Çankırı'da özel bir hastanede görev yapan Akdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, oruç tutanlarda kalp-damar sisteminde pıhtılaşma oluşma riskinin ve iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün artış gösterdiğini söyledi.
Bazı kalp hastaları için orucun risk oluşturabileceğini ifade eden Akdoğan, şöyle konuştu:
"Özellikle koroner kalp hastalığı tedavi edilmemiş kişiler, kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, kalp yetersizliği hastaları ve önemli kalp kapak hastalığı bulunanlar için oruç tutmak riskli olabilir. Koroner arter hastalarında, iftarda yağ oranı ve kalorisi yüksek, hızlı yenilen ağır yemeklerden sonra kalp krizi riski yükselmektedir. Yine gündüz içilemeyen sigaraların iftarda ardı ardına içilmesi kalp krizini tetikleyebilir. Ancak Kalp hastalarının hiçbiri oruç tutamaz demek doğru değildir."
-"Oruç tutmak isteyen kalp hastaları doktorla görüşmeli"
Akdoğan, iftarda ve sahurda yemek sırasında aşırı su ve tuz yüklenmesinin zaten kasılma gücü sınırlı kalbi aşırı yük altında bırakarak, kalp yetersizliğinde kötüleşmeye ve klinik tabloda bozulmaya neden olabileceğini belirterek, "Kalp hastaları oruç tutmak istiyorlarsa mutlaka kendi durumlarını iyi bilen bir doktor ile görüşüp izin almalı ve ilaç düzenlemesi yapıldıktan sonra oruç tutmalıdırlar'' diye konuştu.
İftardan Sonra Sigara İçilmesi
ÇANKIRI - Kardiyoloji uzmanı Dr. Bora Akdoğan, gündüz içilemeyen sigaraların iftarda ardı ardına içilmesinin kalp krizini tetikleyebileceğini söyledi.