Ihracat Rekorlari Kiran Türk Somonu'nun Hasadina Baslandi

Ihracat Rekorlari Kiran Türk Somonu'nun Hasadina Baslandi

Ihracat rekorlari kiran Türk Somonu’nun Trabzon’un Arsin ilçesi açiklarinda denizde bulunan kafeslerden hasadina baslandi.

Türk Somonu öncelikle yumurtalari büyümesi için baraj göllerindeki kafeslere koyuluyor. Kafeslerde büyümeye baslayan somonlar 100 ila 800 gram arasinda bir agirliga gelince barajlardan alinarak denizlerdeki çelik kafeslere yerlestiriliyor. Belli araliklarla beslenen somonlar yaklasik 2,5 kilogram agirligina vardiginda hasatlari gerçeklestiriliyor.

Trabzon’un Arsin ilçesinde de Türk Somonu’nun hasadinin yapilmasi için bu gece teknelerle kafeslerin yanina giden su ürünleri yetistiricileri, kafeslerdeki baliklari vinç ve ag yardimlariyla teknelerde bulunan buz dolu olan su tanklarina aldi. Buradan kiyiya çikarilan somonlar, islenmek için kamyonlarla balik fabrikalarina götürüldü. Fabrikadaki islemleri tamamlanan Türk Somonlari birçok ülkeye ihracat ediliyor.

2022 yilinda 49 bin 196 ton ihraç edilen somondan 363 milyon 102 bin 216 dolar olan gelir elde edilirken, bu rakam 2023 yilinda 63 bin 161 tona yükselirken, bunun karsiliginda 396 milyon 315 bin 453 dolar ihracat geliri elde edildi.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan ihracatçi firma Somon Üretim Sorumlusu Ayhan Yildirim, Türk somonunda yurt disindan yogun talep oldugunu söyledi.

Ayhan Yildirim, “Somon hasadindan önce Fransa’dan ve Polonya’dan getirilen yumurtalari kuluçka halinde üreticilere dagitiyoruz. Baliklarin büyüklügü 2 ila 5 gram arasina gelince barajlara indiriyoruz. Burada 11 ay boyunca 100 ila 800 gram arasina gelince denize indiriyoruz. 6 ay boyunca 2,5-3 kilogram civarina getirip ihracata hazirliyoruz" dedi.

Türk Somonu’nun yagsiz ve Omega-5 orani yüksek bir balik oldugunu belirten Yildirim "Somonu ihraç ettigimiz ülkelerin istedigi oranda balik yapip, onlarin istedigi saglikli balik yetistiriyoruz. Vietnam, Çin ve Rusya basta olmak üzere birkaç ülkede çok yogun istek var. Türk Somonu bir lüks. Onlarin istedigi gibi bir üretim yapiyoruz" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile