İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Namık Havutça, Tarım Komisyonu üyesi İsmet Koçyiğit ve Ahmet Göçmez, Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret ederek Müdür Nazım Akpolat'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nün Bandırma ve Türkiye için çok önemli bir kurum olduğunu vurgulayan Havutça, "Biz Marmara Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nün bölgemize ekonomik katkısını önemi ve durumunu, bunun yanı sıra enstitünün geleceğe yönelik olarak plan ve hedeflerini öğrenmek için ziyareti yaptık. Bandırma halkının enstitüden daha fazla nasıl yararlanabilir noktasında bizlerde il genel meclis üyeleri olarak nasıl katkıda bulunabiliriz Marmara koyunculuk ve hayvancılık araştırma enstitüsünün bölge çiftçisine daha fazla katkıda bulunması noktasında ne tür çalışmalar yapılabilir bunun çabası içindeyiz. Gerekirse çiftliğimizin ve enstitümüzün il genel meclisinde de gündeme getirmeyi düşünüyoruz .Bunun yanı sıra Türkiye genelinde bir çok tarım işletmemiz özelleştirme kapsamına alınıyor. Bu konuyu ilgiyle izliyoruz. Bu çiftliklerimiz özel firmalar tarafından çok ucuz fiyatlara satın alınıyor. Bizler 20 bin dönüm araziye sahip olan merinos çiftliğimizin özelleştirilmemesi noktasında takipçiyiz.Ç iftlik Bandırma ve halkının en iyi şekilde faydalanması noktasında izleyicisi ve takipçisi olacağız" dedi .
Türkiye'nin en büyük hayvancılık araştırma enstitüsü olan kurumlarının Türkiye geneline keçi ve koyun satışı yaptığını, yeni koyun ve keçi ırkları yetiştirdiğini belirten Müdür Akpolat, ayrıca nesilleri tehlikede olan hayvan ırklarının genlerinin korunması konusunda çalıştıklarını da söyledi. Enstitüde yapılan çalışmalar sonucunda 'Bandırma' ismiyle yeni bir etçi koyun ırkı yetiştirdiklerini de belirten Akpolat, "Kurumumuz Türkiye geneline kendi alanında tektir ve aynı zamanda bir araştırma enstitüsüdür. Bu nedenle özelleştirme kapsamına alınacağını düşünmüyorum. Kurumumuza bağlı bulunan arazilerimiz tamamen çiftliğin malıdır çünkü bu arazi döner sermaye tarafından satın alınmıştır. Ege, Akdeniz ve Tekirdağ bölgesi dahil her yerden damızlık satın alabilmek için bizlere başvuruda bulunuluyor. Damızlık hayvanlarımızın sayıları belirli olduğu için satışlarımızı açık arttırma usulü yapıyoruz. Zane keçisinde Türkiye'nin tek kuruluşuyuz. Enstitümüzde üretilen zane süt keçisi 6 litreye kadar süt verebilen merada yayılabilen ve yemle beslenebilen tamamen süt üretimine yönelik bir keçidir ve üretimi enstitümüzde yapılmaktadır. Marmara hayvancılık enstitüsü bir süredir yaptığı çalışmalar sonrasında Bandırma'ya özel bir koyun türü üretti. Bir süredir enstitü bünyesinde yapılan çalışmalarla Bandırma ve bölge şartlarına uygun ortamda beslenebilen ve et ihtiyacına yönelik Bandırma türü olarak anılan koyun üretildi. Eti diğer koyunlara oranla daha lezzetli olan ancak 200-300 gr. Arası süt verebilen bu koyun tamamen enstitümüz tarafından üretilerek önümüzdeki günlerde Türk hayvancılığının hizmetine sunulacak" dedi.
İgm Üyelerinden Bandırma Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'ne Ziyaret
Balıkesir İl Genel Meclisi üyeleri, Bandırma'da bulunan Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret ederek kurumun çalışmaları hakkında bilgi aldılar.