İhracat ekim ayında rekor kırdı (2)

Aylık ihracat rakamlarında 10 milyar dolar eşiği aşıldı. Ekimde 10,8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. Böylece 2009-2010 yıllarının aylık rek

Aylık ihracat rakamlarında 10 milyar dolar eşiği aşıldı. Ekimde 10,8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. Böylece 2009-2010 yıllarının aylık rekoru kırılmış oldu.

Ekim ayı ihracat rakamları Sivas'ta açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile yönetim kurulu üyeleri ve ihracatçı işadamlarının katıldığı bir tören düzenlendi. Sivas Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün de hazır bulunduğu törende TİM Başkanı Büyükekşi, ilk olarak ihracat ve ithalat rakamları arasındaki dengeyi değerlendirdi.

Ekim ayında ihracatın rekor kırdığına vurgu yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükeşi, "Ekim ayında bir ilk gerçekleşti. Ülkemizin ihracatı 2009-2010 yıllarının aylık rekorunu kırdı. İlk defa ihracat kayıt rakamlarında 10 milyar dolar eşiğini geçtik ve 10,8 milyar dolara ulaştık. Ekim ayı rakamı 2008 dahil cumhuriyet tarihindeki en yüksek ekim ayı ihracat rakamıdır. Kriz sonrasında 10 milyar eşiği bizim için çok önemliydi. Bunu aşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu rakam yıl sonu hedefimize erişeceğimiz gösteriyor. Dışarıda yaşanan talep daralması ve parasal genişlemenin içeride üretim dışı alanlara yoğunlaşmanın olduğu bir dönem yaşıyoruz. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen ihracatçılar yeni başarı hikayeleri yazıyorlar." şeklinde konuştu.

Ülke ihracatının, ithalatından daha düşük olduğunu vurgulayan Mehmet Büyükekşi, kurun mevcut seviyesinin ithalatı cazip kıldığını söyledi. Bunun üretim ve ihracatı olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Büyükekşi, "Yılın ilk dokuz ayına ait dış ticaret verileri açıklandı. 2010 yılı eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 67,9'dan yüzde 57,2'ye geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 72,7'den yüzde 62,7'ye indi. Dış ticaret ve cari açık veren bir ülkeyiz. Biz ihracatçılar olarak rekabet gücümüzün gelişmesi ile bu açığı kapatacağımızı düşünüyoruz. Başka bir yolu da yok." dedi.

İç piyasada yatırımların dış ticarete konu edilemeyecek alanlara kaydığını ifade eden Büyükekşi, bu durumdan şikayetçi oldu. TİM Başkanı, "Halbuki bizim orta, yüksek ve yüksek teknolojili sanayilerde yatırıma ihtiyacımız var. Bu sektörlerde üretim ve ihracatın arttırılmasına ihtiyacımız var. Bu tip üretime somut destek verilmeli." diye konuştu. Bu çerçevede bölgelerin şartlarının iyi görülmesi gerektiğine işaret eden Büyükekşi, şunları söyledi:

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET TALEBİ

"Bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmeli. Esnek çalışma sistemini ve özel istihdam büroları uygulamalarını hayata geçirmeliyiz. İş gücü piyasasının esnekleştirilmesine ihtiyacımız var. Yıllarca katı iş gücü piyasasına sahip olan Almanya, iş gücü piyasasını esnekleştirdi. Krize rağmen Avrupa'da bir başarı hikayesi yazarak en düşük işsizlik rakamlarını yakaladı. Mesleki eğitim ve hayat boyu öğrenmeyi geliştirmeliyiz. Vergi ve sigorta maliyetlerini azaltmamız gerekiyor. İşverenlerin üzerinde büyük bir yük oluşturan kıdem tazminatı meselesini çözmemiz gerekiyor. Kıdem tazminatı fonu kurulmalıdır. Hem işsizlik sigortası ve hem de kıdem tazminatı ödeyen işverene büyük haksızlık yapılıyor. Teşvikleri verirken istihdamı özellikle gözetmemiz gerekiyor. Belli bir büyüklüğün üzerinde istihdam sağlayacak yatırımlara özel teşvikler verilmeli. İstihdam üzerindeki vergileri düşürürsek kayıt dışılığı da azaltmış oluruz."

İş dünyası olarak üretmek, satmak, istihdam sağlamak ve kar elde etmek istediklerini belirten Büyükekşi, bunun için 3 isteklerinin bulunduğunu aktardı: "Birincisi ihracatçı için ayrı bir kredi garanti fonunun kurulmasıdır. İkinci olarak kur istikrar fonunun kurulmasıdır. Üçüncü temel isteğimiz de Eximbank'ın yeniden yapılandırılarak ülke kredileri açması ve alıcı finansmanına geçmesidir."

ARTIK İNGİLTERE İKİNCİ BÜYÜK PAZAR

AB ülkelerine yapılan ihracat rakamlarında aylık bazda önemli gelişmeler olduğunu belirten Büyükekşi, Avrupa ülkelerine yapılan ihracat rakamları artışını açıkladı. Almanya'ya ekim ayında yüzde 24,2 oranında ihracatın arttığını kaydeden Büyükekşi, şöyle konuştu:

"İtalya'ya ihracatımız yüzde 1, İngiltere'ye 20,9, Hollanda'ya yüzde 11, Romanya'ya yüzde 10,1 artış gösterdi. İngiltere artık ikinci büyük pazarımız. Komşu ve çevre ülkelerde ihracatımız önemli gelişmeler devam ediyor. Irak'a ihracatımız yüzde 25 arttı. Yılın ilk aylarında Irak'a ihracatımız durağandı, şimdi tekrar hızlandı. Rusya'ya ihracatımız yüzde 49, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 70, İran'da yüzde 69 Suudi Arabistan'a yüzde 53, Suriye'ye yüzde 14 arttı. Bunun yanı sıra uzak pazarlarda da ihracat oranımız artamaya devam ediyor."

Mehmet Büyükekşi, ekim ayında ihracatın yüzde 8,84 artışla 10 milyar 790 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Eylül ayına göre yüzde 20,5 artış yaşandığını kaydeden Büyükekşi, şu bilgileri verdi:

"Ocak-Ekim döneminde ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,41 artışla 92 milyar 675 milyon dolara yükselirken son bir yıllık ihracatımız yüzde 9,12 artışla 111 milyar 632 milyon dolar oldu. Ekim ayında 1 milyar 696 milyon dolar ile en fazla ihracatı gerçekleştiren otomotiv endüstrisi liderliği sürdürürken 1 milyar 367 milyon dolar ihracat ile hazır giyim ve 1 milyar 177 milyon dolar ihracat ile demir çelik sektörü otomotivi takip etti. Tarım sektörlerimiz ekim ayında 1 milyar 514 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 14,03 pay alırken, 8 milyar 917 milyon dolar ihracat yapan sanayi sektörünün payı yüzde 82,64 oldu. 359 milyon dolar ihracat yapan madencilik sektörümüz ise toplamdan yüzde 3,33 pay aldı. Ekim ayında en fazla ihracat artışını yüzde 68 ile madencilik, yüzde 49,74 ile deri ve deri mamülleri ve yüzde 24,74 ile su ürünleri ve hayvansal mamüller sektörlerimiz yakaladı. İller bazında bakıldığında ise İstanbul 5 milyar dolar ihracat ile ekim ayı ihracatında ilk sırada yer alıyor. Bursa 1 milyar dolar aylık ihracat ile ikinci ve Kocaeli 829 milyon dolar aylık ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Bu illeri İzmir, Ankara, Manisa, Gaziantep, Denizli, Sakarya ve Hatay takip etti. Rakımların açıklandığı kent olan Sivas ise 4 milyon 905 bin dolar ihracat rakamıyla sıralamada 53. sırada yer aldı." şeklinde konuştu.

Açıklamaların ardından Sivas'ta 2009 yılı ihracat rekortmenlerine ödül verildi. Tören, toplu fotoğraf çektirilmesiyle sona erdi.

Bitti...

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile