Doğuda ilk defa Iğdır’ın Melekli beldesinde Arif Oluz tarafından üretimine başlanan pepino Türkiye'de pek tanınmazken, Akdeniz Bölgesi'ndeki seralarda kısıtlı sayıda yetiştiriliyor. Üretici Arif Oluz, Iğdır’da deneme amaçlı yetiştirdiği pepinoların Son derece iri ve kaliteli olduğunu söyledi.
Söz konusu meyvenin ilk ürününü yaklaşık 20 gün önce aldığını belirten Oluz, 15 gün Sonra ise ikinci mahsullerin toplanacağını kaydetti.
Arif Oluz, “Besin değeri bakımından oldukça değerli olan pepino, şeker hastalığı, kemik erimesi, dalak yetmezliği, bağırsak kanseri, gen hastalığı, mide rahatsızlığı, anemi (kansızlık), hemofili (kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı), eklem romatizması gibi birçok hastalığa da iyi geliyor. Çocuklarda kemik gelişimine de iyi gelen meyvenin içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları ve solunum yolları enfeksiyonlarında da vücudun direncini arttırarak yara ve dış iltihaplarına karşı da etkili olduğu görülmektedir” dedi.
Melekli’de birçok meyvenin yetiştirildiğini, özelikle buranın kavununun çok meşhur olduğunu anlatan Oluz, “Deneme amaçlı sadece evimizin bahçesinde yetiştirdiğimiz tropikal meyve pepinoyu önümüzdeki yıl daha büyük arazilerde hem kendimiz hem de komşularımızın yetiştirmeleri için çalışma başlatacağız” şeklinde konuştu.
Merak ederek bahçeye akın eden belde sakinleri de, tattıkları meyveyi çok beğendiklerini, kendilerinin de bu meyveyi yetiştirmek istediklerini belirttiler .
Iğdır’da Tropikal Pepino Yetiştiriciliği
Iğdır’ın Melekli beldesinde yetiştirilmeye başlanan Güney Amerika’ya özgü bir meyve olan ‘pepino’ ilk mahsulünü verdi.