Süs bitkisi olmasının yanı sıra kozmetik ve ilaç üretiminde kullanılan ve en çok Antalya'nın Akseki ve İbradı ilçeleri yaylalarında yetişen kardelen çiçeklerinin soğanlarının sökülmesine 15 Mayıs'ta başlanacağı bildirildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu yıl Akseki'nin Çimi, Çanakpınar ve Geyran yaylalarında kardelen soğanı sökümüne izin verirken, İbradı ilçesindekilerin sökümüne izni vermedi.
İhracatçı firmaların, yalnızca Akseki ilçesi yaylalarında toplam 11 bin 837 kilogram kardelen soğanı sökebilecekleri belirtildi.
Söküm işlemlerinin İbradı Orman İşletme Şefliği ekipleri denetiminde yapılacağı, ihaleyi kazanan firmaların Orman İşletme Şefliğine topladıkları kardelen soğanının bir kilogramı için 40 Ykr ödeyecekleri kaydedildi.
Akseki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de soğanlı bitkilerin bazı türlerinin ihracatının tamamen yasak olduğunu, Toros kardeleninin ihracatının ise kotaya tabi olduğunu bildirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca kardelen soğanı ekimi ve doğadan sökümü konusunda yetkilendirilmiş firmaların dışından doğadan soğanlı bitki sökülmesine izin verilmiyor.
-EN DEĞERLİSİ TOROS KARDELENİ-
Dünyada 20 kadar doğal türü bulunan kardelenin Türkiye'de 3'ü endemik olmak üzere 11 türü yetişiyor. Yaklaşık 100 yıldır yurt dışına satılan kardelen soğanları, en fazla ihraç edilen ve sökülen çiçek soğanı türü olarak biliniyor. Avrupa pazarlarında en çok aranan kardelen türünün, Toros dağlarında yetişen ''galanthus elwesii'' olduğu belirtiliyor ve ihracatçı firmalara, tarlada ürettikleri kardelen soğanı miktarı kadar doğadan söküm izni veriliyor.
İhracatçı Firmalar, Toroslar'da 11 Bin 837 Kilogram Kardelen Soğanı Sökecek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Akseki yaylalarındaki kardelen soğanı sökümüne izni verirken, İbradı ilçesindekilerin sökülmesine izin vermedi.