İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) alt kuruluşu olan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından 'Güney Afrika'da İslam Medeniyeti: Gelişmeler ve Geleceğe yönelik perspektifler' ana temasıyla düzenlenecek 'II. Güney Afrika'da İslam Medeniyeti Kongresi', 4-6 Mart'ta Güney Afrika'nın Durban kentinde yapılacak.
IRCICA'dan yapılan açıklamada, kongrenin, Müslüman milletler arasında ve aynı zamanda diğer kültürlerle diyalog ortamının kurulmasını amaçladığı belirtildi.İslam kültürünün daha iyi anlaşılması ve dünya medeniyetleriyle karşılıklı diyaloğun geliştirilmesi doğrultusunda çalışmalarını sürdüren IRCICA'nın, 'II. Güney Afrika'da İslam Medeniyeti Kongresi'ni, 4-6 Mart'ta Durban'da gerçekleştireceği bildirilen açıklamada, kongrenin, İslam kültürünün, dünyanın değişik bölgelerinde kendine has çeşitlilikler gösteren tarihinin, kültür mirasının araştırılması, daha iyi anlaşılması için önemli bir adım oluşturduğu vurgulandı.
Kongrenin ana temasının, 'Güney Afrika'da İslam Medeniyeti: Gelişmeler ve Geleceğe yönelik perspektifler' olarak belirlendiği aktarılan açıklamada, 'Güney Afrika'da Müslüman varlığının tarih içindeki merhalelerinin, burada gelişen İslam ilimlerinin ve öne çıkan alimlerin, bugünkü Müslüman toplumun sosyal organizasyonu, vakıf, okul ve diğer kurumlarının incelenmesini amaçlayan kongre, geniş anlamda Güney Afrika bölgesindeki Müslümanların kültür, sanat ve mimari geleneklerinin tanıtılması için de bir fırsat olacak' ifadelerine yer verildi.
Durban'da yapılacak ve 3 gün sürecek kongrede, 'Güney Afrika'da İslam'ın Yayılışı', 'Ticaret ve İslam', 'Dil ve İslam Kültürü', 'Sömürgecilik, Irk Ayrımı ve Demokrasi', 'Kültürlerin Birlikteliği', 'Sanat, El Sanatları, Mimarlık ve Arkeoloji', 'Gelecek Perspektifleri, Müslüman Medya, Etkili Müslüman Şahsiyetler', 'İslami Finans Kurumunun Kurulması', 'Güncel Devlet-Toplum İlişkileri', 'Sivil Toplum Kuruluşları' gibi başlıklar ele alınacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, Müslümanların, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde etkin temsil edilen bir azınlık olduğunu ve Güney Afrika bölgesinin bütününe bakıldığında bazı ülkelerde nüfusun çoğunluğunu oluşturduğunu belirtti.İslam kültürünün dünyada daha iyi anlaşılması ve diğer medeniyetlerle karşılıklı diyaloğun geliştirilmesi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Eren, II. Güney Afrika'da İslam Medeniyeti Kongresi'nin de bu çalışmalarının önemli bir boyutunu oluşturduğunu kaydetti.İslam'ın, Afrika'nın bazı bölgelerinde zor koşullar altında da olsa yüzyıllar boyunca yayıldığını ve hayatın tüm alanlarına önemli katkılar sağladığını vurgulayan Eren, Güney Afrika bölgesindeki ülkelerde bazılarının çoğunluk nüfus olarak, bazılarının ise azınlıklar halinde yaşayan Müslümanların bulunduğunu anlattı.Eren, son 25-35 yıl içerisinde meydana gelen önemli ve olumlu jeopolitik değişimlerin bu toplulukların geleceğini büyük ölçüde etkileyeceğini aktardı.
II. Güney Afrika'da İslam Medeniyeti Kongresi
IRCICA tarafından 'Güney Afrika'da İslam Medeniyeti: Gelişmeler ve Geleceğe yönelik perspektifler' ana temasıyla yapılacak kongre, 46 Mart'ta Durban'da gerçekleştirecek.