Belediyeden yapılan açıklamaya göre, GAPTEM Konferans Salonundaki sempozyumun açılışında konuşan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa'nın gezildiğinde İslam Medeniyetindeki yerinin görülebildiğini belirtti.
Belgeler ve akademisyenlerin çalışmalarıyla Şanlıurfa'nın tarihinin daha net olarak ortaya çıktığını aktaran Çiftçi, şöyle konuştu:
'Şanlıurfa tarihi boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir kenttir. Bu gün burada, Osmanlı belge ve kaynaklarına göre Şanlıurfa'nın son 400 küsur yıllık dini, kültürel, ekonomik ve sosyal tarihine ışık tutmak gayesiyle bu sempozyumu düzenledik. Şanlıurfa, tarihi çok eskilere dayanan bir şehirdir. Şehrin kadim bölgesi Harran 8 bin yıllık bir geçmişe sahip birçok medeniyete mesken olmuştur. Göbeklitepe'nin keşfiyle elde edilen bulgularda 12 bin yıllık kalıntılara rastlanmıştır. Bu kıymetli toplantının Şanlıurfa'da yapılması hepimiz için çok değerlidir. Bilim dünyasına katkı sunacağı ve Şanlıurfa'nın kimlik olarak ait olduğu tarihi derinlikte yer bulacağına inanıyorum.'
Sempozyum ile Şanlıurfa'nın Osmanlı belge ve kaynaklarında yeri ve önemi, bilim, mimari ve tarihi ile bilgiler ortaya konulduktan sonra elde edilen veriler sempozyum sonunda kaynak haline getirilip kütüphane ve bilgi evlerine dağıtılacak.
Aynı zamanda belge olarak ilerleyen zamanlarda yapılacak araştırma konularına kaynak olacak. Sempozyum çerçevesinde 'Tarihte Urfa', 'Ebru ve Hat Sergisi' ve 'Osmanlı Belgelerinde Urfa' sergileri de yapılacak.
Törene, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık ve çok sayıda akademisyen ile vatandaşlar katıldı.
'II. Uluslararası İslam Tarihinde Ve Medeniyetinde Şanlıurfa' Sempozyumu
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 'II. Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa, Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa' sempozyumu düzenlendi.