Ihraç Edilen Her 3 Türk Halisindan Biri ABD'ye

Geçen yila göre yüzde 54,6 artisla yilin ilk yarisinda 1 milyar 617 milyon 387 bin dolarlik ihracat gerçeklestiren Türk halicilari, en önemli pazarlarindan birisi olan ABD'deki dis satislarini yüzde 76 artirdi TIM Hali Sektör Kurulu Baskani Salahattin Kaplan: 'Su anda zorlu viraji geçtik. Artik daha kolay bir süreç var. Allah'tan bir engel çikmazsa, seneyi yeni rekorlarla kapatmamiz için önümüzde hiç bir sorun yok'

FIRAT ÖZDEMIR - Yilin ilk yarisinda ihracatini geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 54,6 ihracatini artirarak 1 milyar 617 milyon 387 bin dolarlik dis satis gerçeklestiren Türk halicilari, ürünlerin yüzde 38,2'sini ABD'ye gönderdi.

AA muhabirinin Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri verilerinden derledigi bilgilere göre, Türkiye'nin önemli ihraç kalemleri arasinda yer alan halida yeni pazar arayislarini sürdüren sektör temsilcileri, mevcut pazarlardaki hakimiyetini de güçlendirecek çalismalar yapiyor.

Yilin ilk yarisinda 1 milyar 617 milyon 387 bin dolarlik dis satis gerçeklestiren Türk halicilari, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 54,6 büyüme kaydetti.

Bu süreçte 173 ülkeye ürün gönderen Türk halicilari, dis satis yapilan ülkeler incelendiginde ABD'deki büyümeyle dikkati çekiyor. Geçen yilin ayni dönemine göre ihracatini yüzde 76 yükseltilerek 6 ayda 618 milyon 343 bin dolarlik dis satisa ulasilan ABD, Türkiye'deki sektör temsilcilerinin 6 aylik süreçte en fazla ihracat gerçeklestirilen ülkesi oldu.

Türkiye'nin toplam hali ihracatinin yüzde 38,2'si de böylelikle ABD'ye gerçeklesmis oldu.

Türk halicilarin en çok satisini gerçeklestirdigi üründe ise 1 milyar 382 milyon dolarla makine halilari ilk sirada yer aldi. Bu ürün grubunu da 208 milyon dolarla tufte halilari, 22 milyon dolarla el halilari takip etti.

- Sektör yilin ikinci yarisindan umutlu

TIM Hali Sektör Kurulu Baskani Salahattin Kaplan, AA muhabirine, salginin izlerini hizla silerek sektörün büyük bir ivme yakaladigini kaydetti.

Salgin döneminde hijyenin ön plana çiktigini dile getiren Kaplan, "Salginin en basindan beri biz de bu anlamda çalismalar yaptik. Ve su an dünyanin birçok bölgesinde, 'Türkiye'den geldiyse güvenlidir, hijyeniktir ve saglamdir' algisi olusturduk. Elbette bu isler kolay olmadi ama artik bu çalismalarin meyvesini aliyoruz. Avrupa kolay mal alan ülkeler degil. Yaptigimiz çalismalarla birçok ülkeye göre daha avantajli hale geldik. Bunlar da ihracat rakamlarimiza yansiyor." dedi.

Önümüzdeki süreçte artisin katlanarak devam etmesini öngördüklerini aktaran Kaplan, söyle devam etti:

"Artik hali ihracatinda daha hizli bir döneme giriyoruz. Çünkü her zaman halida yilin ilk yarisi biraz daha zorlu geçer. Biz su anda zorlu viraji geçtik. Artik daha kolay bir süreç var. Allah'tan bir engel çikmazsa, seneyi yeni rekorlarla kapatmamiz için önümüzde hiç bir sorun yok. Bu sene halicilar, hem ülke ekonomisine hem de istihdamina yeni katkilarla yoluna devam edecek."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile