İhracaat, Ortadoğu‘daki Krizden Etkilenmedi

Merkezi Gaziantep’te bulunan Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) 2011 Ocak–Nisan dönemi ihracat rakamlarını açıkladı.

Merkezi Gaziantep’te bulunan Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) 2011 Ocak–Nisan dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Birlik, en çok ihracatını yüzde 56,9 ile Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdi. Son dönemlerde Ortadoğu ülkelerinde yaşanan devlet yönetim krizlerinin, özellikle Türkiye ile olan ikili ilişkileri aksatmadığı görüldü. Mısır, Lübnan, Suriye, Irak, Libya gibi Ortadoğu ülkelerinde yaşanan krize rağmen Türkiye’nin ihracat rakamlarında düşme olmaması iş dünyasını sevindirdi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri Genel Koordinatörü Abdülkadir Çıkmaz, “Birliklerimizce Ocak-Nisan 2011 döneminde, 2010 yılının aynı dönemine oranla yüzde 43,1’lik artışla toplam 2.154,4 milyar dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Birliklerimizin Nisan 2011 ayı kaydı ihracat değeri ise, geçen yıla oranla yüzde 48,2’lik artışla 576,8 milyon dolar oldu.” dedi.

Çıkmaz, bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 56,9 pay ile ilk sıradaki yerini koruduğunu, AB ülkelerinin yüzde 22 ile ikinci ve Afrika ülkelerinin yüzde 6,2 pay ile üçüncü sırada bulunduğunu anımsatarak, “Irak, İtalya, Sudi Arabistan, Almanya, Suriye, ABD, Rusya, İngiltere, Polonya ve Belçika bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler.” diye konuştu.

Çıkmaz, ayrıca, halı, kimyevi maddeler, bitkisel sıvı yağlar, çimento ve toprak ürünleri, dokuma kumaşlar, polipropilen iplikler, örme kumaşlar, buğday unu, konfeksiyon ürünleri ve pamuk ipliğinin bölgeden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu vurguladı.

Abdülkadir Çıkmaz, “2023 yılı için Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından konulan 500 milyar dolar ihracat hedefini aşmada büyük katkıları olacağına inandığım bölgemiz ihracatçılarına teşekkür ediyorum.” dedi.

Bu arada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ocak-Nisan 2011 döneminde Türkiye ihracatı ise, 2010 yılın aynı dönemine oranla yüzde 22,2 artışla 43.264,3 milyar dolar olmuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile