İl merkezi, ilçe ve köylerde bulunan bağlarda yetiştirilen ordubat, teberze, ağerik ve şalak cinsinin yetiştirildiği toplam 275 bin ağaçtan elde edilen kayısı miktarının bu sene geçen yıllara göre daha fazla olması, üreticileri sevindirdi.
Toplam 27 bin dekar alandaki kayısı bahçelerinden bu yıl yaklaşık 30 bin ton ürün alınması bekleniyor.
Iğdır Valisi Davut Haner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu kayısı cinsinin Iğdır havzası dışında başka yerde yetişmediğini söyledi.
Iğdır kayısısının Azerbaycan, Gürcistan ve Rusya'da pazar edindiğini fakat pazarın daha da genişletilmesi gerektiğini vurgulayan Haner, "Türkiye'deki birkaç kayısı havzasından olan Iğdır'da bu sene Allah'a şükür iyi bir hasat dönemi geçiriliyor. Geçen sene yaşanan don olayından dolayı kayısı üretimi düşüktü ama bu sene gayet güzel. Iğdır kayısısı Türkiye'de belli bir yer edinmiş ve bu nedenle aranan bir kayısı cinsi" dedi.
Haner, kayısı üretiminin Iğdır'da gittikçe arttığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"İnsanlar para kazanıyor, para kazandıkça da buna heves ediyorlar. Bu da Türkiye için bir kazançtır. İnşallah yeni ülkelerde yeni pazarlar keşfedilerek Iğdır kayısısının ihracat imkanının önümüzdeki yıllarda daha da artacağına ben inanıyorum. Çiftçilerimizin bu yönde bir gayreti var, bizim ilgili kuruluşlarımızın bir gayreti var. Önemli olan bir üründe kalıcı pazarlar edinmek, kalıcı isim bırakmak. Iğdır'ın da bunu başaracağına ben inanıyorum çünkü Türkiye'de Iğdır ve havzası dışında bu kalitede kayısı üretilmiyor. Özel bir cins, sofralık, görünümü gayet güzel olan bir kayısı cinsi, insanları cezbeden bir kayısı. Iğdır kayısısının önümüzdeki yıllarda kalitesinin daha çok artacağına ve kaliteye paralel olarak pazarın da artacağına inanıyorum."
- "Çiftçilerimiz işine sahip çıksın"
Iğdır kayısısının Türkiye'nin bir tarım değeri olduğunu, bu nedenle hükümetin ve ilgili bakanlığın buna kayıtsız kalmadığını belirten Haner, çiftçilerin de işine sahip çıkmasını istedi.
Türkiye'nin değişik illerinden insanların buraya kayısı toplamak için gelmesinin de sevindirici olduğunu dile getiren Haner, "İnşallah bu giderek artar. Bu seneki rekolte güzel görünüyor, 30 bin ton olarak bekleniyor tahminen. İnşallah bu ürün de hakkıyla değerlendirilir. Biz valilik olarak elimizden geleni Iğdır'ın ve özellikle ülkemizin bir ürün markası olan Iğdır kayısısı için bütün imkanları seferber etmeye hazırız" diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Iğdır İl Müdürü Hüseyin Eraslan ise "Doğu Anadolu bölgemizin Çukurovası olarak bilinen Iğdır ilimizde sofralık kayısı hasadına başlandı. Geçen yıl 29 ve 30 Mart tarihlerinde kayısı ağaçlarının çiçeklenme döneminde meydana gelen don hadisesi nedeniyle hiç ürün alınamamıştı. Bu yıl ilimizde iklimin mevsim normallerinde seyretmesi nedeniyle üretimde bir sorun yaşanmamış, kayısı üreticisinin yüzü gülmüştür" diye konuştu.
Yörede 27 bin dekar alanda 275 bin kayısı ağacı bulunduğunu aktaran Eraslan, "2015 yılı tahmini üretim miktarının 30 bin ton olması beklenmektedir. Dekar verimi ortalama bin 200 kilogramdır. Iğdır kayısısı son yıllarda gerek yurt içinde gerek yurt dışı pazarlarında çok aranır olmuştur. Özellikle Rusya, Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna'ya yapılan ihraç yıldan yıla artmaktadır" dedi.
Melekli beldesinde kayısı bahçesi bulunan Ali Bostancı ise "Bir ağaçtan 100 ile 150 kilogram arası kayısı topluyoruz. Biz burada kilosunu 3 liradan satıyoruz, büyük şehirlerde 7,5 ile 12,5 lira arasında değişiyor fiyatları. Iğdır kayısısı bir markadır, Türkiye'nin en iyi kayısısıdır. Bu sene Iğdır'ın kayısısı don olmadığından daha verimli, daha güzel. Halkımız da buradan gelirini sağlıyor. Rusya, Azerbaycan, İran, Irak ve Gürcistan'a ve diğer Türk ve Müslüman devletlerin hemen hemen hepsine gidiyor" ifadelerini kullandı.
Iğdır Kayısısı Çiftçinin Yüzünü Güldürdü
Türkiye'de kayısının yoğun üretildiği illerden Iğdır'da, bu yılki kayısı hasadı dönemi çiftçinin yüzünü güldürdü.