Başkan Bülent Öz, işçi alacaklarında yapılan ibraname değişiklikleri ile iş hayatında çok önemli bir eksikliğin giderildiğini kaydetti.
Uygulamada var olan ancak hukuksal altyapısı olmayan ibraname konusunun 1 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni Türk Borçlar Kanunu’ndaki 132 ve 420’inci maddelerde yapılan değişlikler sayesinde ibraname konusunun daha şeffaf bir hale gelindiğini ifade etti.
Yeni Türk Borçlar Kanunu’nda birçok alanda olduğu gibi iş hukukunda da önemli değişikliklere gidildiğinin altını çizen Öz, “1 Temmuz’da yürürlüğe giren Yeni Türk Borçlar Kanunu birçok alanda olduğu gibi iş hukukunda da önemli değişikliklere gidilmiştir. Bu değişikliklerden biri de ibraname kavramınıdır. Bilindiği üzere İbra sözleşmesi yani ibraname mevcut olan alacağı ortadan kaldırmayı sağlayan bir sözleşmedir” dedi.
İBRARNAMEDE YENİ DÜZENLEMELER
Öz, Yeni Türk Borçlar Kanunu’ndaki yeni düzenlemelerle ilgili şu bilgileri verdi: “Yapılan yeni düzenlemeyle ibranameler yazılı olarak düzenlenmeli, iş sözleşmesinin fesih tarihinden en az 1 ay sonra düzenlenmeli, ibranameye konu olan alacaklar (kıdem-ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, hak ediş ücreti vb.) ayrı ayrı tanımlanmalı, işçinin alacağı banka hesabı üzerinden ödenmeli ve kişinin vefat etmesi halinde yakınlarına aynı süreç uygulanmalı.”
İkayder: “türk Borçlar Kanunu Artık Disiplin Altında”
İnsan Kaynakları Derneği (İKAYDER) Başkanı Bülent Öz, iş hayatında uygulamada var olan ancak hukuksal altyapısı olmayan ibraname konusunun yürürlüğe giren yeni Türk Borçlar Kanunu’nda disiplin altına alındığını söyledi.