Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yapılan toplantıda, İTT’nin Daimi Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu’nun ilk oturumunun açılışı yapıldı. Genel Sekreter İhsanoğlu, “Bu tarihi önemi olan bir andır. İİT, tarihinde ilk kez temel organlardan biri olan insan hakları komisyonu oluşturdu.” ifadelerini kullandı. Genel Sekreter, komisyonun hem İİT bünyesindeki ılımlılık ve modernleşme sürecinin parçası hem de ortak İslami eylem kararlılığının belirleyici simgesi olduğunu belirtti.
Üyeleri ülkelerinden bağımsız olacak ve tavsiye raporları yayınlayacak komisyondan beklentilerin yüksek olduğuna işaret eden İhsanoğlu, “Komisyon çalışmaları, insan hakları, bağımsızlık ve İslami değerleri temsil etmeli." dedi.
İİT tarihinde ilk kez böyle bir komisyon oluşturulduğunu kaydeden Genel Sekreter İhsanoğlu, “Bu tarihi önemde bir an. Komisyon, ortak İslami eylem kararlılığımızın simgesi.” dedi.
Komisyonun ülkelerden bağımsız çalışacağının altını çizen İhsanoğlu, bu bağlamda komisyon üyelerinin kişisel şahsi görüşleri ışığında çalışmaları yürüteceklerini ve uzmanların geldikleri ülkelerin hükümetlerinin temsilcileri olma özelliği taşımadıklarını vurguladı. İslamofobi’ye de değinen Genel Sekreter, İslam’ın uluslararası normlar ve insan hakları ile uyumsuz olduğuna dair bazı maksatlı kampanyalardan rahatsızlığını dile getirdi. İhsanoğlu, tam aksine İslam’ın modern değerler ve standartlara katkıda bulunacak potansiyeli bulunduğunu ve bunun sosyal-siyasi düzeyde de geçerli olduğunu söyledi.
Komisyonda, Afrika, Arap ve Asya’dan 6’şar uzman yer alırken üyeler, ülkelerin adayları arasından seçildi. Üyelerin seçilmelerinin ardından ülkeleriyle resmi ilişkisi kalmadı. Ülkelerinden değil İTT’den maaş almaları yoluyla her anlamda bağımsız olmaları sağlanan üyeler, 3 yıl görev yapacak ve görev süreleri bir kez uzatılabilecek .
İİT'den Tarihi İnsan Hakları Adımı
Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Genel Sekreterliği’ni yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’nın beş yıldır süren reformların en önemli yapı taşlarından biri önceki gün hayata geçti.