İhracatçı firmaların, sermaye piyasalarından daha fazla faydalanmaları için düğmeye basıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) arasında imzalanan işbirliği protokolü ile ihracatçı firmaların ihtiyaç duydukları kaynaklara sermaye piyasalarından daha kolay ulaşmalarına imkan tanındı.
Aynı zamanda ihracatçıların halka açılmasını artıracak protokolün imza törenine TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, SPK Başkanı Vedat Akgiray, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, TSPAKB Başkanı Atilla Köksal, Takasbank Genel Müdürü Emin Server Çatana ve Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ (MKK) Genel Müdürü Yakup Ergincan katıldı.
Törende ilk konuşmayı yapan Mehmet Büyükekşi, sermaye piyasaları ile ilgili bütün kurumları ihracatçılar ile bir araya getirdiklerini belirtti. İhracatçıların büyüme ve yatırımlarını sermaye piyasasının yardımları ile finanse etmeyi öngördüklerini dile getiren Büyükekşi, şunları ifade etti:
"Orta Vadeli Program‘ın bu sene 127 milyar dolar ihracat hedefi var. TİM olarak biz 135 milyar dolar ihracat yapıp, 2008‘de elde edilen rekoru kırmayı hedefliyoruz. 500 milyar dolar ihracat hedefimizi yakalamada yapacağımız bu protokolün önemli bir payı olacak. Bakın bugün en büyük ihracatçı firmamızın 3,2 milyar dolar ihracatı var. Bu rakamın daha da büyümesini esas alıyoruz. 500 milyar dolar hedefi için firmaların gelir ve karları da büyümeli. 2023 vizyonumuza bağlı olarak belirlediğimiz 18 ilkeden biri finansal enstrümanların etkin ve verimli kullanımıdır. Biz ihracatçıların her türlü enstrümanı kullanabilmesinin yolunu açmanın gayretindeyiz. Bu minvalde daha önce Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) ve Türk Eximbank ile protokol imzaladık. Bugün sermaye piyasaları ile güç birliğine gidiyoruz. Böylece ihracatçılarımızın modern finansın tüm yöntemlerini kullanmalarına imkân tanıyoruz. Tabiatı ile ihracatçının büyük bir finansman talebi söz konusu. Onların bu taleplerini karşılamamız, onları sermaye piyasasının nimetlerinden faydalanmamız gerekiyor. Kuşku yok ihracatçıyı uzun vadeli finansman imkânlarına kavuşturmanın yolu sermaye piyasalarından geçiyor."
TİM Başkanı Büyükekşi, Yeni Türk Ticaret Kanunu‘nu da radikal bir devrim olarak nitelendirdi. Büyükekşi, “Bu kanun ülkemize, firmalarımıza olumlu katkılarda bulunacak. Biz bugün yapacağımız protokolle ihracatçı firmalarımıza eğitim vereceğiz. İlerleyen günlerde Genişletilmiş Başkanlar Kurulu‘nda ve ardından ihracatın yoğun olduğu illerde toplantılar yapacağız. Umut ediyoruz bu faaliyetlerimiz ile firmalarımız halka arzı kullanacak, sıfır maliyetli, uzun vadeli bir kaynağa ulaşacak." diye konuştu.
İMKB’YE KOTE OLMAYAN FİRMALAR İÇİN PLATFORM OLUŞTURULACAK
SPK Başkanı Vedat Akgiray ise ihracatın ekonominin önemli sektörlerinden biri olduğuna işaret etti. Gelinen aşamada dış satımın 100-120 milyar doları bulduğunu vurgulayan Akgiray, "2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar. Ben bu protokolün ardından ihracat rakamlarının süratle artacağına kanaat getiriyorum. İhracatçılarımızın sermaye piyasalarına giriyor ve girecek olması sermaye piyasaları adına fevkalade bir adım." ifadelerini kullandı.
Akgiray, ihracatçıların halka arz ile finansman temin etmesinin önemli olduğunu vurgularken, "Bu yolla sermaye tabanı güçlendiren ihracatçı, kur riski ve diğer risklere karşı tüm yatırımları rahatça yapabilir." dedi. İMKB‘ye kote olmayan firmalarla Ankara‘da bir araya geldiklerini anlatan Akgiray, bunların tümünün 1 ya da 2 hafta içinde belli bir platform altında Ulusal 100 Endeks‘te yerini alacağını bildirdi.
"HALKA AÇILAN İHRACATÇI BAŞARISINI ARTIRIR"
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da Halka Arz Seferberliği‘nin bütün firmalardan büyük ilgi gördüğünü aktardı. Daha önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile yaptıkları protokole göndermede bulunan Erkan, bu anlaşmanın ses getirdiğini ve her hafta 1-2 firmanın kendilerine başvurduğunu açıkladı. Erkan, sözlerine şöyle devam etti:
"Artık daha özel kurumlarla, ihracatçılarla ortaklığa gidiyoruz. İhracatımız 130 milyar dolara dayandı. Hedeflerimiz de 500 milyar dolara varıyor. Burada sermaye piyasası kurumları gereken katkıları yapmalıyız. Ortaya çıkacak olan tabloda firmalarımızın finansman ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçlar bir biçimde karşılanabiliyor. Fakat yatırım ve ihracatın finansmanı ağırlıklı yabancı kaynakla oluyor, bu da aleyhte bir hal. Kanım o; sermaye piyasası kurumlarının özkaynak katkısı ihracatçının maliyetlerin inmesine sebep olacak, rekabet gücünü artıracaktır. Toplam 220 ülkeye ihracat yapıyoruz. Asyalı rakiplerimize karşı maliyet güçlükleri görülüyor. Halka açık olan, kredibilitesi artmış, maliyetlerini indirmiş bir ihracatçı ülke dışında daha başarılı olur. Tanınırlığı, marka değeri daha fazla artar. Türkiye‘ye yatırım yapan yabancı firmaların ve onların yaptıkları yatırıma bakıldığında yüzde 60-65‘i İMKB‘ye kote olan şirketler üzerinden geliyor."
Halka açılan firmaların karlarını katladığından bahseden TSPAKB Başkanı Atilla Köksal ise ihracatçı ile sermaye piyasasının güç birliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İhracatçılara TSPKAB’ye üye olmayı öneren Köksal, üyelerine her türlü hizmeti verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini sözlerine ekledi.
İMKB, HALKA AÇILMADA REKOR KIRACAK
Toplantıda daha sonra ihracatçıları sermaye piyasası kurumlarından yararlandıracak protokolün imzaları atıldı. Ardından TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, gazetecilerin sorularını cevapladı.
“Protokolün ardından halka arzda rekor olur mu?” sorusuna Hüseyin Erkan, “2010’da halka açılan firmaların sayısı 23 oldu. Seneler önce 35 firmayı halka arz ederek rekor kırdık. Firmaların halka açılmaları ve gelmeleri zaman alır. Halka arz edilen ihracatçı firmalarımız var, onların tecrübelerinden yararlanmak önceliğimiz. Mayıs ayını 13-14 firma ile bitireceğiz. Sene sonunda rekoru kıracağız.” karşılığını verdi.
Gazetecilerin, “Firmaların yatırım kararını ertelemesini neye bağlanmalı?” sorusunu da Erkan şöyle cevapladı:
Tabii büyük firmaların erteleme kararlarına saygı duyuyoruz. Bu konuyu ülke içi ve ülke dışı olarak değerlendiriyoruz. Yerli yatırımcı bulmakta güçlük çekmiyoruz. Ülke dışından fonlara gerek duyduğumuzda dünyanın gidişatı önemli hale geliyor. Evet, Avrupa’da görülen olaylar yatırımcıyı etkiliyor. Yanı başımızda bulunan Yunanistan, ardından İspanya, Portekiz ve İrlanda gibi ülkeler Euro Bölgesi için sıkıntı oluşturuyor. Bu dönemde büyük talepler yakalanamayabilir, ama bu durum geçicidir. Türkiye ekonomisi kendini kanıtlamıştır, istikrarlı bir görünüm arz etmektedir. Senenin geri kalan kısmında seçimlerden sonra piyasaya olan ilginin artacağını bekliyorum."
İhracatçı firmaları halka açmak adına yapacağı faaliyetler sorulan TİM Başkanı Büyükekşi, "Kendi şirketlerimin de diğer şirketlerin de halka arzı adına gerekeni yapacağım. İlk 1000 ihracatçı firmamızdan 67’si halka açık.” bilgisini verdi.
İhracatçı, Yatırımlarını Halka Arz İle Finanse Edecek
İhracatçı firmaların, sermaye piyasalarından daha fazla faydalanmaları için düğmeye basıldı.