II.Abdülhamit'in 'rüyası' görücüye çıktı

Kabe'ye yüz sürmek, İslam peygamberini selamlamak, günümüz ulaşım araçlarıyla çok kolay. Bu fotoğraflar ise Osmanlı'nın yüz yıl önce develerle aylar süren bu kutsal yolculuğunu kısaltmak için neleri göze aldığının ibretlik belgeleri.


Tam 102 yıl önce 1908’in sonbaharında yola çıkan vagonlar bir kutlu yolculuğun başladığının habercisiydi. bir devletin yeniden şahlanışının göstergesi Hicaz demiryolu fotoğrafları Haydarpaşa Garı'nda görücüyü çıktı.

İlk kez yayınlanan belge ve fotoğraflar Osmanlı'nın Kutsal topraklara ulaşımı kolaylaştırmak için ne büyük mücadeleler verdiğini gözler önüne serdi.

II. Abdülhamid hacıların develeriyle 6 ay süren çöl yolculuğunda; susuzluk, bulaşıcı hastalık ve eşkiyalarla karşılaşmaması için dünya Müslümanlarına yardım çağrısında bulundu.

Zengin, fakir herkes yardım etti. Yabancı sermaye ile inşa edilmiş olan diğer Osmanlı demiryollarının aksine, Hicaz Demiryolu, Osmanlı sınırları içinde ve dışında yaşayan Müslümanların bağışları ile finanse edildi. Projenin tamamlanması 8 yıl sürdü...1464 kilometrelik yarım asırlık rüya 1908 yılında gerçek oldu.

Son istasyonu Medine olan rüyanın günümüze ulaşan kareleri, 19 nisan'a kadar Haydarpaşa garında ziyaretçilerini bekliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile