asitli gidalar ise dis sagligi açisindan çok daha büyük tehlike olusturuyor. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Dekani Prof. Dr. Batu Can Yaman, iftarda içilen asitli içecekler hakkinda “Servikallerde disin kök kisimlarinda meydana gelebilecek asinmalara yol açmasi açisindan asitli gidalar tüketmeyelim” dedi.



“Sahurdan sonra yemek artiklari temizlenmezse çürük olusumuna neden olur”

Gece saatlerindeki sahur yemeginin ardindan agiz ve dis temizliginin mutlaka yapilmasi gerektigini belirten Prof. Dr. Yaman, “Ramazan ayi hepimiz için özel bir aydir tabii ki. Insanlar iki ögün ile besleniyorlar. Iftarimizi açiyoruz arkasindan belli bir saat sonra sahurumuzu yapiyoruz. Yemegin arkasindan mutlaka dislerin firçalanmasi, ara yüzlerinde kalan yiyecek artiklarinin oralardan uzaklastirilmasi gerekiyor. Bunlari yapmazsak, herhangi bir sekilde yemek yemedigimiz veya su içmedigim için agizda tükürük akisi azaldigindan dolayi tükürüge bagli tamponlanma mekanizmalari da çalismayacagindan çürük aktivasyonlar ile karsilasma ihtimalimiz ortaya çikiyor. Bunun için de en iyi agiz sagligi sahurdan sonra mutlaka dislerimizi firçalayarak dislerimiz arasinda kalan yiyecek artiklarina ortadan kaldirarak saglanir. Gün içinde bu sayede bir korunma saglanir. Özellikle de ilk yemegimiz olan iftarin arkasindan da yiyecek artiklarinin dislerden uzaklastirilmasi biz dis hekimleri tarafindan tavsiye edilmektedir” dedi.



“Iftarda asitli gida tüketimi çürüksüz dis kayiplarina neden olur”

Iftar sofralarinda sikça yer alan asitli içeceklerin ise çürüksüz ve hizli dis kayiplarina neden oldugunu belirten Prof. Dr. Batu Can Yaman, su ifadeleri kullandi:

“Sahurlarda dise yapisabilen sekerli yiyeceklerden uzak duralim. Çünkü bunlari agzimizin içinden bir sekilde firçalayarak uzaklastiramazsak, gün içerisinde olusan tükürük akis hizi az almalariyla çürük aktivasyonlar görebiliriz. Bu da durup dururken disimizi çürütmeye yol açacaktir. Iftarda ilk defa yemek yiyorsunuz. Agiz ortamina bir anda çok yüksek asitli gidalarin da girmemesini tavsiye ediyoruz. Özellikle gün içerisinde hiçbir sey yememissiniz ilk defa yiyeceklerle beslenmeye basliyorsunuz. Iftarda özellikle direkt asitli gidalarin tüketilmesi bizim açimizdan çürüksüz dis kayiplari anlamina geliyor. Yani servikallerde disin kök kisimlarinda meydana gelebilecek asinmalara yol açmasi açisindan asitli gidalar tüketmeyelim.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile