Ihracatçi Parite Açmazinda

Ihracatçi Parite Açmazinda

Girdilerini dolarla temin eden ihracatini Euro ile gerçeklestiren ihracatçi sektörler, son dönemde Euro/Dolar paritesinde Euro aleyhine seyir nedeniyle sikintili günlerden geçiyor. 2021 yili Temmuz ayinda 1,18 seviyesinde olan euro/dolar paritesi, son günlerde 0,99 seviyelerinde bir seyir izliyor.

Türkiye’ye son 1 yillik dönemde 21,5 milyar dolar döviz kazandiran Hazirgiyim ve konfeksiyon sektörü pamuk basta olmak üzere tüm girdilerini dolarla temin ederken, ihracatinin yüzde 70’den fazlasini gerçeklestirdigi Avrupa’ya Euro bazinda ihracat gerçeklestiriyor. Balik yemi basta olmak üzere tüm girdileri dolarla olan, en büyük ihraç pazari Avrupa ülkeleri olan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü de Euro/dolar paritesindeki degisimden olumsuz etkilenen bir diger ihracat sektör konumunda.

“Ihracattaki artisimiz durabilir, hatta pariteden kaynakli bir miktar düsüs görebiliriz”

2022 yilinda finansmana erisimde sorun yasadiklarini dile getiren Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (EHKIB) Baskani Burak Sertbas, finansmana erisim zorlugu varken, girdilerinin dolar, ihraç gelirlerinin euro olmasi nedeniyle sektörün gelir kaybi yasadigini dile getirdi. Küresel ekonomilerde resesyon beklentisi nedeniyle ihraç fiyatlari üzerinde de baski olustuguna isaret eden Sertbas, “Resesyon beklentisi, finansmana erisimde zorluklar, dolarin degerlenmesi sektördeki olumlu havanin, olumsuz bir ortama dönüsmesine yol açti. 2022 yilinin ikinci yarisinda ihracattaki artisimiz durabilir, hatta pariteden kaynakli bir miktar düsüs görebiliriz. EHKIB olarak ihracatimiz Temmuz ayinda euro bazinda yüzde 3 artisla 118 milyon eurodan, 122 milyon euroya çikarken, dolar bazinda yüzde 11’lik düsüsle 140 milyon dolardan, 125 milyon dolara geriledi. Benzer tabloyu önümüzdeki aylarda da yasayabiliriz” seklinde konustu.



Uzakdogu’dan Türkiye’ye yönelis bekliyorlar

Avrupa’nin Uzakdogu’dan dolarla ithalat yaptigi bilgisini paylasan Sertbas, paritedeki degisim sonrasinda Avrupali ithalatçilarin Uzakdogu yerine Türkiye’yi tercih etmelerini beklediklerini, parite kaybini bu sekilde telafi etmeyi umduklarini sözlerine ekledi. Euro/dolar paritesinde 0,99 seviyesine kadar inilmis olmasi ve 0,95’in görülebilecegi degerlendirmeleri Türk su ürünleri sektöründe de endiseli bir bekleyise yol açiyor.

Girit: “Girdilerimizin dolarla, gelirlerimizin euro ile olmasi sektörün karindan zarar etmesine yol açti”

Türk su ürünleri sektörünün 2022 yilinin ocak-temmuz döneminde ihracatinin euro bazinda yüzde 33,5 artmasina karsin, dolar bazinda yüzde 20 seviyesinde kaldigini aktaran Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi Baskani Bedri Girit, en büyük girdileri yem hammaddeleri basta olmak üzere pek çok girdilerinin dolara endeksli oldugunu, mevcut durumun sektörün rekabet gücünü olumsuz etkiledigini vurguladi. Su ürünleri yetistiriciliginde toplam giderin yüzde 65’inin yem harcamalari oldugunun altini çizen Girit, “Yetistiricilikte kullanilan yemin en önemli hammaddesi balik unu ve yagi. Türkiye’de elde edilen balik unu ve yagi, yem ihtiyacini karsilamaya yetmedigi için bu ürünlerde ithalat zorunlulugu bulunuyor. Bu da dolarla temin ediliyor. 2021 yilinda yaklasik 202,6 bin ton balik unu ve 91,5 bin ton balik yagi ithal ettik. Ihracatimizin ilk 10 ülkesinin 7 tanesi Avrupa ülkeleri. Girdilerimizin dolarla, gelirlerimizin euro ile olmasi sektörün karindan zarar etmesine yol açti. Ihracatçi sektörler olarak finansmana erisimde büyük sikintilar yasiyoruz. Reeskont kredilerinin bir an önce açilmasini bekliyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile