Iğdır’da 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Semineri

Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğünce ‘4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ kapsamında öğrencilere bilgilendirme semineri verildi.

Iğdır Merkez Melekli Şehit Piyade Çavuş Tunay Şafak Çok Programlı Lisesi konferans salonunda düzenlenen seminerde bir sunum yapan Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, insanların hayvanlarla olan ilişkileri, insanlığın var oluşu ile başladığını belirtti.

Önceleri hayvanları sadece gıda ve yolculuk aracı olarak gören insanların, zamanla bakış açıları değişmiş olduğunu ifade eden Türkoğlu, daha sonra onlara şefkat göstermeye, evcilleştirmeye ve onlarla dostluklar kurmaya başlamış olduklarını söyledi.

İnsanların ilk çağda kedi, köpek, at, koyun, sığır, keçi gibi hayvanları evcilleştirdiklerini anlatan Türkoğlu, “Evcilleşen hayvanlar, insanların yardımcısı oldu. İlk çağlarda insanların çizdikleri duvar resimleri bu ilişkinin kanıtıdır. Başlıca besinlerimiz olan et, süt, yumurta, yağ hayvanlardan sağlanır. Giyeceklerimizin bir bölümü de hayvanların derisinden, yün ve tüylerinden yapılır. İnsan sağlığı için gerekli olan aşı ve serumun yapılmasında da hayvanlardan yararlanılır” dedi.

Yaşadığımız dünyada besin zincirinin halkası olan hayvanların yaşam alanlarını insan eliyle yok edilmekte olduğuna dikkat çeken Mete Türkoğlu, “Kümes hayvanlarını kuşların popülasyonlarındaki azalma kene, danaburnu gibi zararlıların, ya da fareler ortadan kalktığında bununla beslenen yılan, tilki, çakal, yırtıcı kuşlar, baykuş gibi hayvanlar açlıktan ölür. Veya tersi bir durumda, ortamdaki yılan, tilki, çakal, yırtıcı kuşlar, baykuş gibi hayvanlar ortamdan kaldırılırsa köyler ve kentler fare istilasına uğrar. Fare ve sıçanların çoğalmasıyla tarladaki sebzeye, meyveye verilen zarar arttığı gibi, veba, kuduz, beyin zarı iltihaplanması, kolera gibi birçok hastalıkların yayılmasına sebep bunların önüne geçmek için çevremizdeki hayvan dostlarımızın yaşam alanlarını düzeltmek ve onların yaşamlarına yardımcı olacak her türlü sorumluluğu paylaşmalıyız” şeklinde konuştu.

Zorlu geçen mevsim şartlarında hayvanlara yardımcı olmak, kurak geçen yaz mevsiminde su ihtiyaçlarını, kış aylarında yiyecek ihtiyaçlarını giderilmesini gerektiğin ifade eden Türkoğlu, öğrencilerden; evlerindeki yiyecek artıklarını, çöplüğe atılan yemek artıkları ve bayat ekmekleri yakınlarında bulunan hayvanlara ya da besleyicilerine verilmesi istedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile