İlçede faaliyet gösteren ihracatçı bir firmanın yetkilisi Hasan Toraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'da bulunan firmaları aracılığıyla 12 yıldır yaş kayısı ihracatı yaptıklarını, bugüne kadar daha çok Malatya ve ilçelerinden yaş kayısı ihraç ettiklerini belirtti.
Son zamanlarda aldıkları bazı duyumlar üzerine Baskil yöresinde yetişen kayısıyla ilgili araştırmalara başladıklarını ifade eden Toraman, bunun neticesinde yörede azımsanmayacak kayısı potansiyelinin olduğunu, yaptıkları analizlerde de yörenin, hem aroma hem de şeker oranı bakımından dünyanın en kaliteli kayısısına sahip olduğunu gördüklerini söyledi.
Hatay'dan getirdikleri 300 tarım işçisiyle yörede 8 gündür yaş kayısı hasat ettiklerini dile getiren Toraman, bugüne kadar topladıkları 40 ton kayısıyı Malatya'daki fabrikalarına yolladıklarını, bölgeden bin ton kayısı toplayacaklarını anlattı.
Hasan Toraman, kayısının fabrikada işlendikten sonra yurt dışına gönderildiğini belirterek, "AB ülkelerinin yanı sıra Ukrayna, Rusya, Japonya, Singapur ve Güney Kore'ye uçak kargo ve tırlarla Baskil kayısısı gönderiyoruz" dedi.
İhraç edilen kayısıların sofralık olduğunu belirten Toraman, "Yüksek kesimlerde yetişen, aroması ve şeker oranı açısından dünyanın en iyi kayısısı diyebiliriz. İnanıyorum ki Baskil kayısısı, Malatya kayısısından daha çok Avrupa ülkelerine, Amerika'ya ve Uzakdoğu ülkelerine gidecek, tadı ve lezzeti görülecek. İhracatçılar da bundan sonra Baskil'e gelecek ve buradan ürün alacak" diye konuştu.
-Yaş kayısı ihracatı artırılmalı
Dünyada sofralık yaş kayısıya talebin çok fazla olduğunu ancak mevcut tesislerin yetersiz olması nedeniyle talebi karşılayamadıklarını söyleyen Toraman, 10 bin ton seviyesinde olan yaş kayısı ihracatının 100 bin tona çıkarılabileceğini belirtti.
Soğuk hava deposu desteklerinin doğru kişilere verilmesi gerektiğini savunan Toraman, yaş kayısı ihracatının artmasının kuru kayısı fiyatlarını da olumlu yönde etkileyeceğini sözlerine ekledi.
İhracatçının Yeni Gözdesi Baskil Kayısısı
ELAZIĞ - İSMAİL ŞEN- Elazığ'ın Baskil ilçesinde yüksek kesimlerde yetişen, farklı aroması ve tadıyla dikkati çeken kayısı, Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra Ukrayna, Rusya, Japonya, Singapur ve Güney Kore gibi ülkelerden alıcı buluyor.