İhsanoğlu: Somali’Deki Afetle Mücadelede Bir Tek Devletin, Kurumun Gücü Yetmez

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Somali’de yaşanan açlık felaketi için harcanan çabanın yetersiz olduğunu belirtti. Somali’ye ulaştırılan yardımlara rağmen ihtiyaçların çok fazla olduğuna dikkat çeken İhsanoğlu; “Milyonlarca göçmen temiz su, yiyecek, barınak ve ilaç ihtiyacı içindedir. Çocuklar açlıktan ölmektedir. Somali’deki afetle mücadeleye bir tek devletin veya bir tek kurumun gücü yetmez. Bu afeti acilen durdurmak yayılmasını önlemek ve mümkün oldukça çok hayatı kurtarmak için el ele vererek işbirliği içinde hareket etmek daha faydalı olacaktır.” dedi.

    Somali’ye Yardım Koalisyonu toplantısındaki konuşmasında, İslam ülkelerinin önde gelen insani yardım kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiklerini ifade eden İhsanoğlu, Doğu Afrika’da ve özellikle Somali’de yüzde 30’u çocuk olmak üzere 3 milyondan fazla insanın ciddi açlık felaketi içinde bulunduğunu açıkladı. Bu insanların hayatını kurtarmak için büyük miktarlarda yardım yapılmasını gerektiğinin altını çizen İhsanoğlu; “Sizlerin bugün burada bulunması bu felaketi yaşayan insanlara yardım etmek konusundaki kararlılığınızın bir ifadesidir. Çağrımıza hemen cevap vererek burada hazır bulunan çeşitli ülkelerin Kızılay kurumlarını, yardım kuruluşları ve hayırseverlerine şükranlarımı sunarım.” diye konuştu.

    İİT’nin Somali’deki felaketin başlangıcından beri harekete geçtiğini söyleyen İhsanoğlu, açlıktan en fazla etkilenen Bay, Bogol, Şebel gibi bölgeler dahil olmak üzere ülke içinde en aktif bir şekilde çalışarak ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırdıklarını kaydetti. İhsanoğlu ayrıca, bu bölgelere ek olarak Dünya Gıda Örgütü ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde de Afgoy Koridoru adı verilen bölgede 40 bin kişiye ve İİT şemsiyesi altında 60 bin kişiye daha yiyecek dağıtılacağını açıkladı.

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Somali’deki bu vahim durum karşısında bütün İslam dünyasını, üye ülkelerimizi, finans kurumlarını, sivil toplum örgütlerini, hayırseverlerini, özellikle bir şefkat, merhamet ve fedakarlık dönemi olan Ramazan ayında İİT’nin yürüttüğü bu insani yardım programına katkıda bulunmaya davet ediyorum. Somalili kardeşlerimizin içinde bulundukları savaş, vahşet ve açlık zincirinden kurtulmasına ve kendilerine insanca bir gelecek hazırlamasına yardım edecek dayanışma ruhu ve gerekli kaynaklar İslam dünyasında mevcuttur.”

Kazakistan Dışişleri Temsilcisi Yeplik Ali ise konuşmasında ortak İslam değerlerinin güçlenmesi ve insani bir boyut kazandırması açısından bu yardımın kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. Roma’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında uluslararası toplumun Somali’dekilere nasıl yardımcı olacağı konuşulduğunu ifade etti. Ali, “Bu toplantıda BM’nin 2000 yılında Afrika ülkeleri yardım planının başarısız olduğu gösterildi. Kazakistan’ın Astana toplantısında İslam ülkeleri gıda güvenliği önerisinde bulunuldu. Bu toplantıda Somali için bir fon ayrıldı. Biz bu fonu hızlıca işlevselleştirilmesini ve bu bölgeyi felaketten kurtaracak kaynakların sağlanmasına yardımcı olmak istiyoruz.” dedi.

    Toplantıya katılan Kızılay Başkanı Tekin Küçükali ise konuşmasında İslam dünyasının kendi kaynaklarını doğru yönde ve yerinde kullandığı durumda problem kalmayacağını söyledi. Dünya genelinde, 40 milyar doların hayvanların bakımı için, 160 milyar doların ise güzellik salonlarında harcandığına dikkat çeken Küçükali “Bu Afrika’ya verilen paranın yüz katından da fazladır. Tütmeyen bacaların ve soğuk evlerin içindeki çocukların acısını hissetmedikçe Allah bize bunun hesabını sorar. Giydiremediğimiz ve doyuramadığımız her çocuğun hesabını Allah bizden sorar. Can bedenden temiz çıkmalı. Ha yakut taş üzerinde çıkmış ha kara taş üzerinde çıkmış önemli değil.” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile