İhracatçı Sarp Kapısı’ndan Şikayetçi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Sarp Kapısı’nda yaşanan yoğunluklara dikkat çekerek, Muratlı Kapısı’nın açılmasıyla bu kapının rahatlayacağını söyledi.


Gürdoğan, Sarp Kapısı’nın fiziki yetersizliğinden dolayı gerek Rusya’ya gerekse Türki Cumhuriyetlerine giden TIR’ların büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, sorunların çözümü için destek beklediklerini söyledi.

Gürcistan tarafında 16 TIR’ın aynı anda geçebilirken Türk tarafında sadece 4 TIR’ın geçebildiğini hatırlatan Gürdoğan, Kapı’da genişleme yapmanın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de yolcu geçiş ortalamasının en yüksek olduğu Sarp Sınır Kapısı’nda yolcu geçişleri ile TIR araç geçişlerinin aynı güzergahtan olması, free shopların da aynı alan içinde olması, TIR-taksi trafiğinin ayrılmamasının trafikte büyük karmaşaya neden olduğuna vurgu yapan Gürdoğan şöyle konuştu:
“Bir TIR’ta herhangi bir evrak eksikliği olduğu zaman o TIR sürücüsü gerekli evrağı düzenleyebilmek için saatlerce zaman harcayabiliyor. Orada bir park alanı olmadığı için arkasındaki bütün TIR’lar da bekleme yapmak zorunda kaldığı için trafik yoğunluğu daha da artmakta. Yeni bakanımıza bu sıkıntıları anlattığımızda dersini çalışmış gibi bize sorunları bildiğini, buradaki kaosun bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Gürcistan tarafında özellikle turizm mevsiminde TIR’ların Batum içinden geçmesini istemedikleri için TIR geçişlerini sınırlı alıyorlar, yani 24 saat esasına göre çalıştırmıyorlar. Dolayısıyla mesai saatlerinde TIR geçişi kötü görüntü verdiği gerekçesiyle TIR geçişlerine izin vermiyorlar. Ayrıca Türk tarafına gelişlerle park yeri uygulaması yapıyorlar. Sarp Kapısı’nın giriş ve çıkışlarında varolan bu eksikliklerden dolayı Türk TIR şoförler TIR parklarına çekiliyor ve onlara büyük cezai müeyyideler uygulanıyor. Bütün bu sorunlar Muratlı Kapısı’nın biran önce tamamlanarak açılmasında da aciliyet arz ediyor.”
Muratlı Kapısı’nın açılması için Gürcistan tarafındaki 8 km’lik yolun Türkiye’den yapılmasının istendiğini hatırlatan Gürdoğan, “Karşı taraf su seviyesini öne sürüyor bu sebeple de bizim yapmamızı istiyorlar. Devletimiz bu yolun yap-işlet modeliyle yapılabileceği kanaatinde. Bu yol turizm konusunda bir sorun yaşatmadan, Batum ve Kabuletti şehirlerinin arkasından geçerek, Cankurtaran Tüneli’nin de bitmesiyle TIR trafiğinin Borçka üzerinden Muratlıya yönlendirilmesini sağlayacak. Sarp Kapısı’nın otobüs-taksi geçişi olarak ayrılması hem ihracatın önünü açacak hem de bu kapıdaki yığılmaları önleyecek. Böylelikle insanların da rahat bir şekilde geçmesini sağlayacak” ifadelerini kullandı.

SARP’TAN GEÇİŞLER KOLAYLAŞINCA TÜRKİYE’NİN İMAJI ZEDELENİYOR
Gürdoğan, Sarp Kapısı’ndan kimlik kartı ile geçişlerin de suistimal edildiğini, Türk imajını zedeleyici boyutlara ulaşan sonuçlar doğurduğunu ifade ederek, bu durumun yetkililer tarafından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Gürdoğan şunları söyledi:
“Gerçek turistler ile farklı amaçlı gidenlerin ayrılması gerekmektedir. Çünkü artık Gürcistan’da Türk imajı kötüye gidiyor. Artık kaba tabirle, ‘İpini koparan karşıya gidiyor’ izlenimi yaratıyor. Otobüs firmalarının bir çoğunun mazot için oraya gitmesi de 2023’deki ihracat hedefimize en büyük darbeyi vuruyor. Karşı tarafta Gürcü yetkililerden Türk imajı hakkında olumsuz tepkiler aldığımızda da bu durumu rahatlıkla anlayabiliyoruz. Bu da ihracatçımızın orada iş yapmasını engelliyor. Türk imajının zedelenmesi ile ticaret büyük darbe alıyor, bu da ticaretin önünü tıkıyor.”
Gürdoğan yaklaşık bir yıl önce açılan Osetya-Lars Kapısı’nın da daha fazla kullanıldığını bu yüzden de aynı sıkıntıların orada da yaşandığını belirterek, “Rusya gümrüğünde de büyük sıkıntılar yaşandığı yönünde bize şikayetler geliyor. Gümrük Bakanlığı ve devlet yetkililerimizin bu konularda acil çıkışlar yaparak, anlaşmalar imzalaması gerekiyor. Rusya’nın AB ülkeleri ve ABD’ye uyguladığı ambargonun Türkiye lehine gelişmesi için bu kapılardaki sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Ayrıca geçiş belgesi zorunluluğunun da ortadan kaldırılması gerekiyor. Geçiş belgesi (Dozbalanın) olmaması da gerek Rusya’ya gerek Türki cumhuriyetlere gitmemizde en büyük engel teşkil ediyor. Bugün ‘ihracat artacak, ticaretimiz gelişecek’ diyoruz ancak altyapı eksiklikleri olduktan kapılarımız rahat çalışmadıktan ve Dozbalamız olmadıktan sonra pazardaki payımızı nasıl artırırız, bu sıkıntıların biran önce çözülmesi önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile