TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni pazarlar oluşturma çalışmaları kapsamında Afrika kıtasında yapılan çalışmaların olumlu sonuç verdiğini belirterek, "Toplam dış ticaretimizde Afrika'nın payı yakın zamana kadar yüzde 4 düzeyinde seyrediyordu. Geçen sene yüzde 10 oldu" diye konuştu.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise konuşmasında, yapılan gezide pek çok iş bağlantısı kurulduğuna dikkat çekerek, "Yemeklik yağ, çikolata, elektrikli ev aletleri gibi alanlarda önemli satışlar oldu" dedi.
TİM ve TUSKON, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül liderliğinde, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun'a yapılan ziyaretleri düzenledikleri toplantı ile değerlendirdi. Toplantının açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 130 işadamının katıldığı gezide önemli gelişmeler yaşandığını kaydetti. "Biz, Afrika'nın geleceğine inanıyoruz. Bu kıtaya yönelik yatırımlarımızı arttırıyoruz, ikili ticaretimizi geliştiriyoruz" diye konuşan Büyükekşi, Afrika'ya verilen önemin dış ticarette karşılık bulduğunu ifade
etti.
Büyükekşi, Afrika'nın, Türkiye'nin toplam ticaretinde yakın zamana kadar yüzde 4 olan payının, 2009 yılında yüzde 10'a yükseldiğini hatırlatarak şöyle konuştu; "Afrika'ya olan ihracatımız kriz yılı olan 2001'de sadece 1,5 milyar dolardı. Bir başka kriz yılı olan 2009'da 10,1 milyar dolar oldu. Küresel kriz dolayısıyla tüm dünyada dış ticaret geriledi. Bizim de ihracatımız da %22,6 düşerken Afrika'ya olan ihracatımızdaki %12'lik artışı çok anlamlı buluyoruz"
AFRİKA'YA 6 MASA
Mehmet Büyükekşi, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan liderliğinde geliştirilen "ülke masası" projesinde, 33 ülkeden 6 tanesinin Afrika'dan olmasına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül'ün, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa ve Kamerun'un başkenti Yaunde'de ortak iş forumu toplantılarına katıldığını hatırlatan Büyükekşi, "Cumhurbaşkanımız da bizim gibi Afrika ülkeleri ile bilgi birikim ve teknoloji paylaşımına önem ve öncelik vermemiz gerektiğini düşünüyor. Böylelikle karşılıklı ticaret daha da
geliştirilebilir" dedi.
Afrika kıtasına 2009'da 10,1 milyar dolar ihracat, 5,6 milyar dolar ithalat yapıldığını hatırlatan Büyükekşi, "Sayın Cumhurbaşkanımız 15,7 milyar dolarlık dış ticaret hacmini çok kısa sürede 30 milyar dolara çıkarma hedefini ortaya koydu. Biz işadamları bu hedefin gerçekleşeceğini görüyoruz. Bunu yerine getirmeyi de kendimize görev kabul ediyoruz" diye konuştu.
Büyükekşi, Çin Başbakanı'nın geçen yıl 5 kere Afrika'ya gitmesinin, Afrika'nın öneminin bir göstergesi olduğunu belirtti. Büyükekşi, " Türkiye, Afrika ile insani, medeni ve iki tarafında da lehine gelişecek bir ticari ilişki kuruyor. Bizim geçmişimizde utanacağımız bir leke yok.
Biz Afrika'yı uzun vadeli bir projeksiyon içinde görüyoruz. Dış ticaretimiz daha çok Kuzey Afrika ülkeleri ile gelişmiş olmasına rağmen Batı Afrika ve Sahara-altı Afrika yeni açılım alanlarımızdır. Kendimizi yabancı hissetmediğimiz bir kültürel ortamda daha kuvvetli ticari ilişkiler kurmak istiyoruz" dedi.
ÖNEMLİ İŞ BAĞLANTILARI KURULDU
TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise konuşmasında, düzenlenen gezi kapsamında Türk işadamlarının önemli iş bağlantıları kurduğunu söyledi. "Türkiye'nin imajını yeniden yaratıyoruz" diye konuşan Meral yemeklik yağ, çikolata, elektronik eşya gibi alanlarda önemli satışlar yapıldığını açıkladı. Meral, sağlık, içme suyu, bebek bezi, şampuan gibi ürünlerde de ihtiyaçlar ve görüşmeler yapıldığına dikkat çekerek, "Yıllardır afrika'ya ticaret için gidilmiş, sanayi yatırımı için Türklerin orada olması, büyük bir
sevinç yarattı" dedi. Son olarak, THY'den Kongo ve Kamerun'a direk uçuş istediklerini açıklayan Meral, ziyaretlerin devam edeceğini sözlerine ekledi.
İhracatçıların Afrika Atağı Karşılık Buluyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni pazarlar oluşturma çalışmaları kapsamında Afrika kıtasında yapılan çalışmaların olumlu sonuç verdiğini belirterek, "Toplam dış ticaretimizde Afrika'nın payı yakın zamana kadar yüzde 4 düzeyinde seyrediyordu