İğdır Kuş Halkalanma

Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Çıyrıklı köyünde bulunan Aras Nehri kıyısındaki Kuş Gözlem İstasyonu'nda, şimdiye kadar 52 değişik türden bin 20 kuş halkalanmış olunduğu açıklandı.

Iğdır Orman ve Su İşleri İl Şube Müdür Mete Türkoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kafkas Üniversitesi ve Kuzey Doğa Derneği ile işbirliği yapmış oldukları çalışmalar sonucu, göç yolunda ilk defa halkalanan 3 değişik tür kuşlardan Çulluk, Derekusu ve Çam Bastankarası yanı sıra, 52 değişik türden bin 20 kuş halkalanmış olduğunun söyledi.

Türkoğlu; “Çalışmaların başladığı 2006 yılından bugüne kadar 227 tür gözlenmiş olup, 156 türden 31 bin 513 kuş halkalanmıştır. İstasyonumuzun çalışmaları muhtemelen 10 Haziran 2012 tarihine kadar sürecektir. Aras Halkalama İstasyonu'nda kuş bilim uzmanları, stajyer üniversite öğrencileri ve gönüllüler çalışmaktadır” dedi.

Türkoğlu, “Söz konusu istasyonda halkalanan kuşların, Güney Kıbrıs, Macaristan ve Zambiya 'da kuş araştırmacılarının ağlarına yakalanması, aynı şekilde, İsrail, Rusya ve Güney Afrika 'da halkalanan kuşların ise merkezimizde yakalanması. ilimizden göç eden kuşların 3 kıtaya dağılması, 6 ülkeden geri bildiriminin gelmiş olması, 6 yıldır çalışılan bölge olan Aras vadisinin kuşlar için ne kadar önemli olduğunu bir göstergesidir” şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile